Οι ίδιες οι περιγραφές των θέσεων εργασίας παρέχουν πολύτιμη καθοδήγηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο μπορείς να δείξεις ότι είσαι ένας καλός, ανταγωνιστικός υποψήφιος.


Οι περιγραφές μπορεί να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, ακόμη και αν αναζητάς ένα συγκεκριμένο τίτλο εργασίας. Γι αυτό το λόγο, είναι καλό να ξέρεις πώς να ερμηνεύσεις τις πληροφορίες που έχεις μπροστά σου. Πρώτη και σημαντική συμβουλή: Σημείωσε τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται και βεβαιώσου ότι περιλαμβάνεις τις ίδιες λέξεις στην αίτησή σου.


Η περιγραφή της εταιρείας.

Γιατί είναι σημαντική; Σε βοηθάει να μάθεις περισσότερα για την εταιρική κουλτούρα και για το πόσο καλά ταιριάζει αυτή με την προσωπικότητά σου. 


Μια εταιρεία περιγράφει τον εαυτό της όπως θέλει να "βγει προς τα έξω" και αυτή η περιγραφή μπορεί να σου δώσει κάποιες ενδείξεις για τις αξίες που έχει η εταιρεία, τι θα πρέπει να ερευνήσεις και τι είδους ερωτήσεις θα πρέπει να απευθύνεις σε μια συνέντευξη.


Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία περιγράφει τον εαυτό της ως μια ταχέως αναπτυσσόμενη αθλητική μάρκα για πολυάσχολες νέες γενιές, μπορείς να συμπεράνεις πως η εταιρεία θεωρεί ότι είναι ενεργητική, νεανική και έτοιμη για την επιτυχία. Εάν κάτι τέτοιο ταιριάζει με την προσωπικότητά σου, τότε περίγραψε τον εαυτό σου με παρόμοιο τρόπο στην αίτησή σου.


Μόλις κερδίσεις μια πρόσκληση για συνέντευξη, κάνε, για παράδειγμα, μια έρευνα σχετικά την οικονομική ευημερία του κλάδου των αθλητικών ειδών, τις σχεδιαστικές τάσεις, τις αγοραστικές συνήθειες της νέας γενιάς και τους ανταγωνιστές. Με βάση τις πληροφορίες που θα λάβεις, σημείωσε κάποιες ερωτήσεις για τη συνέντευξή σου, οι οποίες να δείχνουν ότι έχεις κάνει την προετοιμασία σου.


Η έρευνα σχετικά με την εταιρεία, τη συγκεκριμένη θέση, τις προκλήσεις, τα ενδιαφέροντα κτλ. προτείνεται, καθώς επιτρέπει στον υποψήφιο να κατανοήσει καλύτερα την εταιρεία από τη δική της οπτική γωνία. 


Τα πρώτα bullet points.

Γιατί είναι σημαντικά: Καταγράφουν και συγκεντρώνουν συνήθως το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων. 


Οι υπεύθυνοι προσλήψεων συχνά περιλαμβάνουν στις περιγραφές των θέσεων εργασίας τα πιο κρίσιμα καθήκοντα. Σε γενικές γραμμές, τα 3 πρώτα bullet points στην περιγραφή μιας θέσης εργασίας αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των καθηκόντων που αναμένονται από τον υποψήφιο να πραγματοποιήσει αν αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση.


Για να ξεχωρίσεις ως υποψήφιος στα μάτια του πιθανού εργοδότη σου, βεβαιώσου ότι το βιογραφικό σου εξηγεί εκείνες τις δεξιότητές σου που ανταποκρίνονται στα καθήκοντα που αναφέρονται στα πρώτα bullet points της περιγραφής μιας θέσης εργασίας. Μπορείς, επίσης, απλώς να απαριθμήσεις εκείνες τις δεξιότητές σου που ευθυγραμμίζονται με τα “λιγότερο σημαντικά” καθήκοντα της θέσης.  


Απαιτούμενη εμπειρία και απαιτούμενες δεξιότητες.

Γιατί είναι σημαντικά: Σου δείχνουν τι πρέπει να τονίσεις στο βιογραφικό σου σημείωμα και στη συνοδευτική σου επιστολή. 


Εκτός από τα απαιτούμενα καθήκοντα, οι περιγραφές των θέσεων εργασίας απαριθμούν και τα απαιτούμενα προσόντα. Οι εργοδότες θα αναζητήσουν υποψήφιους, οι οποίοι στο βιογραφικό τους σημείωμα και τη συνοδευτική τους επιστολή περιγράφουν προσόντα που ταιριάζουν με αυτά που ζητούν για τη θέση εργασίας.


Είναι καλό να τοποθετείς στην κορυφή τα επιτεύγματα εκείνα που ανταποκρίνονται στα απαιτούμενα προσόντα της θέσης για την οποία κάνεις αίτηση. Για κάθε κύριο επίτευγμά σου, μπορείς να δημιουργήσεις bullet points περιγράφοντας εν συντομία την πρόκληση που αντιμετώπισες, τις ενέργειες που έκανες και τα αποτελέσματα των στρατηγικών σου προσπαθειών.


Αναζήτησε θέσεις εργασίας που είναι προσαρμοσμένες σε σένα.

Η εύρεση μιας νέας εργασίας έχει να κάνει με την εύρεση της κατάλληλης “αντιστοίχισης” τόσο για εσένα όσο και για τον εργοδότη, και η περιγραφή μιας θέσης εργασίας μπορεί να σου φανερώσει πώς μπορείς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου, έτσι ώστε να δείξεις ότι είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος.


Χρειάζεσαι βοήθεια για να ανακαλύψεις θέσεις εργασίας που ταιριάζουν στις δεξιότητες και την εμπειρία σου; Οι σύμβουλοί μας αναζητούν καθημερινά ταλαντούχους υποψηφίους για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας μας. Ξεκίνησε την αναζήτησή σου τώρα!