ποια είναι η εργασία ενός marketing manager;

Ως marketing manager, προωθείς ένα brand, μια υπηρεσία ή ένα προϊόν. Διασφαλίζεις ότι η εταιρεία επικοινωνεί το σωστό μήνυμα για την προσέλκυση πιθανών πελατών. Ο ρόλος αυτός αφορά επαγγελματίες του marketing που επιθυμούν να επιβλέπουν και να σχεδιάζουν προωθητικές ενέργειες. Η δουλειά σου περιλαμβάνει την δημιουργία ενεργειών και πρακτικών marketing, όπως καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκδηλώσεις και email marketing.

Οι marketing managers ηγούνται ομάδων marketing, για να εξασφαλίσουν ότι οι προσπάθειές τους είναι αποδοτικές. Στόχος σου είναι να εκτιμήσεις τη ζήτηση της αγοράς για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της εταιρείας που εργάζεσαι, και να αναπτύξεις μια στρατηγική για την προσέλκυση πελατών μέσω διαφόρων καναλιών.

Ως marketing manager, εργάζεσαι σε διάφορους κλάδους. Αν ενδιαφέρεσαι για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, μπορείς να συνεργάζεσαι με υπεύθυνους πωλήσεων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή ασφαλιστικούς πράκτορες. Εναλλακτικά, μπορείς να εργαστείς σε επιχειρήσεις λιανικής ή βιομηχανίες παραγωγής και να επικεντρωθείς στην εύρεση μεγάλων πελατών για μαζικές αγορές.

Στον δυναμικό κλάδο του marketing, οι περισσότεροι/ες εργοδότες/τριες προτιμούν marketing managers με εμπειρία στο digital marketing. Δεν χρειάζεσαι εξειδικευμένα προσόντα ή εμπειρία στον επιχειρηματικό τομέα, αλλά είναι αναγκαίο να προσαρμόζεσαι στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών, για να ακολουθείς τον ανταγωνισμό.

Θα ταίριαζε η δημιουργικότητά σου και οι τεχνικές επικοινωνίας που διαθέτεις με τη θέση του/της marketing manager; Συνέχισε να διαβάζεις, για να μάθεις ποιες ικανότητες και προσόντα χρειάζεσαι, για να πετύχεις στο ρόλο του/της marketing manager.

θέσεις marketing manager
1

ο μέσος μισθός ενός marketing manager

Σύμφωνα με το Οικονομικό Ινστιτούτο Έρευνας, ο μέσος μισθός ενός/μιας marketing manager στην Ελλάδα είναι περίπου 53.000€ τον χρόνο, με μέση ωριαία αμοιβή τα 25€. Σε μία junior θέση marketing manager, είσαι ακόμη καινούργιος/α στο ρόλο αυτό και αποκτάς τις βασικές γνώσεις του κλάδου. Ως εκ τούτου, οι αποδοχές σου είναι πιο χαμηλές συγκριτικά με τις απολαβές ενός/μιας marketing manager, με περισσότερα χρόνια εμπειρίας. Το εύρος των απολαβών των marketing managers, από τις junior έως τις senior θέσεις, κυμαίνεται περίπου από τα 29.000€ έως τα 67.000€ ετησίως. Τέλος, οι marketing managers απολαμβάνουν πολλά προνόμια και λαμβάνουν μπόνους που μπορεί να φτάσουν και 6.000€ ετησίως.

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το μισθό ενός marketing manager;

Οι απολαβές σου ως marketing manager εξαρτώνται από την εμπειρία σου, την προϋπηρεσία και τα προσόντα σου. Ξεκινώντας την καριέρα σου ως marketing manager πιθανότατα οι αρμοδιοτητές σου να είναι πιο απλές, σε σύγκριση με εναν ανώτερο ρόλο που έχεις πιο σύνθετες αρμοδιότητες και καλείσαι να λάβεις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχουν αντίκτυπο στα έσοδα της εταιρείας. Συνεπώς, χρειάζεται να έχεις εκτεταμένη προϋπηρεσία και επαγγελματικά προσόντα, τα οποία δικαιολογούν υψηλότερους μισθούς.

