Όσο μεγαλώνει το ποσοστό ανεργίας σε μία χώρα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να βρούμε το επόμενο σταθμό στην καριέρα μας.

Αν θεωρήσουμε ότι σε μια αγορά ο αριθμός των ατόμων που δεν έχει εργασία έχει αυξητικές τάσεις, αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι υποψήφιοι για εργασία αναζητούν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και όλο και περισσότεροι στέλνουν το βιογραφικό τους στις αγγελίες εργασίας που δημοσιεύονται στα γνωστά μέσα.  Στην πραγματικότητα σε κάποιες περιπτώσεις χιλιάδες υποψηφίους που προσπαθούν να διεκδικήσουν την ίδια θέση εργασίας.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να βρούμε λύσεις στις οποίες θα βρεθούμε ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε άμεσα την δουλειά που επιθυμούμε.  Σύμφωνα με απόψεις από τους ειδικούς σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να εντοπίσουμε τις θέσεις εργασίας που δεν έχουν ανακοινωθεί σε κάποιο από τα μέσα στα οποία δημοσιεύονται οι νέες αγγελίες εργασίας. Επίσης θα πρέπει να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, τόσο στο προσωπικό, όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον μας ότι είμαστε στην διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Σημαντικές πληροφορίες μπορείτε να εντοπίσετε επίσης και από την δικτύωση σας σε επαγγελματικά forum, επαγγελματικές συγκεντρώσεις και παρουσιάσεις  ή τα διαφορετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία μπορεί να εντοπίσετε χρήσιμες πληροφορίες. Με την δημιουργία νέου δικτύου επαφών είναι πιθανόν να γίνετε αποδέκτης ενημέρωσης για μια θέση εργασίας πριν αυτή γίνει γνωστή στον ευρύτερο κόσμο της εργασίας.

Χρήσιμο επίσης θα ήταν να διαμορφώνατε μια ανάλυση για την καριέρα σας σχετικά με τα προσόντα που διαθέτεται αλλά και τις τρέχουσες απαιτήσεις τις αγοράς σε δεξιότητες και ικανότητες. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να καταγράψετε τις δεξιότητες και την εμπειρία που διαθέτεται και να  δώσετε προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας που είναι πιο κοντά στα προσόντα σας.

Για να ανακαλύψουμε τις θέσεις εργασίας που δεν δημοσιεύονται αυτό που επίσης προτείνετε είναι έρθετε σε επαφή με τις εταιρείες στις οποίες ταιριάζουν τα προσόντα σας και η εμπειρία σας. Αν προκύψει μία τέτοια επικοινωνία, μην ρωτήσετε μόνο για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας η για το πλάνο προσλήψεων. Λάβετε την ευκαιρία να τονίσετε τις ικανότητες σας, την εμπειρία σας και προσπαθήστε να μάθετε τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου προσλήψεων για μελλοντική χρήση .

Όσο περισσότεροι γνωρίζουν ότι είστε στην διαδικασία αναζήτησης εργασίας τόσο περισσότερο θα αυξάνεται τις πιθανότητες σας για να προκύψει  μια ενδιαφέρουσα πρόταση.