ποια είναι η εργασία ενός chief financial officer;

Ως ο/η chief financial officer (CFO), είσαι ανώτερος/η επικεφαλής στο οικονομικό τμήμα με ευρύτερες αρμοδιότητες. Αρχικά, επιβλέπεις τις οικονομικές λειτουργίες της εταιρείας. Ακόμη, λαμβάνεις στρατηγικές αποφάσεις που επηρεάζουν την πορεία της, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης (IFRS) και την υποβολή των απαραίτητων φορολογικών δηλώσεων στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πραγματοποιείς αναλύσεις αξιολογώντας την οικονομική επίδοση της εταιρείας. Με βάση τα δεδομένα, εντοπίζεις πιθανούς κινδύνους και αναπτύσσεις στρατηγικές περιορισμού τους. Σχεδιάζεις και εποπτεύεις το οικονομικό πλάνο, διασφαλίζοντας την τήρηση του προϋπολογισμού από όλα τα τμήματα. Αναλαμβάνεις τον έλεγχο των χρηματικών ποσών και αναζητάς τρόπους αύξησης των εσόδων της εταιρείας.

Ο ρόλος σου ορίζει πως χρειάζεται να διαθέτεις καλή στρατηγική σκέψη, πρωτοβουλία για βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρές αναλυτικές ικανότητες για την αξιολόγηση δεδομένων και τον εντοπισμό κινδύνων. Ως CFO, διαδραματίζεις κρίσιμο ρόλο στην οικονομική επιτυχία της εταιρείας σου. 

Θα ταίριαζε η θέση ως chief financial officer με την επιχειρηματική ευφυΐα που διαθέτεις και τις αναλυτικές σου δεξιότητες; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες ικανότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να πετύχεις στο ρόλο του/της chief financial officer.

θέσεις chief financial officer
1

ο μέσος μισθός ενός chief financial officer

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, ο μέσος μισθός ενός/μιας chief financial officer στην Ελλάδα είναι 150.000€ τον χρόνο. Οι περισσότερες εταιρείες, προσφέρουν κίνητρα στους CFOs με αποτέλεσμα οι απολαβές τους να περιλαμβάνουν μπόνους περίπου 33.000€ τον χρόνο. Οι απολαβές σου εξαρτώνται από την εργασιακή σου εμπειρία και τα εκπαιδευτικά προσόντα σου. Όταν ξεκινάς την καριέρα σου και είσαι νέος/α στο ρόλο του/της chief financial officer, αμείβεσαι με μέσο μισθό 92.000€ τον χρόνο. Με την απόκτηση επιπρόσθετης εμπειρίας και την αναβάθμιση προσόντων, αμείβεσαι με 230.000€ ετησίως. 

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μισθό ενός chief financial officer;

Ο μισθός σου ως CFO εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο κλάδος, που εργάζεσαι, το επίπεδο εκπαίδευσης και το μέγεθος της εταιρείας. Το μέγεθος της εταιρείας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο λόγω της πολυπλοκότητας των οικονομικών λειτουργιών. Οι chief financial officers σε μεγάλες εταιρείες είναι υπεύθυνοι/ες για μεγάλα οικονομικά τμήματα και είναι πιθανό να κερδίζουν περισσότερα από τους CFOs σε μικρότερες εταιρείες. Ο/η CFO μιας μεγάλης εταιρείας χρειάζεται να έχει υψηλότερο επίπεδο τεχνογνωσίας κι εμπειρίας για να χειριστεί αποτελεσματικά σύνθετες λειτουργίες.

Ο κλάδος στον οποίο εργάζεσαι επηρεάζει επίσης, τις απολαβές σου. Κλάδοι όπως τα οικονομικά και η τεχνολογία προσφέρουν υψηλότερους μισθούς στους chief financial officers σε σύγκριση με άλλους κλάδους. Ακόμη, οι εταιρείες με υψηλότερα έσοδα καταβάλλουν υψηλότερους μισθούς.

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες chief financial officers

Οι κατηγορίες των chief financial officers διακρίνονται ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας στην οποία απασχολούνται και τη βασική της λειτουργία. Ορισμένες από τις διαφορετικές κατηγορίες των CFOs περιλαμβάνουν:

γυναίκα στέλεχος που κουβαλά χαρτοφύλακα κατεβαίνοντας τις σκάλες
γυναίκα στέλεχος που κουβαλά χαρτοφύλακα κατεβαίνοντας τις σκάλες
3

εργαζόμενος ως chief financial officer

Η θέση του chief financial officer (CFO) είναι ενδιαφέρουσα, καθώς είσαι υπεύθυνος/η για το οικονομικό τμήμα. Ας εξερευνήσουμε τα καθήκοντα, τις ευθύνες και τo περιβάλλον εργασίας που συνδέονται με τον ρόλο του/της CFO.

