Κατά τη συνέντευξη εργασίας υπάρχουν κάποια λάθη που είναι απαραίτητο να αποφεύγει ο υποψήφιος για εργασία, προκειμένου να έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι στους επικρατέστερους που θα καλύψουν την θέση εργασίας που υπάρχει διαθέσιμη. Τέτοια λάθη είναι τα εξής:

  • Βιογραφικό χωρίς οργάνωση.
    Παρά το γεγονός ότι με αυτό το βιογραφικό έχετε θεωρηθεί ως ο κατάλληλος υποψήφιος, δεν παύει να δυσκολεύει το έργο ενός σύμβουλου ανθρώπινου δυναμικού. Κάποιοι μπορεί να προσπαθήσουν περισσότερο να βρουν τα στοιχεία του βιογραφικού σας που μπορεί να ταιριάζουν στη θέση απασχόλησης, άλλοι όμως δε θα το κάνουν.
  • Κακή πρώτη εντύπωση.
    Η αργοπορία στο ραντεβού και μάλιστα χωρίς ενημέρωση, η μη προσεγμένη εμφάνιση, η χαλαρή χειραψία που δείχνει μειωμένη σιγουριά ή ενεργητικότητα, η αγένεια, η έλλειψη τακτ, δύσκολα δε θα δημιουργήσουν αρνητική εντύπωση.
  • Η άρνηση απάντησης σε ερωτήσεις ή η μη στοχευμένη απάντηση.
    Το να αρνείστε να απαντήσετε σε κάποιες τυπικές ερωτήσεις δημιουργεί την εντύπωση πως δε θέλετε να συνεργαστείτε. Εάν, πάλι, απαντάτε κάτι διαφορετικό από εκείνο που σας ρωτούν, δημιουργείται η εντύπωση πως πιθανόν δεν καταλαβαίνετε σωστά ή δεν μπορείτε να απαντήσετε με ακρίβεια.
  • Οι υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες στις απαντήσεις.
    Προσπαθήστε να είστε σύντομοι και περιεκτικοί, και να στηρίζεστε σε σύντομα παραδείγματα, όπου αυτό είναι εύκολο. Εάν ενδιαφέρεται ο συνεντευκτής να μάθει περισσότερα, θα το ζητήσει.
  • Η αδυναμία υποστήριξης των όσων αναφέρονται στο βιογραφικό.
    Στην προσπάθειά σας να εντυπωσιάσετε ή να έχετε μια ευκαιρία για συνέντευξη, μπορεί να υπερβάλλετε για κάποιες δεξιότητές σας. Αυτό, όμως, μπορεί να κοστίσει στην αξιοπιστία σας, καθώς είναι εύκολο να αποδειχθεί εάν ισχύουν ή όχι.

Να είστε ειλικρινείς όχι μόνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά και στο βιογραφικό σας. Οι σύμβουλοι ανθρώπινου δυναμικού αναζητούν όχι απλά υποψήφιους με προσόντα, αλλά και ανθρώπους τους οποίους μπορούν να εμπιστευθούν.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη συνέντευξη εργασίας, το βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή στο blog μας.