ποια είναι η εργασία ενός διευθυντή καταστήματος;

Ως διευθυντής/ντρια καταστήματος, αναλαμβάνεις ό,τι αφορά την καθημερινή λειτουργία του, διασφαλίζοντας την ομαλή ροή και επιτυχία της επιχείρησης λιανικής. Ο ρόλος σου αγγίζει πολλούς τομείς, από την εξυπηρέτηση πελατών μέχρι την επίβλεψη τμημάτων και λειτουργιών.

Εποπτεύεις το σύνολο του καταστήματος, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία όλων των τμημάτων. Διαχειρίζεσαι τα επίπεδα αποθεμάτων, εξασφαλίζοντας επαρκή προϊόντα για τους πελάτες. Ακόμη, εξασφαλίζεις ότι έχεις αρκετό προσωπικό για να λειτουργήσει ομαλά η επιχείρηση, αυτό περιλαμβάνει και την ενεργή συμμετοχή σου στην πρόσληψη και στην εκπαίδευση των νέων εργαζομένων. Στις αρμοδιότητες της εργασίας σου είναι επίσης, η επίλυση των παραπόνων των πελατών και η διαχείριση επιστροφής προϊόντων, διατηρώντας την καλή φήμη του καταστήματος.

Βασική σου αρμοδιότητα είναι η αύξηση των πωλήσεων και η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας. Εγκρίνεις και εφαρμόζεις στρατηγικές marketing για την αποτελεσματική προβολή προϊόντων και προσφορών. Είναι πιθανό να πραγματοποιήσεις προωθητικές ενέργειες για να προσελκύσεις περισσότερους πελάτες.

Τέλος, μπορείς να εργαστείς ως διευθυντής/ντρια καταστήματος σε διάφορες αλυσίδες λιανικής, όπως super market ή mini market, που περιέχουν κυρίως είδη ταχείας κατανάλωσης (FMCG). Για τις συγκεκριμένες θέσεις είναι απαραίτητο να διαθέτεις εξαιρετικές δεξιότητες πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών, καθώς στόχος σου είναι η προσέλκυση και διατήρηση της πελατειακής βάσης. Συνήθως, ανώτερα στην ιεραρχία από εσένα είναι ο γενικός διευθυντής (general manager), ο οποίος μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία, ειδικά αν το κατάστημα ανήκει σε αλυσίδα με πολλά υποκαταστήματα.

Θα σου ταίριαζε η θέση του/της διευθυντή/ντριας καταστηματος; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες ικανότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να πετύχεις στο ρόλο του/της διευθυντή/ντριας καταστήματος.

θέσεις διευθυντή καταστήματος
1

ο μέσος μισθός ενός διευθυντή καταστήματος

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, ο μέσος μισθός ενός/μιας διευθυντή/ντριας καταστήματος στην Ελλάδα είναι περίπου 56.000€ τον χρόνο, με μέση ωραία αμοιβή 27€ και ετήσια μπόνους 5.500€ κατά προσέγγιση. Σε μία junior θέση, είναι πιθανό να ξεκινήσεις με πακέτο αποδοχών 37.000€ τον χρόνο. Οι απολαβές σου αυξάνονται σταδιακά καθώς αποκτάς περισσότερη εμπειρία. Σε μία senior θέση οι απολαβές σου ενδέχεται να φτάσουν το ποσό των 87.000€ ετησίως. 

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μισθό ενός διευθυντή καταστήματος;

Ένας καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει το πακέτο αποδοχών σου ως διευθυντής/ντρια καταστήματος είναι η εμπειρία εργασίας σου. Σε μία entry level θέση, διαθέτεις κυρίως 1 έως και 3 χρόνια εμπειρίας. Με ελάχιστη εξειδίκευση, είναι δύσκολο να διαπραγματευτείς υψηλότερο μισθό. Καθώς αυξάνεις την εμπειρία σου, γίνεσαι ειδικός/ή στις λειτουργίες του καταστήματος, με αποτέλεσμα οι εργοδότες σου να αυξάνουν τις απολαβές σου, λόγω της εξειδίκευσής σου. Επίσης, για να αυξήσεις τις μισθολογικές σου αποδοχές, είναι σημαντικό να βελτιώσεις τα προσόντα σου και να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου. Η απόκτηση ενός πτυχίου και σχετικών πιστοποιήσεων μπορούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις προοπτικές σου για καλύτερες απολαβές. 

Ακόμη, ένας επιπλέον παράγοντας που διαμορφώνει τις αποδοχές σου, είναι η εργασία σε μεγαλύτερο κατάστημα λιανικής πώλησης. Σε ένα μεγάλο κατάστημα αναλαμβάνεις πιο σύνθετα καθήκοντα. Αυτές οι εταιρείες έχουν συχνά τη δυνατότητα να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς και να παρέχουν πρόσθετα οφέλη στους/στις διευθυντές/ντριες καταστημάτων. Η εργασία σε μεγάλες πόλεις ενισχύει εξίσου τις πιθανότητές σου για υψηλότερο μισθό.

