Σου προσφέρουν, λοιπόν, την ευκαιρία για μια συνέντευξη εργασίας μετά από μια εξαιρετική αίτηση που έκανες. Τώρα ξεκινάει η πραγματική δουλειά σου. Σίγουρα είναι προσόν το να κατέχεις αξιόλογη εμπειρία στην Πληροφορική, δε σημαίνει όμως και πολλά αν αποτύχεις στη διαδικασία της συνέντευξης και σε όποια τεχνική αξιολόγηση μπορεί να σου αναθέσουν. Δώσε στον εαυτό σου την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για να πετύχεις, μελετώντας τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ΙΤ υποψήφιοι και κάνοντας προσπάθεια να τα αποφύγεις. Σου παρουσιάζουμε 3 από αυτά παρακάτω: 
 

Λάθος νο.1: “Το κατέχω”.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι του κλάδο της Πληροφορικής είναι η πεποίθηση που έχουν πως το βιογραφικό τους σημείωμα μιλάει κατά γράμμα για τον εαυτό τους και ότι η συνέντευξη εργασίας αποτελεί απλώς μια μέθοδο του εργοδότη για να επιβεβαιώσει τις τεχνικές τους δεξιότητες. Πηγαίνοντας σε μια συνέντευξη με τη λογική ότι όλα όσα περιμένει ο εργοδότης έχουν να κάνουν με το αν είσαι ικανός για το ρόλο από τεχνική άποψη, δε θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα.
 

Πώς να το αποφύγεις.

Η προετοιμασία και η εξάσκηση είναι καίριας σημασίας. Έχεις κάνει την έρευνά σου για τη θέση, τον διευθυντή και την εταιρεία; Έχεις μια σαφή κατανόηση της σημασίας του ρόλου για την εταιρεία, καθώς και του τι αναζητά ο πελάτης; Αν κατανοήσεις όλα τα «γιατί», θα είσαι σε θέση να αποδώσεις καλύτερα στη συνέντευξη και να προχωρήσεις ένα βήμα πέρα από το ​​να δώσεις απλώς στο άτομο απέναντί σου την πεποίθηση ότι μπορείς να εκτελέσεις τα καθήκοντα αυτής της θέσης. Η προετοιμασία αυτή θα σε βοηθήσει στην απόκτηση μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης.

Κάνε εξάσκηση πάνω στην στρατηγική των συνεντεύξεων και με τον υπεύθυνο πρόσληψεων. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να λάβεις χρήσιμο feedback σχετικά με την απόδοσή σου. Μπορείς επίσης να λάβεις συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο να απαντήσεις σε συμπεριφορικές ερωτήσεις, κάτι που αποτελεί κοινή πρακτική των συνεντεύξεων σήμερα. 
 

Λάθος νο.2: “Δεν έχω ερωτήσεις”.

Ένα ακόμα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι είναι η εντύπωση που έχουν πως η συνομιλία σε μια συνέντευξη είναι μια μονόδρομη διαδικασία, κατά την οποία το άτομο απέναντί τους θέτει τις ερωτήσεις και αυτοί δίνουν τις απαντήσεις.
 
 

Πώς να το αποφύγεις.

Αν προετοιμάσεις τις δικές σου ερωτήσεις, δείχνεις στον εργοδότη ότι ενδιαφέρεσαι και θέλεις να μάθεις όσα περισσότερα γίνεται για τη θέση. Ο εργοδότης θέλει να δει ότι επιθυμείς πραγματικά να γίνεις μέλος της εταιρείας.
 
Για το λόγο αυτό αντιμετώπισε τη συνέντευξη ως μια αμφίδρομη συζήτηση και δείξε την περιέργειά σου για την εταιρεία και το ρόλο. Έχοντας προετοιμάσει έναν αριθμό ερωτήσεων, δίνεις την εντύπωση ότι είσαι ένας σοβαρός υποψήφιος.
 
Αλλά καλό είναι να μη μείνεις στα βασικά. Χρησιμοποίησε την έρευνα που έχεις κάνει για να πεις περισσότερα για την εταιρεία και τις φιλοδοξίες της για το μέλλον, και για να επισημάνεις ότι οι αξίες σου ευθυγραμμίζονται με τις δικές της. Μέσα από τις ερωτήσεις σου, θα δείξεις ότι έχεις κάνει αυτήν την έρευνα.  
 

Λάθος νο.3: “Περιμένω να με καλέσουνε”.

Είναι ένα από τα πιο βασικά λάθη - το να βγεις από την πόρτα του δωματίου της συνέντευξης και να περιμένεις την πρώτη επικοινωνία από τον εργοδότη. Αν δεν επιχειρήσεις να κάνεις follow up, ίσως δώσεις την εντύπωση στον εργοδότη ότι δεν ενδιαφέρεσαι, δεν είσαι οργανωτικός, δεν έχεις αυτοπεποίθηση ή και όλα τα παραπάνω.

Πώς να το αποφύγεις.

Κάνε follow up μέσα σε 24 ώρες μέσω email για να ευχαριστήσεις το άτομο που είχες απέναντί σου στη συνέντευξη για το χρόνο του και επανέλαβε το ενδιαφέρον σου για το ρόλο.

Βάλε στο γραφείο σου μια σημείωση post-it η μια ειδοποίηση στο ημερολόγιό σου ή κόλλησε μια σημείωση με μαγνήτη στο ψυγείο σου. Όποιο σύστημα υπενθυμίσεων και να χρησιμοποιείς, φρόντισε να προσθέσεις αυτήν την ειδοποίηση εκ των προτέρων, έτσι ώστε να θυμηθείς να στείλεις αυτό το email - ιδιαίτερα αν είσαι υποψήφιος για παραπάνω από έναν ρόλους. 
 
Και αν αποφασίσεις να το κάνεις, είναι καλό να συντάξεις ένα απλό email, το οποίο μπορείς να επεξεργαστείς λίγο κάθε φορά, προκειμένου να συμπεριλάβεις το σωστό όνομα παραλήπτη και τη θέση, καθώς και την πτυχή του ρόλου που σε ενδιαφέρει περισσότερο.

Φρόντισε φυσικά να μην το κάνεις με “επιθετικό” τρόπο. Δε χρειάζεται να στείλεις πολλά email ή να γεμίσεις με μηνύματα τον τηλεφωνητή τους. Στείλε αυτό το ένα ευχαριστήριο email και στη συνέχεια περίμενε να δεις τι θα επακολουθήσει.

Θέλεις να κάνεις μια νέα προσπάθεια στην καριέρα σου στο χώρο της Πληροφορικής; Eίμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε. Δες όλες τις πρόσφατες θέσεις μας και κάνε την αίτησή σου τώρα.