Ο κλάδος στον οποίο εργάζεσαι είναι ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τις μισθολογικές σου προοπτικές. Για παράδειγμα, ως marketing manager στον τεχνολογικό κλάδο, είναι πιθανό να αμείβεσαι υψηλότερα λόγω της αξίας των προϊόντων που προωθείς. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως τα πολυτελή αυτοκίνητα ή τα κοσμήματα.

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες marketing managers

Ορισμένες από τις διαφορετικές ειδικότητες των marketing managers περιλαμβάνουν:

ομάδα συναδέλφων που έχει μια συνάντηση
ομάδα συναδέλφων που έχει μια συνάντηση
3

εργαζόμενος ως marketing manager

Στόχος ενός/μιας marketing manager είναι να διαδώσει το μήνυμα της εταιρείας στο στοχευμένο κοινό και να βελτιώσει την ορατότητά της σε online & offline κανάλια marketing. Ας εξερευνήσουμε τα συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ένας/μία marketing manager.

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός marketing manager

Για να εργαστείς ως marketing manager στην Ελλάδα, χρειάζεται να έχεις τα ακόλουθα προσόντα και πιστοποιήσεις: 

  • Εκπαίδευση: για να γίνεις marketing manager στην Ελλάδα, χρειάζεται να αποκτήσεις ένα πτυχίο σε τομείς όπως το marketing, οι δημόσιες σχέσεις ή η ψυχολογία. Λόγω του ότι η θέση του/της marketing manager είναι μία θέση ηγεσίας, ορισμένοι εργοδότες μπορεί να ζητούν και μεταπτυχιακό τίτλο, όπως MBA (Master of Business Administration). Τέλος, αν θέλεις να ειδικευτείς σε συγκεκριμένους τομείς του marketing, μπορείς να παρακολουθήσεις επιπλέον εκπαιδεύσεις, όπως π.χ. σε τομείς του digital marketing. 
  • Επαγγελματική εμπειρία: για να γίνεις marketing manager, είναι απαραίτητο να έχεις εκτεταμένη προϋπηρεσία. Μπορείς να ξεκινήσεις με entry level θέσεις στο marketing ή στις πωλήσεις, για να αποκτήσεις τις κατάλληλες δεξιότητες και την πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία.

οι ικανότητες και δεξιότητες των marketing managers

Ορισμένες από τις δεξιότητες που χρειάζεσαι για να επιτύχεις στο ρόλο του/της marketing manager περιλαμβάνουν:

  • Αναλυτικές δεξιότητες: ως marketing manager, βασίζεσαι σε δεδομένα και μετρήσεις από την έρευνα αγοράς, για να πάρεις συγκεκριμένες αποφάσεις. Οι αναλυτικές δεξιότητες σε βοηθούν να ταξινομείς και να αναλύεις δεδομένα, για να αξιολογείς στη συνέχεια την επιτυχία της εκάστοτε καμπάνιας ή/και διαφημιστικής ενέργειας. 
  • Δημιουργικότητα: ως marketing manager, χρειάζεσαι φρέσκες ιδέες, καινοτόμες προσεγγίσεις που ξεχωρίζουν και πρωτότυπο περιεχόμενο που μαγνητίζει. Η δημιουργικότητα είναι η κινητήριος δύναμή σου και σε οδηγεί σε μοναδικές καμπάνιες και αξέχαστες διαφημίσεις. Είναι ένα απαραίτητο στοιχείο, για να χτίσεις μια ισχυρή στρατηγική marketing. 
  • Ικανότητες project management: ως marketing manager απαιτούνται δεξιότητες διαχείρισης έργων, καθώς θέτεις στόχους, σχεδιάζεις, παρακολουθείς την πρόοδο και διαχειρίζεσαι ομάδες.
  • Τεχνικές δεξιότητες και γνώσεις: ως marketing manager, χρειάζεσαι τεχνικές δεξιότητες στο email marketing, τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) και σε λογισμικό παρουσιάσεων για την αποτελεσματική ολοκλήρωση των αρμοδιοτήτων σου. Επίσης, είναι απαραίτητο να το λογισμικό διαχείρισης σχέσεων πελατών (CRM) και άλλων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στα τμήματα marketing.
5

FAQs

Εδώ, θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του/της marketing manager.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.