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες διευθυντών καταστήματος

Υπάρχουν αρκετοί ρόλοι διευθυντών/ντριών καταστήματος, οι οποίοι διακρίνονται ανάλογα με το κατάστημα εργασίας τους. Ορισμένες κατηγορίες διευθυντών/ντριών καταστήματος περιλαμβάνουν:

χαμογελαστό θηλυκό στο σιδηροδρομικό σταθμό
χαμογελαστό θηλυκό στο σιδηροδρομικό σταθμό
3

εργαζόμενος ως διευθυντής καταστήματος

Οι εταιρείες βασίζονται στους/στις διευθυντές/ντριες καταστήματος για να δημιουργήσουν κέρδος και να αυξήσουν τα έσοδά τους. Η εργασία σου επικεντρώνεται στη μεγιστοποίηση των εσόδων και στην αύξηση των πωλήσεων για την επίτευξη των προκαθορισμένων στόχων της επιχείρησης, ακολουθώντας παράλληλα τις εταιρικές πολιτικές merchandising και marketing. Ας δούμε αναλυτικότερα τα καθήκοντα ενός/μιας διευθυντή/ντριας καταστήματος, το ωράριο εργασίας και τις προοπτικές καριέρας σε αυτόν τον τομέα.

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός διευθυντή καταστήματος

Ορισμένες από τις εκπαιδευτικές πιστοποιήσεις που χρειάζεται να διαθέτεις για να γίνεις διευθυντής/ντρια καταστήματος περιλαμβάνουν:

  • Εκπαίδευση: για να εργαστείς ως διευθυντής/ντρια καταστήματος, μπορείς να ακολουθήσεις σπουδές στον τομέα που σε ενδιαφέρει σε επίπεδο bachelor. Μπορείς να επιλέξεις πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων, στην πληροφορική, στη διαφήμιση, στο marketing ή στις πωλήσεις. Αυτές οι σπουδές θα σε προετοιμάσουν για τη διαχείριση λιανικού εμπορίου και για την εξυπηρέτηση πελατών.
  • Εργασιακή εμπειρία: απέκτησε εμπειρία μέσω εργασίας μερικής απασχόλησης ή και entry level εργασίας στον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Η εργασία σε entry level επίπεδο θα βελτιώσει τις δεξιότητές σου στη διαχείριση λιανικού εμπορίου και θα σε διευκολύνει να βρεις εργασία αφού αποκτήσεις αρκετή πρακτική εμπειρία.

οι ικανότητες και δεξιότητες των διευθυντών καταστημάτων

Κάποιες από τις ικανότητες και τις δεξιότητες ενός/μιας διευθυντή/ντριας καταστήματος περιλαμβάνουν:

  • Ηγετικές ικανότητες: χρειάζεσαι ηγετικές ικανότητες για να παρακινήσεις τους υπαλλήλους σου να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους και να πετύχουν τους στόχους. Οι βασικές ηγετικές δεξιότητες περιλαμβάνουν τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων.
  • Ανάπτυξη soft skills: ο ρόλος του/της διευθυντή/ντριας καταστήματος ορίζει πως χρειάζεται να έχεις αυτοπεποίθηση και τη δυνατότητα να διατηρείς μια θετική νοοτροπία που προάγει την παραγωγικότητα. Είναι σημαντικό να θέτεις στόχους και να εργάζεσαι σκληρά για την επίτευξή τους.
  • Οργανωτικές δεξιότητες: βασίζεσαι στις οργανωτικές σου δεξιότητες για να εξασφαλίσεις την ομαλή λειτουργία του καταστήματος. Όταν έχεις οργανώσει καλά τις εργασίες σου, μπορείς να διαχειριστείς τις πολλές πτυχές της αποτελεσματικά, όπως την επικοινωνία με τους πελάτες, το απόθεμα και την πρόσληψη προσωπικού.
  • Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων: ως διευθυντής/ντρια καταστήματος, οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων σε βοηθούν να χειριστείς διάφορα ζητήματα που προκύπτουν στο χώρο εργασίας. Χρησιμοποιείς αυτές τις δεξιότητες για να προσδιορίσεις τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για συγκρούσεις στο χώρο εργασίας ή για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην αποθήκη.
  • Δεξιότητες coaching: ως διευθυντής/ντρια καταστήματος, τα καθήκοντά σου περιλαμβάνουν την εκπαίδευση και την καθοδήγηση του προσωπικού για να διασφαλίσεις ότι η εργασία τους ανταποκρίνεται στα πρότυπα της εταιρείας. Οι δεξιότητες coaching σου είναι χρήσιμες κατά την εκπαίδευση και την ανάπτυξη της ομάδας.
  • Γνώσεις Η/Υ: εξαρτάσαι από την τεχνολογία για τη διαχείριση των λειτουργιών του καταστήματος. Χρειάζεσαι συνεπώς επάρκεια στη χρήση λογισμικού σημείου πώλησης (POS), συστήματος ERP και του λογισμικού NetSuite για τη λειτουργία του καταστήματος. Επίσης, είναι απαραίτητη η γνώση των συστημάτων διαχείρισης αποθεμάτων. 
5

FAQs

Εδώ, θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του/της διευθυντή/ντριας καταστήματος. 

thank you for subscribing to your personalised job alerts.