Αν ψάχνετε για θέσεις εργασίας για προγραμματιστές, οι δυνατότητες που προσφέρει ο τομέας των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής είναι αμέτρητες. Είτε θέλετε να εξελιχθείτε σε Java Developer είτε σε iOS/Android Developer είναι καλό να γνωρίζετε όχι μόνο τις γνώσεις που απαιτούνται αλλά και κάποια “μυστικά” που θα ωθήσουν την καριέρα σας σε νέο επίπεδο.

1. Χτίστε το προσωπικό σας προφίλ

Το προσωπικό σας προφίλ είναι το χρυσό σας εισιτήριο κατά την αναζήτηση εργασίας. Οι προηγούμενες σας δουλειές δείχνουν στους πιθανούς εργοδότες σας τις δεξιότητες και τον χαρακτήρα σας. Επομένως, πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή τόσο κατά τη σύνταξη ενός προσωπικού portfolio όσο και κατά την καταχώρησή του στα social media στα οποία είστε ενεργός.

2. Ενισχύστε το online προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα

Είτε επιλέξετε να δημιουργήσετε τη δική σας ιστοσελίδα, είτε δημιουργήσετε ένα ισχυρό προφίλ στα social media (LinkedIn, About.me, Stack Overflow κ.α.), είναι σημαντικό να δείξετε ποιος είστε, τι είδους projects χειρίζεστε, πώς τα χειρίζεστε και σε τι τομέα θα θέλατε να δουλέψετε. Ακόμα κι αν δεν έχετε εμπειρία στον σχεδιασμό ιστοσελίδων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρότυπα (templates) που θα βρείτε στο διαδίκτυο, πολλά από τα οποία είναι δωρεάν κι εύκολα στη χρήση. Η δημιουργία ενός προφίλ στο LinkedIn είναι πλέον κάτι που ζητάται από την πλειοψηφία των εργοδοτών. Σε αυτό, μην ξεχάσετε να αναφέρετε την εκπαίδευση που έχετε λάβει, με ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και ολοκλήρωσης σπουδών καθώς και τον πλήρη τίτλο των πτυχίων και των πτυχιακών εργασιών σας. Τέλος, εκτός της επαγγελματικής εμπειρίας που πιθανώς έχετε, θα βοηθούσε πολύ στην αναγνώρισή σας αν συμπεριλάβετε συστάσεις από προηγούμενους συνεργάτες σας. Γίνετε ελκυστικοί και βοηθήστε τους εργοδότες να βρουν εύκολα και άμεσα τι έχετε κάνει και τι πορεία θέλετε να ακολουθήσετε στην καριέρα σας.

 

3. Πειραματιστείτε

Αν είστε στο ξεκίνημα της καριέρας σας και δεν έχετε πολλά projects να συμπεριλάβετε στο portfolio σας, μπορείτε να πειραματιστείτε με δικά σας, ελεύθερα projects. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία επί πληρωμής ή και pro bono με τοπικές επιχειρήσεις ή εθελοντικές οργανώσεις που σίγουρα θα εκτιμήσουν τη βοήθειά σας και, παράλληλα, εσείς θα αποκτήσετε πολύτιμη εμπειρία.

 

4. Εμπλακείτε σε δραστηριότητες σχετικές με το αντικείμενό σας

Εξίσου σημαντικό με το να αποκτήσετε εμπειρία, είναι να χτίσετε ένα δίκτυο επαφών. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με τη συμμετοχή σας σε διαγωνισμούς ή συνέδρια πληροφορικής, από τα οποία μπορείτε να κερδίσετε γνωριμίες, εμπειρία αλλά και αναγνώριση από επαγγελματίες του χώρου. Επίσης, υπάρχουν διαδικτυακές κοινότητες που μπορείτε να αναπτύξετε δραστηριότητα, όπως online forums, ώστε να δημιουργήσετε όνομα και να κερδίσετε σε αξιοπιστία αλλά και σε γνώσεις από άλλα μέλη της κοινότητας.

