Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις για μια πρώτη επιλογή των υποψηφίων. Ενδεχομένως να έχεις λάβει και εσύ μια πρόσκληση για τηλεφωνική συνέντευξη και να σκέφτεσαι πώς μπορείς να κάνεις μια καλή εντύπωση. Στην πραγματικότητα, δε χρειάζεται να αγχώνεσαι για τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον όποιο φόβο έχεις και θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις στην επόμενη συνέντευξή σου. 


1. Κάνε την έρευνά σου. 

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να συλλέξεις πληροφορίες σχετικά με τη θέση εργασίας και την εταιρεία πριν από την τηλεφωνική συνέντευξη. Η ιστοσελίδα της εταιρείας είναι μια καλή πρώτη πηγή για να ξεκινήσεις, αλλά το LinkedIn και άλλα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να αποτελέσουν εξίσου καλές πηγές έρευνας. Στο LinkedIn μπορείς να βρεις τη σελίδα της εταιρείας και να δεις αν έχεις στο δίκτυό σου άτομα που εργάζονται εκεί. Επιπλέον, η Facebook σελίδα της εταιρείας (εφόσον διαθέτει) μπορεί να σου δώσει μια καλύτερη κατανόηση της κουλτούρας της. Σημείωσε ο,τιδήποτε σε ενδιαφέρει, μεταξύ άλλων το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος, τα πρόσφατα δελτία τύπου της εταιρείας ή τις ειδήσεις που αφορούν τον κλάδο - όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία για να εντυπωσιάσεις το συνομιλητή σου στη συνέντευξη. 



2. Βρες τον κατάλληλο χώρο.

Σε αντίθεση με τις προσωπικές συνεντεύξεις, δεν μπορείς να παρατηρήσεις τη γλώσσα του σώματος ή να έχεις άλλες ορατές ενδείξεις. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις βασίζονται εξ ολοκλήρου στην ικανότητά σου να ακούς και να ερμηνεύεις τη συζήτηση και το μήνυμα που ανταλλάσσεται. Επομένως, η εύρεση ενός ήσυχου χώρου στον οποίο αισθάνεσαι άνετα είναι πολύ σημαντική για μια επιτυχημένη τηλεφωνική συνέντευξη.



3. Έχε μαζί σου χρήσιμα "εργαλεία".

Φρόντισε να έχεις τα κατάλληλα “εργαλεία”, όπως:

  • το τηλέφωνό σου: Επειδή η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεφώνου, βεβαιώσου ότι το τηλέφωνό σου είναι πλήρως φορτισμένο και έχει καλή υποδοχή, ώστε να μην παρουσιαστούν διακοπές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. 
  • ένα στυλό και ένα σημειωματάριο: Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνέντευξης, σημείωσε βασικές πληροφορίες όπως ειδικές απαιτήσεις της θέσης ή την ώρα και την ημερομηνία μιας επερχόμενης προσωπικής συνέντευξης. Επίσης, σημείωσε όλες τις ερωτήσεις που θέλεις να απευθύνεις στο τέλος.
  • επαγγελματικά ρούχα: Παρόμοια με το παιχνίδι ρόλων, η εμφάνιση θα σε βοηθήσει να αισθανθείς πιο σίγουρος και πιο “επαγγελματίας” κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνέντευξης.
  • έναν καθρέφτη: Αυτή είναι μια μικρή συμβουλή που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν: το να έχεις έναν καθρέφτη δίπλα σου θα σε βοηθήσει στο να θυμηθείς να χαμογελάσεις. Είτε το πιστεύεις είτε όχι το χαμόγελό σου μπορεί πραγματικά να “ακουστεί”. 

4. Απάντησε με έναν επαγγελματικό τρόπο.

Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις δεν είναι λιγότερο επίσημες από τις προσωπικές συνεντεύξεις. Χρησιμοποίησε, επομένως, τις κατάλληλες εκφράσεις και απέφυγε τις αργκό λέξεις. Δώσε προσοχή στις ερωτήσεις και περίμενε μέχρι ο συνομιλητής σου να τελειώσει αυτό που έχει να πει προτού απαντήσεις. Για να εξασφαλίσεις μια αποτελεσματική επικοινωνία, φρόντισε να προσαρμόσεις κατάλληλα το λόγο σου και να προφέρεις τις λέξεις σου με σαφήνεια. 

5. Προσπάθησε να “συνδέσεις” τις δεξιότητές σου.

Όταν απαντάς σε ερωτήσεις, είναι καλό να δοκιμάσεις να κάνεις σύνδεση των δεξιοτήτων σου με τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα και λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, εάν η εταιρεία αναζητά κάποιον που να επιλύει προβλήματα, περιέγραψε μια κατάσταση κατά την οποία χρειάστηκε να επιλύσεις ένα πρόβλημα, στη συνέχεια τις ενέργειες που έκανες, και στο τέλος το αποτέλεσμα που πέτυχες.

Απλά θυμήσου αυτόν τον τύπο: Κατάσταση + Δράση = Αποτέλεσμα.

6. Ευχαρίστησε το συνομιλητή σου. 

Στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας, ευχαρίστησε με ειλικρίνεια το άτομο στην άλλη γραμμή για το ενδιαφέρον του στο προφίλ σου και για το χρόνο που αφιέρωσε να εξετάσει τα προσόντα σου. 

7. Η εξάσκηση είναι η καλύτερη πρακτική.

Εάν σε τρομάζουν οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις, ζήτησε από τους φίλους ή την οικογένειά σου να σε βοηθήσουν να εξασκηθείς, καλώντας σε και απευθύνοντάς σου πιθανές ερωτήσεις συνέντευξης. 


Μάθε από την κάθε εμπειρία και βελτιώσου για την επόμενη. Όσο περισσότερο εξασκείσαι, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα αποκτήσεις.


Αν ανυπομονείς για την επόμενη συνέντευξή σου, ρίξε μια ματιά στις διαθέσιμες θέσεις μας και μπορεί σύντομα να την προγραμματίσεις!