Εάν έχεις υπάρξει υποψήφιος στη Randstad τότε κατα πάσα πιθανότητα σου έχει ζητηθεί να συμμετέχεις σε αξιολόγηση - συνέντευξη μέσω βίντεο. Ενδεχομένως να θεώρησες τη διαδικασία, του να μιλάς κοιτώντας τον εαυτό σου σε μια κάμερα, άβολη. Το καταλαβαίνουμε! Aναλογίστηκες όμως ποτέ πώς μια συνέντευξη μέσω βίντεο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σου στη διεκδίκηση της επόμενης θέσης εργασίας σου;

#1 video is the king.

Η διαδικασία αναζήτησης προσωπικού και εργασίας γίνεται ολοένα και περισσότερο διαδικτυακή. Το παραδοσιακό βιογραφικό μπορεί να διατηρεί ακόμη εξέχουσα θέση, ωστόσο η συστατική επιστολή έχει αρχίσει να αντικαθιστάται με άλλους τρόπους, πιο άμεσους, με τα video interviews να κρατούν εξέχουσα θέση. 

Η δημιουργία video για πολλούς από εμάς είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι να μιλήσουμε για τον εαυτό μας. Από την άλλη, σκέψου ότι ένα κείμενο 10-20 σειρών δε θα μπορέσει ποτέ να αποτυπώσει αυτό που πραγματικά είσαι, σε αντίθεση με το video interview όπου έχεις τη δυνατότητα να κερδίσεις τον ακροατή με την προσωπικότητα σου. Η αλήθεια είναι ότι κατα καιρούς έχουμε συναντήσει βιογραφικά τα οποία αρχικά δεν θεωρήθηκαν ιδανικά για τις θέσεις που προορίζονταν, ωστόσο μέσα από τα video interviews, οι αιτήσεις δεν πέρασαν απλά στην επόμενη φάση, αλλά οι υποψήφιοι μετατράπηκαν σε “φαβορί”.

#2  η συνέντευξη μέσω βίντεο σου δίνει τη δυνατότητα της εξάσκησης.

Όλοι, λίγο πολύ, προετοιμαζόμαστε προτού βρεθούμε σε μια συνέντευξη εργασίας, ειδικά αν η προσφερόμενη θέση θεωρούμε ότι είναι η ιδανική για εμάς. Πόσες φορές όμως, αφού έχει ήδη τελειώσει η συνέντευξη, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν ανέφερες τίποτα από όσα ήθελες πραγματικά να αναφέρεις και θα μπορούσαν πραγματικά να αυξήσουν τις πιθανότητες σου στη διεκδίκηση της θέσης; 

Η συνέντευξη μέσω βίντεο είναι ένας τρόπος για να τεστάσεις τις συνεντευξιακές σου ικανότητες και να προετοιμαστείς κατάλληλα. Αφού μαγνητοσκοπώντας τον εαυτό σου έχεις τη δυνατότητα να εντοπίσεις τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου. Και αν δεν τα πήγες καλά; Δεν πειράζει! Συνήθως έχεις τη δυνατότητα να μαγνητοσκοπήσεις τις απαντήσεις σου, μέχρι το αποτέλεσμα να σε ικανοποιεί.

Καλού κακού όμως, διάβαζε πάντα τις οδηγίες προτού ξεκινήσεις τη διαδικασία ώστε να είσαι σίγουρος για τους περιορισμούς που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Δε συνηθίζεται, ωστόσο υπάρχουν εταιρείες που μπορεί να σου επιτρέπουν να μαγνητοκοπήσεις την απάντηση σου μια ή δύο φορές.

#3 οικονομία χρόνου.