 

5. Ενημερωθείτε για τις εξελίξεις του κλάδου

Οι εργοδότες εκτιμούν πάρα πολύ τη θερμή ενασχόληση των υποψηφίων με τον κλάδο. Δεν αρκεί μόνο να έχετε τις γνώσεις πληροφορικής αλλά πρέπει να διαθέτετε πάθος για αυτό που κάνετε. Έτσι, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να είστε ενημερωμένοι για τις νέες τεχνολογίες ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε σε κάποια συζήτηση σε ένα συνέδριο πληροφορικής ή να μιλήσετε με τον πιθανό εργοδότη σας πριν ξεκινήσει η συνέντευξη εργασίας. Φυσικά, δεν χρειάζετε να έχετε πλήρη εικόνα όλων των αντικειμένων (πχ γλώσσες προγραμματισμού, εργαλεία κλπ), αρκεί να διαβάζετε σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο ώστε να αποκτήσετε μια πρώτη εντύπωση και, στη συνέχεια, να εμβαθύνετε στα θέματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

 

6. Διαβάστε τις αγγελίες εργασίας

Για οποιαδήποτε θέση κι αν ενδιαφέρεστε, είναι απαραίτητο να δείτε τι ζητά η αγορά εργασίας. Όσο ο κλάδος εξελίσσεται, οι απαιτήσεις αλλάζουν ενώ μπορεί οι εταιρείες να προσαρμόζουν τα προσόντα που ζητάνε για την κάθε θέση ανάλογα με τις τάσεις στον κλάδο. Ακόμα κι αν δεν πληρείτε όλες τις προϋποθέσεις, μην αφήσετε αυτό το γεγονός να σας αποθαρρύνει. Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανοί εργοδότες θα έχουν στα χέρια τους το βιογραφικό σας και μπορεί να σας αξιολογήσουν για κάποιον άλλο ρόλο εντός της εταιρείας τους στο μέλλον. Αγγελίες εργασίας μπορείτε να βρείτε μέσω των μηχανών αναζήτησης (Google, Yahoo, Bing κλπ), χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά (πχ “θέση Android Developer Αθήνα”, “Junior Software Engineer Πάτρα”).

 

7. Εξειδικευτείτε

Εφόσον έχετε μια εικόνα της ζήτησης, μπορείτε πλέον να προσαρμόσετε την προσφορά εργασίας σας. Επιλέξτε το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον καθώς και τις γλώσσες προγραμματισμού, τα εργαλεία και τις πλατφόρμες που θα θέλατε να χειρίζεστε. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές που έχετε που είναι αδύνατο να είστε σε θέση να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις που έχει η κάθε γλώσσα. Διαβάστε στο παρακάτω infographic κάποια στοιχεία για τις επικρατέστερες γλώσσες ώστε να έχετε μια σαφέστερη εικόνα των δυνατοτήτων που σας προσφέρονται: 

 

8. Επιδιώξτε να κλείσετε μια συνέντευξη

Όσο περισσότερες αιτήσεις κάνετε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σας καλέσουν για μια συνέντευξη εργασίας. Ακόμα κι αν τελικά η έκβαση δεν είναι επιτυχής, τουλάχιστον θα έχετε μια καλή εικόνα του τι ζητείται στην αγορά. Μια συμβουλή κατά τη διαδικασία των αιτήσεων, είναι να προσπαθείτε να κεντρίσετε το ενδιαφέρον της εταιρείας για την οποία ενδιαφέρεστε. Η δημιουργικότητα και η καινοτομία που θα επιδείξετε κατά την υποβολή του βιογραφικού σας σας δίνει ένα πλεονέκτημα, επομένως, μην αμελήσετε να δουλέψετε το βιογραφικό σας και να μπείτε στη διαδικασία να σκεφτείτε πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε από τους άλλους υποψηφίους.

Το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθείτε: η συνέντευξη. Έχοντας χτίσει ένα ισχυρό προφίλ με ένα εξίσου ισχυρό δίκτυο επαφών, είναι η ώρα να “πουλήσετε” τα προσόντα και τις ικανότητές σας. Η λέξη-κλειδί είναι το πάθος. Αν δείξετε το έντονο ενδιαφέρον σας, έχετε ήδη την προσοχή του ατόμου που θα είναι απέναντί σας. Από εκεί κι έπειτα, μια επαγγελματική εμφάνιση είναι σημαντική για την πρώτη εντύπωση, ακόμα και αν ο κώδικας ενδυμασίας εντός της εταιρείας είναι λιγότερο αυστηρός. Τέλος, μπορείτε να προετοιμαστείτε για πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να σας τεθούν όπως:αν προτιμάτε να δουλεύετε σε ομάδα ή μόνος/-η, τι είδους προκλήσεις έχετε αντιμετωπίσει σε προηγούμενα projects και πώς τις χειριστήκατε αλλά τι είδους κώδικα προτιμάτε να χρησιμοποιείτε.