Ψάχνετε δουλειά; Η αναζήτηση εργασίας σας φαίνεται δύσκολη κι επίπονη διαδικασία και χωρίς αποτέλεσμα; Αν ισχύουν τα παραπάνω, η καλύτερη συμβουλή είναι, αρχικά, να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια.

Σίγουρα, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει πολλές προκλήσεις και οι ευκαιρίες είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν αλλά πάντα υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε το προφίλ σας και να γίνετε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί υποψήφιοι.

  1. Βελτιώστε το βιογραφικό σας

Ακόμα και αν έχετε διαβάσει άρθρα με συμβουλές για σύνταξη βιογραφικού και έχετε φτιάξει όσο το δυνατόν ένα ελκυστικό βιογραφικό, υπάρχουν κάποια στοιχεία που μπορεί να διαφύγουν της προσοχής σας. Μερικά από αυτά είναι:

  • το βιογραφικό σας είναι “αδιέξοδο”: πλέον, η πλειοψηφία των εργοδοτών θέλει να έχει στη διάθεσή της περισσότερες πηγές πληροφόρησης για τον κάθε υποψήφιο. Έτσι, το βιογραφικό σας πρέπει να έχει links που να παραπέμπουν στο προφίλ σας σε επαγγελματικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ιστότοπους όπου έχετε δημοσιεύσει κάποιο project σας. Κοινώς, πρέπει να δώσετε στο άτομο που εξετάζει την αίτησή σας τη δυνατότητα να συλλέξει περαιτέρω πληροφορίες, εφόσον το επιθυμεί, και να μη μείνει μόνο στις δύο κόλλες Α4 του βιογραφικού σας.
  • υπάρχουν πολλά βιογραφικά σαν το δικό σας: το γεγονός αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας. Η ζήτηση εργασίας είναι μεγάλη και αναπόφευκτα οι πιθανοί εργοδότες λαμβάνουν μεγάλο όγκο βιογραφικών που είναι λίγο-πολύ κατά το ίδιο πρότυπο. Δεδομένου αυτού, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας στις θέσεις εργασίας που σας ενδιαφέρουν, αναφέροντας τις δεξιότητες και τις γνώσεις που έχετε και που ζητούνται και αφήνοντας εκτός τα χαρακτηριστικά που ίσως δε χρειάζονται. Όσο πιο κοντά είναι το προφίλ σας στην περιγραφή της θέσης εργασίας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες πρόσληψής σας. Ταυτόχρονα, προσπαθείστε να έχετε ένα περιεκτικό βιογραφικό, ανάλογα με τον τομέα εργασίας της θέσης που σας ενδιαφέρει.

 Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συμβουλές για σύνταξη βιογραφικό για τους σημαντικότερους κλάδους εδώ.

  1. Κατανοείστε τον ανταγωνισμό και ξεχωρίστε

Ο ανταγωνισμός για εργασία στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονος. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό· ίσα ίσα, ο ανταγωνισμός θα πρέπει να σας ωθεί να γίνετε καλύτεροι. Ένας τρόπος να γίνει αυτό, είναι να κατανοήσετε σε ποιους τομείς ανταγωνίζεστε με άλλους υποψηφίους: ανταγωνίζεστε ως προς την εκπαίδεση που έχετε λάβει, ως προς τα προσόντα που έχετε αποκτήσει ή ως προς την προϋπηρεσία; Τι εκτιμά περισσότερο η εταιρεία στην οποία στοχεύετε σύμφωνα με την περιγραφή της αγγελίας για την οποία θέλετε να κάνετε αίτηση;

Μόλις απαντήσετε σε αυτά, μπορείτε να προχωρήσετε σε κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε. Μπορείτε, για παράδειγμα, να αποκτήσετε πιστοποίηση για μια συγκεκριμένη δεξιότητα που ζητείται πολύ στον κλάδο σας (πχ digital marketing ή πιστοποίηση σε λογιστικά πρότυπα) ή να ξεκινήσετε ένα παράλληλο project που θα ενισχύσει τα προσόντα ή/και την προϋπηρεσία σας (πχ εξάσκηση σε ένα νέο κώδικα προγραμματισμού).

Ιδανική ευκαιρία να ξεχωρίσετε είναι η συνέντευξη. Κάποια tips είναι τα εξής:

  • στείλτε ένα ευχαριστήριο μήνυμα μετά τη συνέντευξη στο άτομο με το οποίο συναντηθήκατε. Ευχαριστείτε τον/την για τον χρόνο του/της και αναφέρετε συνοπτικά τις εντυπώσεις σας από το χώρο εργασίας και την εταιρεία, δίνοντας παράλληλα λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για τη δουλειά.
  • επενδύστε σε μια εξαιρετική πρώτη εντύπωση. Όλα μετράνε και αξιλογούνται, από τον τρόπο που θα ντυθείτε, τη στάση του σώματος, την ομιλία σας μέχρι και η χειραψία σας. Επομένως, δεν αρκεί μόνο να γνωρίζετε πληροφορίες για την εταιρεία και πώς να παρουσιάσετε τον εαυτό σας αλλά και να δείξετε επαγγελματικότητα, ενθουσιασμό και κυρίως να έχετε κατά νου ότι πρέπει να πείσετε το συνομιλητή σας ότι είστε αυτό που ψάχνει. Αυτό θα το επιτύχετε τόσο με τις απαντήσεις σας όσο και με την εντύπωση που θα κάνετε με το που μπείτε στην αίθουσα της συνέντευξης.

Το πρώτο στάδιο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Κατά την αναζήτηση εργασίας, έχετε ως εφόδια το βιογραφικό σας και μια καλή εντύπωση στη συνέντευξη, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δουλέψετε πάνω σε αυτά και να διασφαλίσετε ότι δεν είστε απλά ένας ακόμα υποψήφιος αλλά ο υποψήφιος που η πλειοψηφία των εταιρειών στις οποίες στοχεύετε θέλει να προσλάβει.