Είσαι computer specialist, software engineer ή γενικότερα technology expert; Γνωρίζουμε ότι ειδικά για εσένα που μπορεί να δουλεύεις με απαιτητικούς πελάτες ή σε projects που φαίνονται ατελείωτα, ο χρόνος είναι πιεσμένος. Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την αποτελεσματικότητά σου; Συγκεντρώσαμε μία λίστα με χρήσιμες συμβουλές για το 2018 προκειμένου να σε βοηθήσουμε να δουλέψεις έξυπνα, αποτελεσματικά και όχι υπερβολικά, έτσι ώστε να μπορείς να απολαύσεις ένα ξεκούραστο απόγευμα γνωρίζοντας ότι βαδίζεις σε καλό δρόμο στη δουλειά σου.


Κάνε to-do λίστες. 

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά θα εκπλαγείς με τη διαφορά που μπορεί να κάνει μια to-do λίστα στην καθημερινότητά σου. Θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο αποτελεσματικός και θα εξοικονομήσεις το χρόνο που θα ξόδευες προσπαθώντας να δεις τι έχεις να κάνεις. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στην αρχή κάθε ημέρας για να καταγράψεις τα tasks που έχεις να κάνεις χωρίζοντάς τα σε 3 κατηγορίες: τα απολύτως σημαντικά, τα σημαντικά και τα λιγότερο επείγοντα. Βάλε στόχο να διεκπεραιώσεις τα tasks των δύο πρώτων κατηγοριών. Μη νιώσεις ενοχές αν σου μείνει κάποιο, λιγότερο σημαντικό, για την επόμενη μέρα.


Τακτοποίησε.

Ένα ακατάστατο γραφείο δεν είναι και ο καλύτερος χώρος για να δουλέψεις. Απλά σκέψου πόσο χρόνο μπορείς να εξοικονομήσεις γνωρίζοντας που μπορείς να βρεις το καθετί. Κράτα πάνω στο γραφείο σου μόνο τα απολύτως απαραίτητα – τα υπόλοιπα θα πρέπει να μαζευτούν κάπου ή να απομακρυνθούν. Μπορείς ακόμα και να δημιουργήσεις μια «πολιτική καθαρού γραφείου» εκεί που δουλεύεις για να διευκολυνθείς.

Πρόσθεσε χρόνο.

Όταν πρόκειται για τεχνολογικές εργασίες, συνήθως παίρνουν περισσότερο χρόνο για να διεκπεραιωθούν, γι αυτό πάντα να υπολογίζεις παραπάνω χρόνο. Για παράδειγμα, γιατί να μην προγραμματίσεις στο περίπου το χρόνο που θα χρειαστείς για να παρέχεις μια υπηρεσία προσθέτοντας μία επιπλέον ώρα; Αυτό θα σου επιτρέψει να τελειώσεις στην ώρα σου, να σου μείνει ελεύθερος χρόνος όταν τελειώσεις το task και να προγραμματίσεις αποτελεσματικά το επόμενο.

Εκμεταλλεύσου τις κενές ώρες.

Είναι αναμενόμενο να έχεις περιοδικά κάποια κενά διαστήματα στη δουλειά σου. Αυτό μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που η προγραμματισμένη δουλειά έχει ήδη καλυφθεί εύκολα από την ομάδα σου, ή από σένα τον ίδιο αν δουλεύεις μόνος σου. Εκμεταλλεύσου τις κενές ώρες που μπορεί να προκύψουν κάνοντας μια βασική ανασκόπηση - επαναξιολόγηση των παρακάτω:


• Διαδικασίες

• Ροή εργασίας

• Βusiness management

• Διαχείριση γραφειοκρατικής δουλειάς


Κάνει όλα όσα χρειάζεσαι το λογισμικό CRM που χρησιμοποιείς ή χρειάζεται να ψάξεις για κάτι άλλο, μεταφέροντας τη βάση δεδομένων σου σε άλλο σύστημα; Τι γίνεται όσον αφορά τα εργαλεία που χρησιμοποιείς; Είναι ενημερωμένα για το 2018; Αν είσαι web designer, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ελεύθερο χρόνο που βρίσκεις στη δουλειά για να ενημερωθείς για την πιο πρόσφατη τεχνολογία web development όσον αφορά τις πλατφόρμες ή τις γλώσσες. Ίσως θα μπορούσες να αφιερώσεις κάποιο χρόνο για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου σε αυτό το κομμάτι. 


Σαν ένας “techie” χρειάζεται να μένεις ενημερωμένος για όλα τα κορυφαία τεχνολογικά νέα και να μπορείς να σχολιάζεις πάνω σε επίκαιρα γεγονότα στο χώρο του IT. Ίσως χρειάζεται να ξοδέψεις λίγο χρόνο για να ενημερώσεις τα tech feeds στον RSS reader για το 2018. Μπορείς ακόμα και να δεις αν θα μπορούσες να επεκτείνεις τις υπηρεσίες σου από web development σε συμβουλευτική εργασία, εφόσον θεωρείς ότι έχεις τις ικανότητες.


Θυμήσου, δεν μπορείς εύκολα να περιορίσεις τα projects, γι αυτό σκέψου πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις καλύτερα το χρόνο σου κατά τη διάρκεια της μέρας – δούλεψε έξυπνα, ώστε να απολαμβάνεις και μικρά διαλείμματα. Τα αξίζεις άλλωστε!