Η συνέντευξη εργασίας, όπως είναι γνωστό, αποτελεί την τυπική διαδικασία αξιολόγησης ενός υποψηφίου από έναν recruiter. Μέσα από αυτή, ο εν δυνάμει εργοδότης προσπαθεί να αναλύσει τον χαρακτήρα και τα προσόντα του υποψηφίου, προκειμένου να καταλήξει εάν είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για μία θέση εργασίας.

Οι τύποι των συνεντεύξεων ποικίλουν και κάθε είδος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που πρέπει να λάβει υπόψη του ένας υποψήφιος ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας και να επιλεχθεί για μία θέση εργασίας. Αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται, κυρίως, με τη γενική εικόνα του υποψηφίου αλλά και με την προετοιμασία του.

  • Γενική εμφάνιση – Ντύσιμο

Η πρώτη εντύπωση ενός ατόμου είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια της συνέντευξης. Η συμβουλή μας στο συγκεκριμένο θέμα, είναι να έχετε προσεγμένη εμφάνιση και επαγγελματικό ντύσιμο – το σακάκι είναι ένα ρούχο που συνιστάται.

  • Ώρα άφιξης

Η συνέπεια είναι βασικό στοιχείο ενός επαγγελματία, συνεπώς η ώρα της άφιξής σας στη συνέντευξη θα δημιουργήσει και τις αντίστοιχες εντυπώσεις. Μάθετε νωρίτερα την ακριβή τοποθεσία της εταιρείας, ώστε να μη χρειαστεί να ψάξετε τη διεύθυνση την τελευταία στιγμή. Να είστε στην εταιρεία στην ώρα σας, συνήθως δέκα λεπτά πριν την κανονισμένη ώρα είναι αρκετά. Σε περίπτωση που είστε με το αυτοκίνητο, μπορείτε να ρωτήσετε την εταιρεία εάν υπάρχει κάποιος χώρος στάθμευσης σε κοντινή απόσταση προκειμένου να προγραμματίσετε τον χρόνο σας αποτελεσματικά.

  • Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος

Η στάση του σώματος σας θα πρέπει να δηλώνει αυτοπεποίθηση και σε καμία περίπτωση αμυντική ή επιθετική στάση. Ξεκινήστε με μία δυνατή χειραψία και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, διατηρήστε την οπτική επαφή, όπως επίσης σταθερή φωνή. Αποφύγετε το σταύρωμα των χεριών ή των ποδιών σας και διατηρήστε το χαμόγελό σας.

  • Πλήρης ετοιμότητα

Στη συνέντευξη εργασίας πρέπει να είστε έτοιμοι για κάθε πιθανό ενδεχόμενο. Η Randstad συμβουλεύει να γνωρίζετε το βιογραφικό σας και να είστε έτοιμοι να δώσετε την απάντηση σε κάθε πιθανή ερώτηση.

Είναι μερικές από τις ερωτήσεις συνέντευξης που ενδεχομένως συναντήσετε. Ακόμη, η διενέργεια ενός test ή η ενός case study είναι πιθανά.

Στο τέλος της συνέντευξης, προτιμήστε ένα δυναμικό και θετικό σχόλιο. Μην παραλείψετε να ευχαριστήσετε τον recruiter για την ευκαιρία που σας έδωσε να τον συναντήσετε από κοντά.

Με την κατάλληλη σύνταξη του βιογραφικού σας και την απαιτούμενη προετοιμασία πριν τη συνέντευξη, γίνετε ένας ξεχωριστός υποψήφιος και διεκδικήστε τις θέσεις εργασίας που σας ενδιαφέρουν.