Η καθημερινότητα μας σήμερα τρέχει με ξέφρενους ρυθμούς και ο χρόνος συχνά αποτελεί πολυτέλεια. Ειδικά εάν εργάζεσαι, ο προγραμματισμός μιας συνέντευξης εργασίας μπορεί να αποτελέσει άθλο, πόσο μάλλον όταν δεν πρόκειται για μια μόνο συνάντηση αλλά παραπάνω. Η διαδικασία του video interview μπορεί να επισπεύσει τις διαδικασίες. Εσύ έχεις τη δυνατότητα να πραγματοποιήσεις τη συνεντεύξη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας σε εξυπηρετεί, ενώ οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την υποψηφιότητα σου με έναν άμεσο τρόπο. Μην μας παρεξηγείς τα video interviews δεν αντικαθιστούν την δια ζώσης συνέντευξη, απλά τη μεταθέτουν ένα με δύο στάδια πιο κοντά στον τελικό στόχο, την κατάκτηση της επόμενης θέσης εργασίας σου.


Και αφου αναλύσαμε γιατί δεν πρέπει να χάνεις την ευκαιρία να προωθήσεις την υποψηφιότητα σου αξιοποιώντας τα video interviews, σου παραθέτουμε μερικές συμβουλές - best practices ώστε να διαπρέψεις στο επόμενο video interview. 

Συχνά εστιάζουμε τόσο πολύ στην ανάδειξη των προσόντων μας, της εμπειρίας μας και των ικανοτήτων μας που ξεχνάμε να φροντίσουμε απλά αλλά σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

#1 ντύσου για την περίσταση.

Παρ’ όλο που η όλη διαδικασία γίνεται από την άνεση του σπιτιού σου, μη ξεχνάς ότι θέλεις να είσαι επαγγελματίας. Δεν είμαστε εδώ για να σου πούμε τι θα πρέπει να φορέσεις, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δε θα σου συστήναμε ωστόσο να εμφανιστείς με κάτι το οποίο δε θα επίλεγες για μια πρώτη συνέντευξη. Αν δε φαίνεται στο video ώστοσο, μπορείς να φοράς ακόμη και το παντελόνι της τυχερής σου πιτζάμας.

#2 επίλεξε το κατάλληλο σκηνικό.

Επίλεξε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού, με ουδέτερο background - φόντο, καλό φωτισμό και ησυχία για να πραγματοποιήσεις τις βιντεοσκοπησεις. Δε θα ήθελες να ακούγεται να σε φωνάζει η μητέρα σου την ώρα της συνέντευξης για να σου πει ότι το φαγητό είναι έτοιμο.

#3 πρόσεξε τη γλώσσα του σώματος.

Μη ξεχνάς ότι θέλεις να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση. Σου προτείνουμε να είσαι χαμογελαστός (όχι υπερβολικά) και να κοιτάς την κάμερα και όχι τις σημειώσεις σου. Όπως και στην παραδοσιακή δια ζώσης συνέντευξη θα πρέπει να προσπαθήσεις να διατηρήσεις eye contact με τον ακροατή σου. 

#4 απάντα στα ζητούμενα.

Μπορεί να έχεις πολλά παραπάνω να αναφέρεις από αυτά που σε ρωτάνε και να νιώθεις ότι περιορίζεσαι, καλό θα ήταν όμως να αντισταθείς στον πειρασμό. Πόσες φορές άκουσες τους καθηγητές στο σχολείο να σε παροτρύνουν να απαντήσεις μόνο σε αυτά που ζητούν οι ερωτήσεις και να μην αναφέρεις τα πάντα απλά επειδή τα ξέρεις; Την ίδια στάση θα πρέπει να υιοθετήσεις και για τα video interviews, απάντα μόνο σε όσα σου ζητούνται! Φρόντισε να είσαι αναλυτικός αλλά σύντομος, ώστε να μην ξεφύγεις στους χρόνους σου και να διατηρήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον του υπεύθυνου αναζήτησης προσωπικού. Επιπλέον σκέψου ότι θα χρειαστεί να κρατήσεις και μερικούς “άσσους στο μανίκι σου” για την επόμενη, δια ζώσης συνάντησή σας.


Είσαι έτοιμος για το επόμενο video interview; Το πρώτο βήμα είναι να κάνεις την αίτηση σου για την επόμενη θέση εργασία σου, βρές όλες τις νέες ευκαιρίες εργασίας εδώ.