Αναμφισβήτητα, το να σας απορρίψουν από μια δουλειά είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Λόγω μάλιστα των οικονομικών συνθηκών στην αγορά εργασίας, μια απόρριψη μπορεί να σας αποθαρρύνει από την ενεργή αναζήτηση εργασίας και τα σχέδια για την καριέρα σας.

Και παρόλο που κανείς δεν απολαμβάνει μια απόρριψη εργασίας –ειδικά όταν είχε αφιερώσει χρόνο στην αναζήτηση της νέας θέσης και είχε ενθουσιαστεί με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας- υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τη διαχειριστούν καλύτερα και με ψυχραιμία. Διαβάστε τι κάνουν και πως μπορείτε να τα καταφέρετε κι εσείς.

 

  • Κάνουν την αυτοκριτική τους

 Όσο κι αν η απόρριψη είναι δυσάρεστη, μην μπείτε στη λογική του θύματος. Αντίθετα, αναλογιστείτε σε ποιο βαθμό η απόρριψη οφείλετε σε εσάς. Ήταν η έλλειψη δικής σας προετοιμασίας ή μήπως η αναντιστοιχία τον προσόντων σας για τη θέση ή κάποια ανακρίβεια στο βιογραφικό σας; Η απόρριψη είναι μια ευκαιρία να συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας, να κάνετε την αυτοκριτική σας και να βελτιωθείτε ώστε την επόμενη φορά να διορθώσετε τις αδυναμίες σας και να κερδίσετε την πολυπόθητη νέα θέση εργασίας.

 

  • Δεν κατηγορούν τον εαυτό τους

 Είναι διαφορετικό το να κάνετε την αυτοκριτική σας με σκοπό να βελτιωθείτε και εντελώς διαφορετικό να κατηγορείτε τον εαυτό σας για ένα απορριπτικό mail μετά τη συνέντευξη εργασίας. Ο λόγος που η αίτηση σας δεν προχώρησε στο επόμενο στάδιο της αξιολόγησης από τον recruiter μπορεί να οφείλεται τόσο στην επιλογή ενός διαφορετικού υποψηφίου τα προσόντα του οποίου ταίριαζαν καλύτερα στις απαιτούμενες δεξιότητες της θέσης όσο και σε αλλαγή στρατηγικής της εταιρείας. Όσο δυσάρεστο και σπάνιο κι αν είναι, υπάρχει το ενδεχόμενο μια εταιρεία να παγώσει το άνοιγμα μιας νέας θέσης και εν τέλει να μην προχωρήσει σε καμία πρόσληψη. Εσείς δεν έχετε καμία ευθύνη σε αυτό.

 

  • Ζητούν feedback

 Σε περίπτωση που πραγματοποιήσατε ήδη μια συνέντευξη με έναν recruiter και στη συνέχεια λάβατε ένα απορριπτικό email, μπορείτε να ευχαριστήσετε και πάλι τον recruiter για το χρόνο που αφιέρωσε σε εσάς και να τον ρωτήσετε αν μπορεί να σας παρέχει λίγες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόρριψη της αίτησης σας ώστε να βελτιωθείτε. Η ευγένεια είναι κάτι που πάντοτε εκτιμάται, το feedback μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο και ακόμα κι αν δε λάβετε καμία απάντηση θα γνωρίζετε ότι κάνατε την καλύτερη σας προσπάθεια.

 

  • Πιστεύουν ότι η απόρριψη είναι μια ευκαιρία για βελτίωση

 Είναι απόλυτα λογικό, μόλις διαβάσετε το απορριπτικό mail να μην μπορείτε να το δείτε θετικά. Ωστόσο, οι δυσάρεστες εμπειρίες –ακόμα και στην αγορά εργασίας- είναι αυτές που μπορούν να σας κάνουν περισσότερο ανθεκτικούς. Όπως προαναφέραμε, είτε κάνετε την αυτοκριτική σας, είτε ζητήσετε feedback μπορείτε να μετατρέψετε την απόρριψη ως ένα θετικό κίνητρο για να ανασυγκροτηθείτε και να καταφέρετε περισσότερα στην επόμενη αναζήτηση εργασίας σας.

 

  • Δε τη φοβούνται

 Η εύρεση εργασίας δεν είναι εύκολη διαδικασία. Η επιτυχία στην καριέρα σας απαιτεί προετοιμασία, ταλέντο, δουλειά και τύχη. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι και η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας εύρεσης εργασίας και να μη φοβάστε την απόρριψη. Μια συνέντευξη εργασίας που δεν απέφερε το αποτέλεσμα που επιθυμούσατε μπορεί να είναι η αρχή για μια νέα εμπειρία συνέντευξης η οποία θα σας χαρίσει τη νέα δουλειά που επιθυμείτε.

 

  • Μαθαίνουν να είναι συμπονετικοί

 Η απόρριψη μπορεί να σας διδάξει πώς να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας. Όταν βιώσετε την απόρριψη σε μια συνέντευξη εργασίας, προσπαθήστε να σκεφτείτε πως θα μιλούσατε σε έναν φίλο σας αν βίωνε την ίδια εμπειρία. Η ψυχραιμία και η θετική σκέψη μπορεί να φανεί πολύτιμη τόσο στην αναζήτηση εργασίας όσο συνολικά και στην καριέρα σας.

Και μια ακόμα συμβουλή για το μέλλον. Μέσω της απόρριψης που εσείς βιώσατε, ίσως γίνετε και περισσότερο συμπονετικοί στο μέλλον, εάν στην πορεία της καριέρα σας χρειαστεί να απορρίψετε κι εσείς με τη σειρά σας έναν υποψήφιο, αφού θα θυμάστε το συναίσθημα που είχατε βιώσει στο παρελθόν.

 

  • Κάνουν ένα μικρό διάλειμμα όταν το χρειάζονται και προχωρούν παρακάτω

 Σε περίπτωση που είχατε καταβάλει έντονη προσπάθεια και χρόνο για μια αίτηση εργασίας η οποία τελικά απορρίφθηκε, ίσως πρέπει να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα ώστε να σκεφτείτε ποιοι αληθινά είναι οι στόχοι σας, που μπορείτε να βελτιωθείτε, πως μπορείτε να εμπλουτίσετε εκ νέου το βιογραφικό σας και ποια είναι η δουλειά που πραγματικά σας ταιριάζει.

 

Είστε έτοιμοι να αναζητήσετε την επόμενη συνέντευξη εργασίας με την οποία θα κερδίσετε τη νέα σας δουλειά; Δείτε τις νέες θέσεις εργασίας της Randstad.