Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παρουσιάζουν δυσκολίες και προκλήσεις τις οποίες καλούνται όλοι να ξεπεράσουν. Οι εργοδότες καλούνται να μειώσουν τα κόστη τους και να καλύψουν τις καθημερινές εργασίες με το ίδιο ή λιγότερο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι από την άλλη πρέπει να ανταγωνιστούν μεγάλο αριθμό υποψηφίων που προσπαθούν να καλύψουν τις ίδιες και περιορισμένες θέσεις εργασίας. Όσοι βρίσκονται αυτή την περίοδο σε αναζήτηση εργασίας,   θα χρειαστεί να έχουν υπομονή και καθαρό μυαλό γιατί ενώ κάποιοι μπορεί να βρουν σύντομα εργασία, κάποιοι άλλοι ίσως να λάβουν αρκετές απορρίψεις μέχρι να το καταφέρουν.

Αν όμως βρεθούμε στην θέση να μας απορρίψουν για κάποια θέση εργασίας θα πρέπει πλέον να αντιληφθούμε λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Το να μας πουν “ΟΧΙ” ή ότι δεν θα μας προσλάβουν δεν σημαίνει πάντα ότι δεν είμαστε ικανοί. Οι υπεύθυνοι του Ανθρώπινου Δυναμικού   για τις προσλήψεις, μπορεί να μην επιλέξουν εσάς για τον ρόλο για τον οποίο κάνατε την συνέντευξη εργασίας  . Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ήρθε η καταστροφή και το τέλος του κόσμου.

Με τέτοια περίπτωση που αρχικά φαίνεται τελείως αρνητική μπορεί να αντιστραφεί και να γίνει ευκαιρία. Επικοινωνήστε με το στέλεχος που συζητήσατε και προσπαθήστε να μάθετε τους λόγους απόρριψης για να δείτε αν ήταν κάτι που δεν κάνατε σωστά στην διάρκεια της συνέντευξης ή αν πρόκειται για κάποιο χαρακτηριστικό το οποίο δεν διαθέτετε (δεξιότητα ή εμπειρία). Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και ρωτήστε αν το profile σας ταιριάζει σε κάποια άλλη διαθέσιμη θέση ή αν θα υπολόγιζαν το βιογραφικό σας για κάποιο άλλο ρόλο στο μέλλον. Ζητήστε ευγενικά να μάθετε αν γνωρίζουν κάποιον άλλο εργοδότη που μπορεί να προσλαμβάνει αυτή την περίοδο . Δημιουργήστε μια τελευταία καλή εντύπωση ή οποία όμως μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μία επαγγελματική επαφή.

Τέλος, για όλες τις πληροφορίες ή τις συστάσεις που μπορεί να λάβετε μην ξεχάσετε να στείλετε ένα ευχαριστήριο e-mail.