Αναζητάς το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα; Το τοπίο της εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας άλλαξε και οι αλλαγές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στη δυνατότητα της εργασίας εξ αποστάσεως, στις βίντεο-συνεντεύξεις ή στα μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί. Οι ίδιοι εργοδότες έχουν αλλάξει, καθώς και αυτό που αναζητούν στους υποψηφίους.


Η οικονομία, οι ρόλοι της εργασίας και ο αντίκτυπος του COVID-19 στο χώρο εργασίας έχει διαμορφώσει τις δεξιοτητες που κρίνονται απαραίτητες στις επιχειρήσεις. Η επικοινωνία, η προσαρμοστικότητα στις αλλαγές και οι τεχνολογικές δεξιότητες αποτελούν τις νούμερο ένα σε ζήτηση δεξιότητες σήμερα. Επομένως, οι υποψήφιοι που επιθυμούν να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα σε αυτή τη δύσκολη αγορά εργασίας, θα πρέπει το βιογραφικό τους να αντικατοπτρίζει αυτές τις δεξιότητες.

πώς θα τονίσεις τις δεξιότητες στο βιογραφικό σου;

Οι νέες συνθήκες, όπως προαναφέρθηκε,  έχουν διαμορφώσει τον κόσμο της εργασίας και έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για νέες δεξιότητες. Εφόσον τις κατέχεις, φρόντισε να τις τονίσεις τόσο στο βιογραφικό σου αλλά και σε ενδεχόμενη συνέντευξη εργασίας.

Επικεντρώσου σε:

  • Επικοινωνιακές δεξιότητες. Έχεις χρησιμοποιήσει κάποιες πλατφόρμες σε προηγούμενη εργασία σου; 
  • Τι τεχνολογικές δεξιότητες ή πιστοποιητικά κατέχεις; Είναι η ανάλυση δεδομένων το δυνατό σου σημείο; Έχεις εργαστεί ποτέ εξ αποστάσεως, ποιες οι δυσκολίες που συνάντησες και πώς τις αντιμετώπισες; 
  • Πώς διαχειρίστηκες τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες από τον COVID-19;
  • Κοινωνικές δεξιότητες (soft skills). H συναισθηματική νοημοσύνη, τα κίνητρα, οι ηγετικές ικανότητες, η επίλυση προβλημάτων και η προσαρμοστικότητα είναι μερικές από τις βασικές δεξιότητες που ένας υποψήφιος πρέπει να κατέχει.

είσαι πρόθυμος/η να εργαστείς εξ αποστάσεως;

Οι εργοδότες αναζητούν υπαλλήλους που μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε νέα δεδομένα. Θέλουν άτομα που μπορούν να είναι ευέλικτα σχετικά με τον τρόπο, τον τόπο και τον χρόνο της εργασίας τους. Δεν γνωρίζουμε πώς θα επηρεάσει ο COVID-19 τον χώρο της εργασίας στο μέλλον, ωστόσο υποψήφιοι που είναι πρόθυμοι να εργαστούν εξ αποστάσεως και  έχουν ευελιξία στις ώρες εργασίας τους ενδεχομένως να έχουν ένα επιπλέον προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων. Φρόντισε λοιπόν να καταστήσεις σαφές εάν είσαι ή όχι πρόθυμος να εργαστείς εξ αποστάσεως και τι ευελιξία μπορείς να έχεις στο πρόγραμμα εργασίας σου.

πώς θα μιλήσεις για τα κενά στο βιογραφικό σου;

Έχασες την δουλειά σου λόγω του COVID-19; Δυστυχώς, δεν ήσουν ο/η μόνος/η. Επομένως, δεν χρειάζεται να αποκρύψεις το γεγονός, οι εργοδότες κατανοούν την κατάσταση. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό αποτελεί ευκαιρία για αυτούς, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να προσεγγίζουν άτομα που δεν είναι συνήθως διαθέσιμα.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του COVID-19 έχασες την εργασία σου ή τέθηκες σε αναστολή, φρόντισε να αναφερθείς σε αυτό το χρόνο δημιουργικά.

  • Εργάστηκες κάπου προσωρινώς;
  • Παρακολούθησες κάποιο μάθημα επαγγελματικής ανάπτυξης ή κάποιο σεμινάριο;
  • Ανέπτυξες νέες δεξιότητες, τις οποίες πρόσθεσες skillet σου;

Το να αποδείξεις στο μελλοντικό εργοδότη σου ότι χρησιμοποίησες αυτό τον ελεύθερο χρόνο παραγωγικά θα σε βοηθήσει να εντυπωσιάσεις. Αποδεικνύει ότι έχεις κίνητρα και ότι εστιάζεις στην επαγγελματική σου ανάπτυξη.

Σε περίπτωση που συνέχισες να εργάζεσαι κατά τη διάρκεια της κρίσης, μπορείς να συμπεριλάβεις κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πώς διαχειρίστηκες τις νέες συνθήκες. Ανέλαβες επιπλέον ευθύνες; Τι άλλαξε στο ρόλο σου; Μίλησε για νέες διαδικασίες τις οποίες εφάρμοσες για να εκτελέσεις τα καθήκοντα σου. Γενικότερα, αναφέρσου σε οτιδήποτε αποδεικνύει ότι έδειξες προσαρμοστικότητα στην ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση.



Ψάχνεις για δουλειά αυτή τη στιγμή; Αναζήτησε τις πιο πρόσφατες εργασίες μας για να βρεις αυτή που σου ταιριάζει.

Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύθηκε στο career blog της Randstad Canada.