Στην σημερινή εποχή είναι σχεδόν αδύνατο για μια επιχείρηση να αναπτυχθεί χωρίς την ύπαρξη ενός website. Για αυτο το λόγο, οι επιχειρήσεις βασίζονται σε web developers για τη δημιουργία λειτουργικών και οπτικά ελκυστικών ιστότοπων για τους χρήστες τους. Ένας καταρτισμένος web developer, αποτελεί απαραίτητο μέρος μιας επιχείρησης.

Πρόκειται για μία καριέρα με υψηλή αμοιβή και μεγάλη ζήτηση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση 8% στις νέες θέσεις εργασίας για προγραμματιστές ιστοσελίδων τα επόμενα 10 χρόνια, παγκοσμίως.

Αν είσαι δημιουργικός, σου αρέσει η τεχνολογία και σε ενθουσιάζει το να ζωντανεύεις την ιδέα ενός πελάτη χρησιμοποιώντας κώδικες, η Randstad προσφέρει ένα code hub με θέσεις εργασίας για σένα που αναζητάς το επόμενο βήμα στην καριέρα σου.

τι είναι το web development;

Το web development (ανάπτυξη ιστού) είναι η διαδικασία δημιουργίας και συντήρησης ιστότοπων. Αφορά τόσο τη δημιουργία και ενημέρωση της λειτουργικότητας ενός ιστότοπου όσο και την εμπειρία του χρήστη. Ένα λειτουργικό website είναι προσβάσιμο και εύκολο στην πλοήγηση των χρηστών.

τι κάνει ένας web developer;

Οι web developers είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργικότητα, τη χρηστικότητα και την ταχύτητα ενός ιστότοπου. 

Πριν από την δημιουργία ενός website, o web developer συζητά με τον πελάτη την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα του ιστότοπου και, στη συνέχεια, προχωρά στη δημιουργία του με βάση τις προδιαγραφές του πελάτη. Για την ακρίβεια, όχι μόνο δημιουργεί τον ιστότοπο, τις εφαρμογές του και τις προσθήκες του, αλλά και τον διατηρεί με την πάροδο του χρόνου αντιμετωπίζοντας προβλήματα και ενημερώνοντας διατάξεις για να ικανοποιήσει τις εξελισσόμενες ανάγκες του κοινού.

Οι web developers  χρησιμοποιούν συχνά:

  • Γλώσσες κωδικοποίησης όπως CSS, XML, JavaScript, PHP και HTML.
  • Γλώσσες server side όπως PHP, ASP και Ruby on Rails.
  • Προγράμματα βάσεων δεδομένων όπως MySQL, SQL Server, Oracle ή DB2 της IBM.
  • Προγράμματα Web 2.0 όπως το WordPress.

Είναι σημαντικό επίσης, να διαλέξεις την εξειδίκευση που σου ταιριάζει. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι web developers περιλαμβάνουν:

  • Back-end web developers που δημιουργούν το πλαίσιο και τη λειτουργικότητα ενός ιστότοπου, επιτρέποντας στους χρήστες να προσθέσουν και να διαχειριστούν το δικό τους περιεχόμενο.
  • Front-end web developers που σχεδιάζουν ιστότοπους για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Συχνά χρησιμοποιούν HTML και -JavaScript για να αναπτύξουν τη διάταξη, τα γραφικά, το περιεχόμενο και τις εφαρμογές ενός ιστότοπου.
  • Web and digital interface designers που ασχολούνται με την εμφάνιση, την αισθητική και το interface ενος website, που περιλαμβάνει τις εικόνες, τα χρώματα, τη γραμματοσειρά, το μέγεθος κειμένου, τα γραφικά και τη διάταξή του. Επιπλέον, φροντίζουν για την συμβατότητα της ιστοσελίδας με υπολογιστές, tablet και κινητές συσκευές.
  • Οι webmasters είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση, την ενημέρωση και την αντιμετώπιση προβλημάτων ιστότοπων.

πως να γίνεις web developer

Παρόλο που δεν χρειάζεται ειδική άδεια, πιστοποίηση ή ακόμη και εκπαίδευση για να γίνεις web developer, οι περισσότεροι εργοδότες προτιμούν να προσλάβουν έναν υποψήφιο με πτυχίο προγραμματιστή, πιστοποίηση ή μερικά ολοκληρωμένα μαθήματα. Μπορείς να μάθεις μια γλώσσα προγραμματισμού ή να δημιουργήσεις ιστότοπους μόνος σου για να αποκτήσεις πρακτική εμπειρία, αλλά η επίσημη εκπαίδευση, όπως ένα πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών, ένα boot camp κωδικοποίησης ή ακόμα και διαδικτυακά μαθήματα web development, θα βοηθήσουν το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει. Φυσικά υπάρχουν και extra tips που μπορείς να ακολουθήσεις για να δώσεις επιπλέον πόντους στο βιογραφικό σου.

Κατά την παρακολούθηση ενός προπτυχιακού προγράμματος ή ενός προγράμματος πιστοποίησης, θα βρεις τους ακόλουθους χρήσιμους τίτλους μαθημάτων:

- Βασικές αρχές προγραμματισμού
- Δημιουργία ιστοσελίδων
- Προγραμματισμός ιστού και κινητών
- Διαχείριση βάσης δεδομένων
- Συστήματα πληροφοριών ιστού
- Interface και γραφιστική
- Σχεδιασμός εφαρμογών
- Web analytics
- SEO (βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης)

Εκτός από ένα ικανοποιητικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, οι εργοδότες αναζητούν υποψήφιους που διαθέτουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, έντονη προσοχή στη λεπτομέρεια, δημιουργικότητα, επικοινωνιακές δεξιότητες καθώς και δεξιότητες εξυπηρέτησης πελατών.