Η επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας προϋποθέτει ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και πολύ καλή οργάνωση. Για να φτάσει ένας υποψήφιος σε μία συνέντευξη με έναν εν δυνάμει εργοδότη, σημαίνει ότι το βιογραφικό του ήταν αρκετά δυνατό και τράβηξε το ενδιαφέρον του recruiter. Είχε επαγγελματική εμφάνιση και τόνιζε τα δυνατά του σημεία, είτε αυτά αφορούν το γνωστικό υπόβαθρο, είτε την εργασιακή προϋπηρεσία και τα soft και hard skills.

 

Ωστόσο, η συνέντευξη εργασίας είναι αυτή που θα πείσει τον recruiter για το αν, τελικά, θα σας προσλάβει. Είναι κατανοητό, λοιπόν, ότι είναι η ευκαιρία σας να δημιουργήσετε την καλύτερη εντύπωση ως επαγγελματίας προβάλλοντας ορισμένα χαρακτηριστικά.

 

Ποια είναι τα 3 βασικά tips στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα;

 

  • Προετοιμαστείτε κατάλληλα

 

Πριν τη συνέντευξη εργασίας φροντίστε να έχετε κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη και ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με την εταιρεία. Μάθετε τον ακριβή κλάδο δραστηριοποίησης και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της. Ενημερωθείτε από άρθρα για το εργασιακό της περιβάλλον, τις αξίες που πρεσβεύει και άλλες πληροφορίες που θα σας φανούν χρήσιμες και που θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Επίσης, αναζητήστε πιθανές ερωτήσεις συνέντευξης και προετοιμάστε τις απαντήσεις σας. Πριν τη συνέντευξη, επιβεβαιώστε το ακριβές σημείο και την ώρα της συνάντησης ώστε να είστε συνεπής.

 

  • Προσέξτε να έχετε την αντίστοιχη εμφάνιση

 

Η πρώτη εντύπωση παίζει πάντα πολύ σημαντικό ρόλο – πόσο μάλλον σε μία συνέντευξη για εργασία. Φροντίστε να έχετε προσεγμένη και επαγγελματική εμφάνιση. Ανταλλάξτε σταθερή χειραψία και διατηρήστε ένα φυσικό χαμόγελο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Αποφύγετε τη “σφιχτή” στάση σώματος και κρατήστε σταθερή τη φωνή σας.

 

  • Δείξτε το ενδιαφέρον σας στη διάρκεια της συνέντευξης

 

Ένας recruiter θέλει να δει από εσάς όχι μόνο τις γνώσεις και τα προσόντα σας, αλλά και τον ενθουσιασμό σας να εργαστείτε στην εταιρεία του. Πώς μπορείτε να το επιτύχετε αυτό; Μπορείτε να ζητήσετε να μάθετε συγκεκριμένες πληροφορίες για τη θέση και για το καθημερινό περιβάλλον εργασίας. Ζητήστε να μάθετε για το τι περιλαμβάνει μία τυπική ημέρα εργασίας, ποια είναι τα project με τα οποία θα πρέπει αν ασχοληθείτε, εάν θα αποτελείτε μέρος ομάδας ή θα εργάζεστε ανεξάρτητα. Προβάλλετε τον ενθουσιασμό σας και την όρεξή σας για εργασία. Είναι πολύ σημαντικό για να σας δει ο recruiter θετικά και να πειστεί ότι είστε αυτό που αναζητά.

 

Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθείτε ότι η συνέντευξη εργασίας είναι η δική σας ευκαιρία για να “πουλήσετε” τον εαυτό σας και να διεκδικήσετε την εργασία που θέλετε. Δείξτε τα δυνατά σας σημεία και διατηρήστε την αυτοπεποίθησή σας!

 

Καλή επιτυχία!