Οι επιχειρήσεις λόγω έλλειψης χρόνου, απουσίας τμήματος ανθρώπινου δυναμικού ή ανάγκης για εξωτερική ανάθεση και καλύτερα αποτελέσματα συχνά στρέφονται σε μια ανεξάρτητη εταιρεία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, τους headhunters, προκειμένου να προσλάβουν έναν executive.

Τι είναι οι headhunters;

Οι headhunters, ή αλλιώς executive recruiters, είναι εταιρείες που ειδικεύονται στην κάλυψη θέσεων μεσαίου και υψηλού επιπέδου για τις εταιρείες-πελάτες τους.

Τα είδη των headhunters είναι δύο, και χωρίζονται με βάση τον τρόπο που αμείβονται:

Στη πρώτη κατηγορία, οι headhunters αναζητούν τον κατάλληλο υποψήφιο έχοντας δεσμευτεί ότι θα πληρωθούν μόνο κατά της κάλυψη της ελεύθερης θέσης. Οι εταιρείες ενδεχομένως να χρησιμοποιούν περισσότερους από έναν headhunter.

Όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία πληρώνονται προκαταβολικά για την εξεύρεση του κατάλληλου υποψηφίου και η αμοιβή τους δεν εξαρτάται από την κάλυψη της θέσης. Τα συμβόλαιά τους με τους εργοδότες συνήθως είναι αποκλειστικά.

Πώς δουλεύουν οι headhunters;

Η διαδικασία ξεκινά πάντα με τον εργοδότη.  Ένας manager ή ένα στέλεχος στο τμήμα HR καταγράφει την περιγραφή του ρόλου και το προφίλ του υποψηφίου προς αναζήτηση.  Η περιγραφή συνήθως περιλαμβάνει τόσο τις δεξιότητες όσο και τον τύπο της προσωπικότητας προς αναζήτηση.

Στη συνέχεια, οι headhunters λαμβάνουν αυτό το προφίλ και καταπιάνονται με την εύρεση προσωπικού με ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό των headhunters, ψάχνουν για υποψηφίους με προφίλ που ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τις επιθυμίες του πελάτη τους.

Για να εντοπίσουν τον κατάλληλο υποψήφιο, οι headhunters θα ψάξουν κατ’ αρχάς στην βάση δεδομένων της εταιρείας τους. Ακολούθως θα επικοινωνήσουν με άτομα που γνωρίζουν μέσα σε επιχειρήσεις, συλλέγοντας προτάσεις για executives. Τέλος, αν δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, απλά επικοινωνούν απευθείας με υποψηφίους, τους οποίους εντοπίζουν μέσα από το δίκτυο εκείνων και των συνεργατών τους.

 

Πότε οι headhunters μπορούν να βοηθήσουν και πότε όχι

Μιας και είναι τόσο προσηλωμένοι στο να βρουν την επόμενη εργασία τους, οι headhunters συνήθως δεν είναι χρήσιμοι σε όσους επιθυμούν να κάνουν μια αλλαγή στην καριέρα τους ή επιθυμούν ημιαπασχόληση.

Αν γνωρίζετε τι θέλετε να κάνετε και είστε επαρκώς καταρτισμένοι για να το κάνετε, οι headhunters θα είναι σημαντικό κομμάτι στην αναζήτηση εργασίας, οπότε στείλτε άμεσα το βιογραφικό σας.

Θα πρέπει να συνεργάζεστε μόνο με έναν headhunter;

Η απάντηση είναι όχι. Περισσότεροι headhunters ενδεχομένως να παρέχουν περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης, αφού θα αναζητούν παραπάνω από ένα προφίλ εργαζόμενου.

Οι περισσότεροι headhunters είναι εξειδικευμένοι και θα αγνοήσουν το βιογραφικό σας σημείωμα αν δεν ταιριάζετε με τον τύπο της αναζήτησης που διεξάγουν συχνά.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να κάνετε έρευνα και να στείλετε το βιογραφικό σας σημείωμα μόνο σε όσους συνήθως προσλαμβάνουν για θέσεις που θα σας ταίριαζαν.

 

Μην παίρνετε την απόρριψη προσωπικά

Εάν το προφίλ σας δεν ταιριάζει με το προφίλ της θέσης προς στελέχωση, δεν θα σας καλέσουν για συνέντευξη, όσο εντυπωσιακό κι αν είναι το βιογραφικό σημείωμα σας.

Ωστόσο, δεν είναι κάτι που πρέπει να πάρετε προσωπικά. Απλά ο headhunter πρέπει να βρει ακριβώς αυτό που του έχει ζητηθεί έτσι ώστε να πετύχει αποτελέσματα για την εταιρεία του και να τον προτιμήσουν ξανά και στο μέλλον.

H εταιρεία που αναζητά προσωπικό θα μπορούσε να καλύψει τη θέση προς στελέχωση η ίδια, αλλά επιλέγει την πρόσληψη ενός headhunter για τη δουλειά αυτή χάριν ταχύτητας, διακριτικότητας και αποτελεσματικότητας. Οι τελευταίοι θα επιτύχουν τα παραπάνω χρησιμοποιώντας τις λεπτομερείς γνώσεις τους για την τοπική αγορά και το ευρύ δίκτυό τους.

Αυτό που αναμένει από τον headhunter είναι τα βιογραφικά σημειώματα που θα της δώσει να είναι εξειδικευμένων υποψηφίων που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ρόλου που τέθηκαν στην περιγραφή της θέσης. Θέλει να δει μια μικρή ομάδα από απόλυτα ειδικευμένους υποψηφίους.

Κατά συνέπεια, κατά πάσα πιθανότητα ο headhunter στον οποίο έχετε απευθυνθεί δεν θα σας καλέσει πίσω. Μην το παίρνετε προσωπικά, καθώς κάτι τέτοιο δεν αντιπροσωπεύει ούτε τις δεξιότητες ούτε την προϋπηρεσία σας. Σημαίνει απλά, ότι δεν ταιριάζετε με το προφίλ το οποίο αναζητάνε.

 

[caption id="attachment_15507" align="aligncenter" width="713"] Headhunters[/caption]