Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και συγκινημένοι για τον εορτασμό των εξηκοστών γενεθλίων της Randstad. Όλα ξεκίνησαν με μια ιδέα και ένα ποδήλατο. Σήμερα, 60 χρόνια μετά, είμαστε μια εταιρεία με παρουσία σε 38 χώρες  και περισσότερους από 38.000 υπαλλήλους. Ένα συναρπαστικό ταξίδι!

Σε συνεργασία με το περιοδικό HR Professional, η Διευθύνουσα Σύμβουλός μας, Leigh Ostergard μοιράζεται μαζί σας το μήνυμα της Randstad.

Ακολουθεί το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο HR Professional στο τεύχος του Οκτωβρίου 2020.

Από ένα απλό ποδήλατο και μια εμπνευσμένη ιδέα, 60 χρόνια μετά, η Randstad συνεχίζει να ηγείται παγκοσμίως στον κλάδο υπηρεσιών HR.

Τα εξήντα της χρόνια συμπληρώνει η Randstad, η κορυφαία και μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού στον κόσμο, συνεχίζοντας να μεταφέρει το μήνυμα του Human και Technology Forward. Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων να είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ, ήδη η Randstad, όπως σημειώνει η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Randstad Ελλάδας κα Leigh Ostergard με την «ευκαιρία» της υγειονομικής κρίσης επανατοποθέτησε τα εργαλεία και τις λύσεις της στην ελληνική αγορά διευρύνοντας περαιτέρω τις ψηφιακές καινοτομίες που έρχονται να διασφαλίσουν τη διακράτηση των ταλέντων επισπεύδοντας παράλληλα την οικονομική ανάκαμψη και τη λειτουργική επανεκκίνηση των εταιρειών.

Επέτειος 60 χρόνων για την Randstad

Ένα τεράστιο δημόσιο «ευχαριστώ» απηύθυνε  ο CEO, Jacques van den Broek, με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων της Randstad σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 60 χρόνια και είναι βέβαιο πως θα  αλλάξει περισσότερο τα επόμενα. Και εμείς στην Randstad είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε τον κόσμο της εργασίας τουλάχιστον για τα επόμενα 60 χρόνια που βρίσκονται μπροστά μας. Αυτό όμως δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε χωρίς τη δική σας συμμετοχή. Σας ευχαριστούμε που δουλεύετε μαζί μας, χθες, σήμερα και αύριο.» Όπως επισημαίνει ο ίδιος, μπροστά στις εξαιρετικές περιστάσεις που διανύει η παγκόσμια οικονομία, τρεις παραμένουν οι κεντρικοί άξονες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις: η κινητικότητα των ταλέντων, η εστίαση στη σωστή στρατηγική για να συναντηθούν με τις εξελισσόμενες ανάγκες και τέλος η καινοτομία που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη.

Μιλώντας με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Randstad Ελλάδας κα Leigh Ostergard για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας, η ίδια μας μίλησε για τη σημασία της αλλά και τι σηματοδοτεί η επέτειο αυτή στην ελληνική αγορά.

-L.O: Η επέτειος των 60 χρόνων της Randstad συντελείται σε μια χρονική στιγμή με κομβική σημασία για ολόκληρο τον κόσμο. Η πανδημία είδαμε πως έχει επιδράσει σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό έχει μεταφραστεί συνολικά σε μια μεταστροφή στους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις και ο κόσμος της εργασίας έχουν μάθει να λειτουργούν. Παρατηρούμε πως οι κεντρικές ανησυχίες τους δεν εξαντλούνται στη διαχείριση της ανάπτυξης και του κόστους της λειτουργίας τους, αλλά επικεντρώνονται πλέον στους νέους τρόπους και μοντέλα εργασίας που μπορούν να εγγυηθούν την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους και τη διακράτηση των ταλέντων τους. Υπό αυτό το πρίσμα, βλέπουμε ότι η τεχνολογία και οι ψηφιακές υπηρεσίες που αφορούν στην αποτελεσματική στελέχωση και στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού έχουν γίνει απαραίτητες, ενώ ακόμη νέα πρωτόκολλα και θέσεις εργασίας αναδύονται για να ενισχύσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η επέτειος των 60 χρόνων συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων της Randstad Ελλάδας. Η παρουσία μας στην ελληνική αγορά όλα αυτά τα χρόνια έχει συνοδευτεί τόσο από προκλήσεις όσο και από επιτυχίες. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους συνεργάτες, τα στελέχη και τους πελάτες μας για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μας και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παραμένουμε ο σύμμαχός τους σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

