Όσο χαρούμενοι κι αν είστε για την επιτυχία σας, η πρώτη ημέρα στη νέα σας εργασία, μπορεί να είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος εμπειρία. Βρίσκεστε σε ένα νέο περιβάλλον με νέους ανθρώπους και νέες αρμοδιότητες. Παράλληλα, ενδεχομένως να νιώθετε ότι δεν θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις νέες απαιτήσεις της εταιρείας στην οποία ενταχθήκατε. Όλες αυτές οι θετικές και αρνητικές σκέψεις είναι απολύτως φυσιολογικές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε, η πρώτη μέρα στη νέα σας εργασία θα είναι πολύ ευκολότερη.

 

  • Διαβάστε για την ιστορία της συγκεκριμένης εταιρείας

 

Αν και θα έχετε κάνει ήδη το δικό σας homework από το στάδιο της αποστολής του βιογραφικού σας για τις θέσεις εργασίας της νέας εταιρείας στην οποία ενταχθήκατε καλό θα είναι αφού σας προταθεί το job offer να αφιερώσετε ακόμα περισσότερο χρόνο στην έρευνα της εταιρείας. Περιηγηθείτε στο site, διαβάστε το blog της εταιρείας και το οργανόγραμμα της. Έτσι όταν θα συστηθείτε με τα στελέχη της νέας σας εργασίας θα έχετε ήδη μια γενική εικόνα γι’αυτούς.

 

  • Χρησιμοποιήστε τα social media

 

Το να συνδεθείτε με τους μελλοντικούς σας συναδέλφους σε επαγγελματικά social media μπορεί να σας φανεί χρήσιμο για δυο λόγους. Αρχικά, θα προβείτε σε μια θετική και φιλική προσέγγιση των συναδέλφων σας και αφετέρου θα μάθετε κάποιες πληροφορίες για το background τους ώστε να κοινωνικοποιηθείτε ευκολότερα.

 

  • Εφόσον είναι εφικτό κάντε ένα διάλειμμα ανάμεσα στην εργασιακή μετάβαση σας

 

Είναι λογικό ότι στο διάστημα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στη χώρα, η εύρεση της εργασίας των ονείρων σας απαιτεί προετοιμασία, τύχη και συνεχή προσπάθεια. Ωστόσο, αν έχετε τη δυνατότητα να χαλαρώσετε για ένα διάστημα μιας εβδομάδας ανάμεσα στην αποχώρηση από την προηγούμενη σας εργασία και τη μετάβαση σας στη νέα θα μπορέσετε να καθαρίσετε το μυαλό σας και να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας για να ανταποκριθείτε στο νέο στάδιο της καριέρας σας.

 

  • Επιμεληθείτε το ντύσιμο σας χωρίς υπερβολές

 

Είναι γεγονός ότι το παρουσιαστικό σας μπορεί να ασκεί επιρροή στους γύρω σας. Την πρώτη ημέρα της εργασίας σας είναι πιο συνετό να επιλέξετε ενδυματολογικές επιλογές ούτε υπερβολικές ούτε ατημέλητες. Η smart casual επιλογή είναι ίσως η καταλληλότερη ωστόσο αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κουλτούρα της εταιρείας, το dress code που ακολουθεί και τη θέση εργασίας στην οποία θα απασχοληθείτε.

 

  • Κάντε ερωτήσεις

 

Η ύπαρξη ενός μέντορα μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την πορεία της καριέρας σας. Είτε αποκτήστε στενή συνεργασία με ένα άτομο που σας καθοδηγεί είτε όχι, θέστε τις ερωτήσεις σας. Είναι απόλυτα λογικό να μην καταλαβαίνετε τα πάντα για τη λειτουργία της εταιρείας και τις διαδικασίες που ακολουθεί. Διατυπώστε τα ερωτήματα σας ώστε να κατανοήσετε σαφέστερα το ρόλο σας και να ενταχθείτε ομαλότερα στο νέο εργασιακό περιβάλλον.

 

  • Αποδεχθείτε ότι ακόμα δεν θα τα καταλάβετε όλα

 

Είναι θετικό για την καριέρα σας να επιδιώκετε την τελειότητα ωστόσο είναι ακόμα πιο καλό για τη ψυχολογία σας να αποδεχθείτε ότι δεν θα τα καταλαβαίνετε όλα από την πρώτη στιγμή της έλευσης σας στην νέα εργασία. Η περίοδος της προσαρμογής είναι απόλυτα κατανοητή και σεβαστή από όλα τα μέλη της εταιρείας και με την κατάλληλη συγκέντρωση σας και τη διαχείριση και οργάνωση των νέων αρμοδιοτήτων σας θα μπορέσετε να επιτύχετε στη νέα σας εργασία.

 

Είναι στο χέρι σας να κάνετε την πρώτη ημέρα στη νέα σας δουλειά όσο πιο ευχάριστη και παραγωγική γίνεται. Οι πιθανότητες λένε ότι μετά από μια ή δυο εβδομάδες θα έχετε ήδη ενταχθεί στην ομάδα σας και θα συμβάλλετε με το δικό σας τρόπο στις καθημερινές εργασίες του τμήματος στο οποίο ενταχθήκατε!