Ο οποιοσδήποτε υποψήφιος, είτε αυτός είναι νέος στην αγορά εργασίας είτε έχει αρκετή προϋπηρεσία και προσόντα, όταν κληθεί να περάσει από συνέντευξη για κάποια θέση εργασίας, είναι πολύ πιθανόν να νιώσει άγχος για τη διαδικασία, από το τι θα φορέσει, αν θα κολλήσει σε κάποια ερώτηση μέχρι τελικά αν θα καταφέρει να πάρει τη θέση.

Το να αισθανθείς άγχος ή ανησυχία για μια συνέντευξη είναι συνήθως ένα σημάδι ότι θέλεις πολύ τη θέση εργασίας και θέλεις να δημιουργήσεις την καλύτερη δυνατή εντύπωση. Το άγχος ενδέχεται να σε παρακινήσει να προετοιμαστείς όσο καλύτερα γίνεται ή να σε κρατήσει σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Από την άλλη μεριά, όμως, μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή  ή να εξασθενίσει τη μνήμη σου. 


Πριν από την επόμενη συνέντευξη εργασίας σου μπορείς να αναλογιστείς τις παρακάτω συμβουλές που ενδεχομένως σε βοηθήσουν να κατευνάσεις το άγχος σου και ίσως να το εκμεταλλευτείς.

#1 πάρε θετική ενέργεια

Μια ημέρα πριν τη συνέντευξη, μπορείς να βρεθείς με φίλους ή συγγενείς που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και σου δίνουν κουράγιο. Η συνομιλία μαζί τους, ίσως, σου δώσει την απαραίτητη θετική ενέργεια, ώστε να πας με καλή διάθεση και αυτοπεποίθηση στην συνέντευξη σου.

#2 ενίσχυσε τη θετική διάθεση

Πόσες φορές ένα τραγούδι ή μια ευχάριστη ταινία δεν μας έφτιαξε τη διάθεση; Μια καλή ιδέα, λοιπόν, είναι να δημιουργήσεις τη δική σου playlist με τα τραγούδια που σε “ ανεβάζουν” και σε κάνουν να νιώθεις ότι μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Επιπλέον, μπορείς να βάλεις να δεις stand - up comedy βιντεάκια ή κάποια αγαπημένη σου ταινία. Το γέλιο, μερικές φορές, είναι το καλύτερο φάρμακο για να σε ανακουφίσει από το φόβο της συνέντευξης. 

#3 αθλήσου

Δεν είναι μυστικό ότι η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του άγχους. Θα μπορούσες επομένως να το χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου πριν από μια επικείμενη συνέντευξη. Μία απλή βόλτα στη γειτονιά με τα πόδια, με το ποδήλατό ή ακόμη και 10 λεπτά απλών ασκήσεων που θα βρεις στο ίντερνετ μπορούν να ενεργοποιήσουν τις ενδορφίνες, βελτιώνοντας έτσι τη διάθεσή σου.

#4 προτίμησε ένα δυναμωτικό πρωινό

Συχνά όταν βρισκόμαστε υπό πίεση μπορεί εύκολα να χάσουμε την όρεξή μας ή να καταφύγουμε στο εύκολο - γρήγορο φαγητό.

Αποτελεί κλισέ αλλά είναι αλήθεια. Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού ενεργοποιεί τον εγκέφαλό και αυξάνει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα όλο το πρωί. Μην ξεχνάς, λοιπόν, το πιο βασικό γεύμα της ημέρας. Μπορείς να συμπεριλάβεις το πρωί, πριν από την προγραμματισμένη σου συνέντευξη, τροφές που πιστεύεις ότι σε γεμίζουν ενέργεια και παρέχουν ίνες και θρεπτικά στοιχεία. 