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός chief financial officer

Για να γίνεις chief financial officer, χρειάζεται να διαθέτεις τα παρακάτω εκπαιδευτικά προσόντα: 

  • Εκπαίδευση: για να γίνεις chief financial officer στην Ελλάδα, χρειάζεται να έχεις πτυχίο στα οικονομικά, τα λογιστικά, τη διοίκηση επιχειρήσεων ή σε συναφές πεδίο. Αν το πτυχίο σου δεν σχετίζεται με τον τομέα των οικονομικών, μπορείς να το ενισχύσεις με μεταπτυχιακό MBA ή σχετικές πιστοποιήσεις ώστε να βελτιώσεις τις επαγγελματικές σου προοπτικές. 
  • Εργασιακή εμπειρία: πολλοί/ές CFOs ξεκινούν την καριέρα τους στη λογιστική ή σε οικονομικούς ρόλους. Συνεπώς, χρειάζεται να κατέχουν επαγγελματικές πιστοποιήσεις. Μπορείς να αποκτήσεις πιστοποίηση ορκωτού ελεγκτή λογιστή από το ΣΟΕΛ, αλλά και πιστοποίηση CFA με συμμετοχή σου επίσης ως μέλος στο CFA Society Ελλάδας. Οι πιστοποιήσεις αυτές, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας σου στη θέση.

οι ικανότητες και δεξιότητες των chief financial officers

Οι chief financial officers χρειάζεται να διαθέτουν ποικίλα προσόντα και προσωπικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων: 

  • Επικοινωνιακές δεξιότητες: ως ο/η chief financial officer, οι ισχυρές επικοινωνιακές σου δεξιότητες είναι απαραίτητες. Με αυτές καθοδηγείς την ομάδα και εξηγείς στρατηγικές αποφάσεις στους leaders της εταιρείας. Δεδομένου ότι αποτελείς το οικονομικό πρόσωπο της εταιρείας, συμμετέχεις σε δημόσιες ομιλίες, συναντήσεις με επενδυτές και εκπροσωπείς την εταιρεία σε οικονομικά θέματα. Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι καθοριστική για τη δημιουργία στρατηγικών σχέσεων και για την αποτελεσματική συνεργασία.
  • Αναλυτική σκέψη: ως ο/η chief financial officer, σκέφτεσαι στρατηγικά και βλέπεις τη μεγάλη εικόνα. Αναλύεις τη θέση της εταιρείας και λαμβάνεις αποφάσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη. Η αναλυτική σου σκέψη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να κάνεις προβλέψεις και να αξιολογείς κινδύνους.
  • Ηγετικές δεξιότητες: ως ο/η CFO, εμπνέεις και παρακινείς τους εργαζομένους να εξελιχθούν και να πετύχουν. Θέτεις λοιπόν, στόχους και ηγείσαι της ομάδας προς την επίτευξή τους. Ακόμη, δημιουργείς μια ισχυρή οικονομική ομάδα και καθώς έχεις καλή αντίληψη, γνωρίζεις πότε να αναθέσεις εργασίες σε εξωτερικούς συνεργάτες για να καλύψεις κενά.
  • Προσαρμοστικότητα: ως CFO, η προσαρμοστικότητα σε αλλαγές της οικονομικής βιομηχανίας ή της αγοράς είναι ιδιαίτερα σημαντική. Όντας ευέλικτος/η, προστατεύεις την εταιρεία από απρόβλεπτα ζητήματα και την κάνεις πιο ανθεκτική σε δύσκολες περιόδους.
  • Τεχνολογικές δεξιότητες: ως ο/η chief financial officer, χρρειάζεσαι τεχνολογικές δεξιότητες για ανάλυση δεδομένων και ανασκόπηση οικονομικών εκθέσεων. Η γνώση και η ευχέρεια χρήσης οικονομικών συστημάτων, λογισμικών λογιστικής και εφαρμογών γραφείου Microsoft Office σού είναι απαραίτητες.
5

FAQs

Εδώ, θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του/της chief financial officer.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.