Σε κάποια φάση της ζωής μας καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό μας. Κάποιοι καταλήγουν άμεσα  στο να βρουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν ενώ κάποιοι άλλοι μπαίνουν στην διαδικασία εύρεσης της ιδανικής εργασίας.  Κάτι τέτοιο είναι αρκετά συνηθισμένο σε περιπτώσεις νέων εργαζόμενων οι οποίοι είναι αρκετά επιλεκτικοί στην εργασία  που θα ακολουθήσουν καθώς επιδιώκουν στον να βρούνε την δουλεία των ονείρων τους.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αν καταφέρουμε να βρούμε την δουλεία των ονείρων μας, αυτό δεν σημαίνει ότι στην επαγγελματική μας πορεία δεν θα έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε επαγγελματικό προσανατολισμό. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί :

α. Μπορεί να επιλέξαμε κάτι το οποίο δεν μας ταιριάζει. Σε αρκετές περιπτώσεις εργαζομένων έχει αποδειχθεί ότι χρειάστηκε να κάνουν αλλαγή στην καριέρα τους καθώς  ήταν πιο ικανοί και αποτελεσματικοί σε κάποιο διαφορετικό τομέα από αυτό που είχαν επιλέξει αρχικά.

β. Η εργασία των ονείρων μας μπορεί να μην ήταν τόσο ονειρική τελικά. Η εργασία που έδειχνε ως ιδανική επαγγελματική αποκατάσταση μπορεί να μην είναι τελικά αυτό που περιμέναμε και να αποτελέσει ένα απλό σταθμό στην πορεία της καριέρας μας .

γ. Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει . Για να κατανοήσουμε τις αλλαγές αρκεί να σκεφτούμε τις μεταβολές που προκύπτουν εξαιτίας τις τεχνολογίας και το πόσο αυτές επηρεάζουν την   καθημερινότητα στην δουλειά μας. Οπότε αν είχαμε σκεφτεί πριν 10 χρόνια την ιδανική εργασία μπορεί τώρα τα πράγματα να έχουν αλλάξει.

δ. Εμείς μπορεί να αλλάξουμε ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες . Μια επιλογή που μπορεί να μας φαινόταν ως ιδανική για την καριέρα μας μπορεί τώρα να μην έχει την ίδια αξία ή ικανότητες και εμπειρία μας να μας οδηγούν  σε μια διαφορετική επιλογή καριέρας .