Ένα πρόβλημα που πολλοί υποψήφιοι αντιμετωπίζουν είναι η εύρεση εργασίας χωρίς την επιθυμητή εμπειρία που απαιτούν οι εκάστοτε θέσεις εργασίας. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στις μέρες μας, ωστόσο μπορείτε με λίγη προσπάθεια να υπερπηδήσετε τα εμπόδια και να κατακτήσετε τη θέση που σας ενδιαφέρει, ακόμα και αν δεν συγκεντρώνετε την προϋπηρεσία που απαιτείται.

  1. Κατανοήστε τι ακριβώς ζητάει η εταιρεία στην οποία θέλετε να εργαστείτε

Διαβάζοντας τις αγγελίες εργασίας, θα διαπιστώσετε ότι στην πραγματικότητα περιγράφονται τα προσόντα που πρέπει να έχει στο βιογραφικό του ένας ιδανικός υποψήφιος. Αν προσπέρασετε, για την ώρα, τα χρόνια εργασιακής εμπειρίας που ζητούνται, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν στοιχεία της προσωπικότητάς σας ή εμπειρίες εκτός δουλειάς που ίσως έχετε αποκτήσει και ανταποκρίνονται ακριβώς στο ρόλο που θέλετε να αναλάβετε.

Όσο έχετε απτά παραδείγματα από την εμπειρία σας (ακαδημαϊκή - επαγγελματική - προσωπική), τα οποία επιβεβαιώνουν ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις προκλήσεις της θέσης, μπορείτε να πείσετε τον πιθανό σας εργοδότη ότι μπορεί να επενδύσει σε εσάς.

Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι να έρθετε σε επαφή με κάποια γνωριμία σας που ήδη εργάζεται στην εταιρεία στην οποία στοχεύετε και να ζητήσετε συμβουλές. Αναζητήστε επαφές σε επαγγελματικά μέσα δικτύωσης ή στο κοντινό σας περιβάλλον. Αν δεν έχετε κάποια επαφή, μπορείτε να επωφεληθείτε ευκαιριών που παρουσιάζονται σε networking events.

  1. Χτίστε μια στέρεη βάση περαιτέρω ανάπτυξης ικανοτήτων

Όταν αποκτήσετε μια καλή εικόνα του τι ακριβώς ζητάει η εταιρεία, είναι ώρα να χτίσετε πάνω σε αυτό, αναπτύσσοντας ικανότητες που απαιτούνται και δεν έχετε ή έχετε σε περιορισμένο βαθμό. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται χρόνο και επιμονή και σίγουρα δεν είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων ή λίγων μηνών. Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνο αλλά σκεφτείτε ότι είναι επένδυση αν θέλετε πραγματικά να ακολουθήσετε την καριέρα που έχετε σκεφτεί.

  • Κάντε την έρευνά σας πάνω στο αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και στον κλάδο στον οποίο θέλετε να απασχοληθείτε.
  • Αναζητήστε online μαθήματα που μπορούν να σας χρησιμεύσουν και σεμινάρια που μπορούν να σας δώσουν πιστοποιήσεις.
  • Διαβάστε βιβλία που απευθύνονται σε νέους επαγγελματίες για να εμβαθύνετε ακόμα παραπάνω στον τομέα σας, μαθαίνοντας από κάποιον ειδικό που ήδη έχει την απαραίτητη εμπειρία.

Χωρίς αμφιβολία, η εργασιακή εμπειρία είναι σημαντική για τις εταιρείες που προχωρούν σε προσλήψεις. Ωστόσο, αν είστε σε θέση να πουλήσετε τα προσόντα σας με αποτελεσματικό τρόπο, μπορείτε να αποκτήσετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ακόμα κι αν υστερείτε σε προϋπηρεσία.