#newwaysofworking: προσαρμογή και ευελιξία απαραίτητες στη νέα κανονικότητα της εργασίας

Πράγματι, η ασφαλής επιστροφή στην εργασία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Βασικός προβληματισμός για τις διοικήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα για την ομαλή επάνοδο στη νέα κανονικότητα. Πόσο ασφαλείς είναι οι χώροι εργασίας, πόσο ενήμεροι είναι όλοι για τα νέα εσωτερικά υγειονομικά πρωτόκολλα, με πόση συνέπεια μπορούν να τηρηθούν και τελικά πόσο προετοιμασμένες είναι οι επιχειρήσεις να υποδεχθούν και να εφαρμόσουν αυτές τις αλλαγές;

Η Randstad από την πρώτη κιόλας στιγμή της εξάπλωσης της πανδημίας έχει ανταποκριθεί επιτυχώς, υποστηρίζοντας νέους τρόπους προσαρμογής των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στην εργασία. Η τήρηση των αποστάσεων, τα επιπλέον μέτρα υγιεινής, τα τακτικά τεστ  αποτελούν μερικές μόνο από τις ζωτικής σημασίας λύσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο προσεχές μέλλον, για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Πως θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί;

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο λοιπόν, οι εταιρείες οφείλουν να εξετάσουν ένα πολύ καλά μελετημένο πλάνο και να ακολουθήσουν πιστά οδηγίες που αφορούν κυρίως σε τέσσερις βασικούς άξονες: στην επικοινωνία, στους κανόνες λειτουργίας και τα πρωτόκολλα, τις εργασιακές προσαρμογές και την καθαριότητα.

νέες θέσεις εργασίας εκκολάπτονται στη νέα μετά covid-19 εποχή

Η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει ο covid-19 απαιτεί από εμάς να βρούμε #newways για να επιστρέψουμε στον χώρο εργασίας. Στόχος μας είναι να εντοπίζουμε τον κατάλληλο συνδυασμό διαφόρων μορφών απασχόλησης, για τη διατήρηση της ανάπτυξης της επιχείρησης, προσφέροντας λύσεις ανθρώπινου δυναμικού που θα τις βοηθήσουν να εστιάσουν στις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Covid-19 managers, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτές πρωτοκόλλων, Safety Controllers και Traffic Controllers είναι μόνο κάποιες από τις νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί από την ανάγκη των εταιρειών να διατηρήσουν την ασφάλεια και την σωματική αλλά και ψυχική υγεία των εργαζομένων τους.

tech tools: ενισχυμένες ψηφιακές πρωτοβουλίες σε μια οικονομία και ένα εργασιακό κόσμο που αναζητά σταθεροποίηση.

Παρόλο που οι διαδικασίες πρόσληψης έχουν μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο, αυτό δεν σημαίνει ότι υστερούν έναντι των παραδοσιακών σε εμπειρία και αποτέλεσμα. Η αποτελεσματική στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού λαμβάνει υπόψη της καινοτόμες στρατηγικές στρατολόγησης, αξιοποιώντας έναν τρομερά αποδοτικό συνδυασμό δεδομένων, αλγορίθμων και ανθρώπινης συμμετοχής.

Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία όπως τα chat tool, video interviews & digital assessment, e-invoicing, e-timesheete-contracts, sophisticated digital recruitment campaigns, αυτοματοποιημένες έρευνες ικανοποίησης, e-onboarding, e-signature, βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση από τα HR τμήματα των εταιρειών, περνώντας πλέον από την δια ζώσης στη διαδικτυακή διαδικασία επιλογής και πρόσληψης προσωπικού.

Randstad RiseSmart: ολοκληρωμένες λύσεις κινητικότητας ταλέντων και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών outplacement.

Οι υπηρεσίες outplacement έχουν ενισχυθεί και εξειδικευτεί περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Η μετεξέλιξη αυτών των υπηρεσιών και ο μετασχηματισμός τους σε ολοκληρωμένες λύσεις κινητικότητας ταλέντων εντός και εκτός των οργανισμών είναι ακριβώς αυτό που πρεσβεύει το πρόγραμμα RiseSmart. Η ανάπτυξη της καριέρας, η αναδιάταξη των εργαζομένων και οι υπηρεσίες outplacement,  με την υποστήριξη της τεχνολογίας, αποτελούν τις πλέον σύγχρονες πρακτικές στην κινητικότητα των ταλέντων που εκπληρώνουν ένα βασικό σκοπό: τη βιωσιμότητα της απασχόλησης ως μιας συνολικής εμπειρίας με εξαιρετικά αποτελέσματα για όλους.

Η πλατφόρμα  RiseSmart, που παρέχεται από την Randstad από το 2015, σημειώνεται πως έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 13 βραβεία στη διεθνή αγορά και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τρία κορυφαία  προγράμματα κινητικότητας στον κόσμο, ενώ λαμβάνει χώρα σε 100 και πλέον χώρες με πεδίο εξειδίκευσης σε 40 και πλέον κλάδους. Συγκριτικά πλεονεκτήματα της πλατφόρμας  είναι  η παροχή υπηρεσιών outplacement, career coaching, επαγγελματικού branding και της ανίχνευσης αγγελιών, υπηρεσίες που προσφέρονται μέσα σε ένα υψηλά προηγμένο τεχνολογικό και εύχρηστο περιβάλλον στο οποίο ο χρήστης αξιοποιεί τους σχετικούς πόρους για την παρακολούθηση νέων θέσεων εργασίας σε πραγματικό χρόνο, σεμιναρίων, ατομικών συνεδριών, online μαθημάτων και  άρθρων ενώ την ίδια στιγμή έχει πρόσβαση σε ένα διευρυμένο δίκτυο επαγγελματικών επαφών αλλά και σε εξειδικευμένους συμβούλους στελέχωσης.

Εξηγώντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στον μελλοντικό κόσμο της εργασίας η κα Leigh Ostergard, τονίζει πως « η νέα απαραίτητη ψηφιακή εργαλειοθήκη των εταιρειών αποτελεί μετά βεβαιότητας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την απόδοσή τους έναντι εκείνων που συνεχίζουν να λειτουργούν με τις πρότερες συνθήκες. Πλέον τα τεχνολογικά εργαλεία δεν εξυπηρετούν μόνο τη διατήρηση των ταλέντων αλλά προσελκύουν νέα ταλέντα και επιτρέπουν τη συνεχή κινητικότητά τους στην αγορά. Όσες εταιρείες κατανοούν τη σημασία και τα οφέλη αυτών, έχουν ήδη κερδίσει το στοίχημα μέσα από μια καλύτερη στρατηγική HR για τους ανθρώπους τους. Στην Randstad, δεν αποτελούμε τυχαία τον παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο των υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού. Όλα αυτά τα χρόνια, παραμένουμε πιστοί στην υπόσχεσή μας να λειτουργούμε Human & Technology Forward. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αναμένεται να εισάγουμε ένα ακόμη τεχνολογικό εργαλείο, το “workforce scheduling application” που επικεντρώνεται στη σχέση ανάμεσα του φόρτου εργασίας των εταιρειών με την καταλληλότητα και τη διαθεσιμότητα των στελεχών μερικής απασχόλησης. »

ㅤ