Η προετοιμασία για μια συνέντευξη εργασίας σχετικά με μια θέση λογιστικής μπορεί να είναι για κάποιον υποψήφιο αγχωτική εμπειρία. Ανεξάρτητα από το πόσο ολοκληρωμένο και περιεκτικό είναι το βιογραφικό του ή πόσο “λαμπρές” είναι οι επαγγελματικές συστάσεις που έχει λάβει, η ευκαιρία που θα έχει όταν έρθει σε επαφή για πρώτη φορά με το δυνητικό εργοδότη του, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της πρόσληψης ή της απόρριψης. 


Η σωστή και ενδελεχής προετοιμασία για μια συνέντευξη είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να εξασφαλίσει το επόμενο του βήμα στη λογιστική καριέρα του και ένας καλός τρόπος για να το πετύχει είναι να οργανώσει τα βήματά του και να προχωρήσει σε αυτά ένα προς ένα. Για μια επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας και μια πιθανή μελλοντική πρόσληψη, χρειάζονται τα καλύτερα δυνατά θεμέλια. 


Προετοίμασε ένα portfolio.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θέσεις εργασίας πάνω στα χρηματοοικονομικά και τη λογιστική και οι δεξιότητες που χρειάζονται για την κάθε θέση μπορεί να είναι πολύ συγκεκριμένες. Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση να φέρνουν οι υποψήφιοι μαζί τους ένα portfolio εργασιών, κάτι που παρατηρείται για παράδειγμα στους δημιουργικούς κλάδους του μάρκετινγκ και του design. Όπως και σε ένα εκτενές βιογραφικό σημείωμα, αυτό μπορεί να είναι ένα χαρτοφυλάκιο που να περιλαμβάνει δείγματα εργασιών και συγκεκριμένα case studies. Προφανώς, και για νομικούς λόγους, τα δείγματα αυτά πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες εμπιστευτικότητας. Αλλά μπορείς σίγουρα να αναφερθείς στη χ ελεγκτική εταιρεία, με 10 εκατομμύρια κύκλο εργασιών καθώς και στα αποτελέσματα που πέτυχες εκεί. 


Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι ενός portfolio. Δεν είναι μόνο ένα μέρος για να αναφερθεί η εκπαίδευση και η εργασιακή σου εμπειρία, αλλά θα πρέπει να παρουσιάζει και διάφορες σχετικές δεξιότητες που θα λειτουργούσαν ως χρήσιμες για μια θέση εργασίας. Να είσαι επίσης προετοιμασμένος να εξηγήσεις τυχόν κενά στην εργασιακή σου απασχόληση με ειλικρινή και θετικό τρόπο.


Παρότι μπορεί να έχεις συμπεριλάβει ήδη ένα συνοδευτικό e-mail στην αρχική σου αίτηση, είναι καλή ιδέα να φέρεις μια καλογραμμένη συνοδευτική επιστολή μαζί με το βιογραφικό σου σημείωμα. Αυτό θα σε κάνει να ξεχωρίσεις λίγο περισσότερο. 


“Βεβαιώσου ότι το βιογραφικό σου περιέχει πραγματικές και ακριβείς πληροφορίες και φρόντισε να το ξαναδείς πριν τη συνέντευξή σου για να φρεσκάρεις τη μνήμη σου”.

Σε μια συνέντευξη για μια θέση εργασίας πάνω στα λογιστική, το άτομο απέναντι σου πιθανότατα θα θέσει ερωτήματα που θα αξιολογήσουν το επίπεδο των βασικών δεξιοτήτων και γνώσεων που έχεις, προκειμένου να διαπιστώσει αν πληρείς τις προδιαγραφές της θέσης εργασίας. Να είσαι προετοιμασμένος ότι θα χρειαστεί να δώσεις απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν τις βασικές λογιστικές αρχές και πρακτικές: τον έλεγχο, την ανάλυση οικονομικών στοιχείων, λογιστικές εφαρμογές, καθώς και σχετικούς οικονομικούς κώδικες, νόμους και κανονισμούς. 


Συνήθως, ένας υπεύθυνος πρόσληψης για λογιστικές θέσεις εργασίας θα κάνει ερωτήσεις αφού έχει επανεξετάσει εν συντομία το βιογραφικό σου σημείωμα. Συνεπώς η σειρά των ερωτήσεών του πιθανότατα θα έχει να κάνει με το περιεχόμενο του βιογραφικού σου σημειώματος. Βεβαιώσου, λοιπόν, ότι είναι αληθές και ακριβές και φρόντισε να το ελέγξεις ξανά πριν από τη συνέντευξη για να φρεσκάρεις τη μνήμη σου. 


Άλλοι τύποι ερωτήσεων που μπορεί να σου απευθυνθούν αφορούν την οργανωτικότητα, την παρακολούθηση εργασιών, τον τρόπο ανάλυσης προβλημάτων και τα ζητήματα αξιολόγησης και λήψης αποφάσεων. Είναι πιθανό,επίσης, να σου απευθύνουν συμπεριφορικές ερωτήσεις συνέντευξης, προκειμένου να μάθουν ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις και οι ενέργειές σου για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων ή καταστάσεων στο χώρο εργασίας. 


Διερεύνησε πιθανές ερωτήσεις στο διαδίκτυο - μπορείς να βρεις κάποιες από αυτές στο άρθρο μας - και προσπάθησε να προβλέψεις όσο το δυνατόν περισσότερους τύπους ερωτήσεων. Στη συνέχεια προετοίμασε προσεγμένες και ενδιαφέρουσες απαντήσεις για αυτές τις ερωτήσεις πριν από τη συνέντευξή σου. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να εξασκηθείς με τις απαντήσεις σου και τις επακόλουθες ενέργειες, θα βοηθήσει ώστε η πραγματική διαδικασία να σου φανεί λιγότερο αγχωτική. 


Θες να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου στα Οικονομικά & τη Λογιστική; Δες όλες τις νέες θέσεις εργασίας μας εδώ και στείλε μας την αίτησή σου.