#5 άλλαξε τρόπο σκέψης

Μπορεί μία συνέντευξη για δουλειά ν’ αποτελεί για πολλούς ανθρώπους μία στρεσογόνος διαδικασία, αλλά μερικές φορές μια απλή αλλαγή στάσης μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Σκέψου τι πραγματικά είναι η συνέντευξη: μια συνομιλία. Μια συνάντηση μεταξύ δύο ανθρώπων για να μιλήσουν για ένα ρόλο. Φαντάσου τη συνέντευξη ως μία ευκαιρία για να εξετάσεις αν η θέση εργασίας είναι αυτή που πραγματικά θέλεις. Ναι, θέλεις να εντυπωσιάσεις και να πάρεις τη δουλειά, αλλά εστίασε στο τι μπορεί να προσφέρει αυτή η εργασία σε σένα. Τέλος, μην ξεχνάς ότι ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να είναι εξίσου αγχωμένος. Ναι, μπορεί στην προκειμένη περίπτωση να κατέχει μια θέση εξουσίας δεδομένου ότι είναι αυτός που θα κρίνει την καταλληλότητα σου ή όχι, ωστόσο αυτό δεν τον κάνει αυτόματα εχθρικό. Αντιμετώπισε τον συνομιλητή σου ως ίσος προς ίσο  και σκέψου να κάνετε μια ευχάριστη συνομιλία, είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως. Στην τελική ενδέχεται να είναι ένας από τους μελλοντικούς συναδέλφους σου.

#6 προετοίμασε τις λεπτομέρειες

Ο υπολογισμός και η διαχείριση του χρόνου της άφιξή σου στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη (φυσικός ή διαδικτυακός) είναι ζωτικής σημασίας για την υποψηφιότητά σου και μπορεί μάλιστα να σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος σου. Μην υποτιμάς το χρόνο που μπορεί να χρειαστεί να περπατήσεις με τα πόδια από το χώρο στάθμευσης μιας μεγάλης εταιρείας ή από την στάση του μετρό, για παράδειγμα, μέχρι τη ρεσεψιόν της εταιρείας. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η εμφάνισή σου στο χώρο της συνέντευξης μια ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη θα έχει θετικό αντίκτυπο ή θετικά αποτελέσματα.

Αν από την άλλη πλευρά έχεις μια συνέντευξη εξ αποστάσεως έλεγξε όλο τον εξοπλισμό εκ των προτέρων. Φρόντισε να έχεις πραγματοποιήσει λήψη οποιασδήποτε εφαρμογής σου έχει ζητηθεί και κάνε μια δοκιμή ώστε να αισθανθείς σίγουρος/η ότι λειτουργεί σωστά το πρόγραμμα. Έλεγξε την ποιότητα της κάμερας web και του μικροφώνου.  Φρόντισε να βάλεις στο αθόρυβο τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου, ώστε μην σε διακόψει κανείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Η τακτοποίηση όλων των παραπάνω, θα σε βοηθήσει να αποβάλεις το άγχος σου για τα τυπικά της διαδικασίας.

#7 πήγε κάτι στραβά;

Δεν απάντησες σωστά σε κάποια ερώτηση; Τα πράγματα δεν πήγαν όπως υπολόγιζες; Δεν πήρες τελικά την προσφορά για την πολυπόθητη, όπως πίστευες, θέση εργασίας; Ο κόσμος δεν σταματά εδώ! Σκέψου ότι από κάθε συνέντευξη εργασίας αποκομίζεις καινούργια πράγματα και προετοιμάζεσαι για τις επόμενες. Συνεχίζεις την έρευνά σου για την επόμενη θέση εργασίας. Θυμήσου ότι υπάρχουν και άλλες θέσεις εργασίας εκεί έξω που πιθανώς να ταιριάζουν καλύτερα στο προφίλ σου.

Μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα της Randstad Hellas και να δεις όλες τις διαθέσιμες θέσεις που χειριζόμαστε για εταιρείες -πελάτες μας. Με πάνω από 300 θέσεις σε διάφορους κλάδους της αγοράς, μπορείς να βρεις την επόμενη ευκαιρία για σενα. Κάνε την αίτησή σου ηλεκτρονικά και το βιογραφικό σου θα αξιολογηθεί από το σύμβουλο που διαχειρίζεται τη θέση. Σε περίπτωση που το προφίλ σου ταιριάζει με τα προσόντα που απαιτεί η θέση, θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σου για τη διεξαγωγή προσωπικής συνέντευξης.