Για να είναι επιτυχημένη μία συνέντευξη εργασίας, πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες που θα καθορίσουν εάν τελικά ένας υποψήφιος είναι ο κατάλληλος για μία θέση εργασίας. Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται με τα προσόντα αλλά και τον χαρακτήρα του υποψηφίου. Εάν ο χαρακτήρας ταιριάζει στο εταιρικό προφίλ, τότε ο συγκεκριμένος υποψήφιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις και θα είναι πολύ κοντά στην απόκτηση της θέσης. Απαραίτητος παράγοντας είναι φυσικά, η έρευνα που θα έχει κάνει μέσα από τις κατάλληλες αγγελίες εργασίας, οι θέσεις που τον ενδιαφέρουν να ταιριάζουν με το επαγγελματικό του προφίλ.   Ωστόσο, κάποια θέματα είναι πρωταρχικής σημασίας σε μία συνέντευξη εργασίας και θα σας δώσουν το προβάδισμα, καθώς θα καταφέρετε να δημιουργήσετε θετικές εντυπώσεις. Είναι αναμφισβήτητο ότι η πρώτη εντύπωση στη συνάντηση δύο ατόμων είναι καθοριστικής σημασίας και, σύμφωνα με έρευνες, η πρώτη εντύπωση είναι και αυτή που μένει.   Εάν θέλετε, συνδυαστικά με ένα ανταγωνιστικό και δυνατό βιογραφικό, να διεκδικήσετε δυναμικές θέσεις εργασίας, τότε… διαβάστε τη συνέχεια!   Η Randstad μοιράζεται μαζί σας 3+1 μυστικά που θα ήθελαν οι recruiters να γνωρίζετε πριν από μία συνέντευξη εργασίας.  

  • Μάθετε το βιογραφικό σας

  Ένα ισχυρό και δυνατό βιογραφικό είναι διαβατήριο για την αγορά εργασίας. Με την κατάλληλη δομή και σύνταξη είναι πολύ πιθανό να είναι η αιτία που θα μπορέσετε να διεκδικήσετε τη θέση εργασίας που επιθυμείτε. Ωστόσο, δεν φτάνει μόνο αυτό. Στη συνέντευξη εργασίας θα πρέπει να το «έχετε μάθει» πολύ καλά και να μπορείτε να αναφέρετε με άνεση την εργασιακή προϋπηρεσία σας, τα προσόντα σας όπως και να εξηγήσετε γιατί θεωρείτε τον εαυτό σας κατάλληλο για τη συγκεκριμένη θέση. Προετοιμαστείτε κατάλληλα για πιθανές ερωτήσεις συνέντευξης κάνοντας την απαιτούμενη έρευνα. Δώστε βάση στο ότι για διαφορετικές θέσεις εργασίας γίνονται διαφορετικές ερωτήσεις στη συνέντευξη εργασίας. Για εργασία στα λογιστικά, ο εργοδότης περιμένει να δει από εσάς έναν συνδυασμό λογιστικών δεξιοτήτων και soft skills, ενώ για εργασία στις πωλήσεις θα θέλει να μάθει πώς πετύχατε τους στόχους σας.  

  • Ντυθείτε επαγγελματικά

  Όπως αναφέραμε και στην αρχή  του άρθρου, η πρώτη συνάντηση είναι αυτή που θα μείνει και, η αλήθεια είναι, ότι δεν είναι πολύ εύκολο να αλλάξει στην πορεία. Για να δώσετε, λοιπόν, τις εντυπώσεις που θέλετε ντυθείτε κατάλληλα. Πρέπει στην πρώτη συνάντησή σας με έναν εν δυνάμει εργοδότη σας στη συνέντευξη εργασίας να παρουσιάζετε τον απαιτούμενο επαγγελματισμό. Αποφύγετε οτιδήποτε έντονο στην εμφάνισή σας και περιοριστείτε σε απλά και επαγγελματικά ρούχα.  

  • Να γνωρίζετε πώς να «πουλήσετε» τις ικανότητές σας

  Η αυτοπεποίθηση σε μία συνέντευξη εργασίας είναι αυτό που θα σας ωθήσει να διεκδικήσετε τη θέση εργασίας των ονείρων σας. Εάν καταφέρετε να το συνδυάσετε με την κατάλληλη παρουσίαση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων σας, τότε θα δημιουργήσετε σίγουρα θετικές εντυπώσεις στον εν δυνάμει εργοδότη σας και ίσως, τελικά, να σας επιλέξει για να σας εντάξει στην ομάδα του. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι αξίζετε και τι μπορείτε να κάνετε. Στη συνέντευξη εργασίας προβάλλετε τα δυνατά σας σημεία και πώς μπορείτε να τα εφαρμόσετε στα καθήκοντα της συγκεκριμένης θέσης εργασίας.  

  • Δείξτε το ενδιαφέρον σας

  Οι recruiters αποκομίζουν πάντα θετική εντύπωση από έναν υποψήφιο όταν εκείνος, στο τέλος της συνέντευξης εργασίας έχει να κάνει ερωτήσεις σχετικά με την ίδια την εταιρεία. Οι ερωτήσεις αυτές σχετίζονται με την ιστορία της εταιρείας, τις αξίες που πρεσβεύει, ή τυχόν διακρίσεις και βραβεία που έχει. Θα δείξετε ότι όντως σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη επιχείρηση και θέλετε να εξελιχθείτε μέσα σε αυτό το περιβάλλον.   Στη συνέντευξη εργασίας έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τον εν δυνάμει εργοδότη σας και το περιβάλλον της εταιρείας που σας ενδιαφέρει. Αξιοποιήστε αυτή την ευκαιρία και προβάλλετε τον καλύτερό σας εαυτό. Αναζητώντας τις κατάλληλες για εσάς αγγελίες εργασίας, συντάσσοντας έναν δυνατό βιογραφικό και παρουσιάζοντας τον επαγγελματισμό σας, είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να κατακτήσετε τις θέσεις εργασίας των ονείρων σας.   Καλή επιτυχία!