Ποια είναι τα είδη συνέντευξης εργασίας που μπορεί να συναντήσετε (μέρος β)

Μετά το άρθρο για τα πρώτα πέντε είδη συνεντεύξεων, σας παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος προκειμένου να προετοιμαστείτε κατάλληλα για μια πιθανή συνέντευξη εργασίας.

  1. Η συνέντευξη εκτός γραφείου
Εκτός των καθιερωμένων τύπων συνέντευξης, υπάρχει η περίπτωση να σας καλέσει ένας πιθανός εργοδότης να περάσετε από συνέντευξη σε χώρο εκτός γραφείου, σε ένα εστιατόριο, για παράδειγμα, ή σε ένα καφέ. Αυτό δείχνει συνήθως ότι θέλει να δει πώς κινείστε σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον και να σας γνωρίσει λίγο καλύτερα. Εκτός του να προετοιμάσετε τις απαντήσεις στις πιθανές ερωτήσεις για τη συνέντευξη, μπορείτε να κάνετε μια μικρή έρευνα του χώρου στον οποίο θα συναντηθείτε με τον υπεύθυνο προσλήψεων, κοιτώντας το μενού καθώς το ύφος και το στυλ του χώρου.  Αυτό θα σας βοηθήσει τόσο στο να μη χάσετε χρόνο αναλογιζόμενοι τι να παραγγείλετε αλλά και να βρείτε ποιο είναι το κατάλληλο ντύσιμο για την περίσταση. Μια τέτοια συνέντευξη είναι περισσότερο ένας διάλογος παρά μια διαδικασία ερωταπαντήσεων. Μη ξεχνάτε, ακόμα, ότι ο λόγος που η συνέντευξη γίνεται σε εξωτερικό χώρο είναι γιατί ο πιθανός εργοδότης σας θέλει να δει πώς παρουσιάζεστε και στήνεστε σε κοινωνικές περιστάσεις, επομένως, μη ξεχάσετε να προβάλλετε ένα ευγενικό, ήρεμο κι ευχάριστο χαρακτήρα.
  1. Η ομαδική συνέντευξη
Οι συνεντεύξεις με την παρουσία πολλών υποψηφίων ταυτόχρονα μπορεί να προκύψουν όταν μια εταιρεία εξετάζει την πρόσληψη πολλών ατόμων ταυτόχρονα για την ίδια δουλεια. Στην περίπτωση αυτή, είναι σημαντικό να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους, χωρίς βέβαια να παρουσιάσετε έναν επιθετικό εαυτό, στην προσπάθειά σας αυτή. Το κύριο στοιχείο αυτού του τύπου συνέντευξης είναι η κατανόηση της δυναμικής της ομάδας. Πρέπει να βρείτε από νωρίς το ρόλο σας ανάμεσα στο “πλήθος”, τι χαρακτήρες υπάρχουν στο δωμάτιο και πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε χωρίς να επισκιάσετε αρνητικά τα άλλα άτομα. Σημασία έχει πώς θα αλληλεπιδράσετε με τους υπόλοιπους υποψηφίους, πώς θα δείξετε τις ομαδικές σας ικανότητες και πώς θα ξεχωρίσουν οι απαντήσεις σας. Εξίσου σημαντική είναι και η παρουσία σας όταν δεν έχετε το λόγο. Διατηρήστε σωστή γλώσσα του σώματος και δείξτε ενδιαφέρον και προσοχή για τα λεγόμενα των άλλων.
  1. Η πρακτική συνέντευξη
Σε μερικούς κλάδους - όπως στον κλάδο της Μηχανικής ή των Πωλήσεων - ίσως σας ζητηθεί να περάσετε από συνέντευξη πάνω σε ένα κομμάτι της δουλειάς. Αυτό το κομμάτι διαφέρει ανάλογα με τον κλάδο αλλά ο στόχος είναι κοινός: να δείξετε στον πιθανό εργοδότη σας πώς αποδίδετε στο ρόλο που θα κληθείτε να αναλάβετε αν προσληφθείτε. Σε τέτοιου τύπου συνεντεύξεις, είναι κρίσιμο να δείξετε τις ηγετικές σας ικανότητες και το στυλ εργασίας σας, αποδεικνύοντας ότι είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για να φέρει το εκάστοτε έργο εις πέρας.
  1. Η συνέντευξη σε πάνελ
Αν ο ρόλος σας περιλαμβάνει να δίνετε αναφορά σε περισσότερα από ένα τμήματα στην εταιρεία ή την συνεργασία σας με διαφορετικές ομάδες, ενδέχεται να περάσετε από συνέντευξη σε πάνελ. Τυπικά, οι άνθρωποι που θα αποτελούν το πάνελ θα εκπροσωπούν διαφορετικά τμήματα της εταιρείας, το καθένα με τις δικές του επιδιώξεις. Έτσι, μπορείτε να περιμένετε ότι ο καθε συνεντευκτής θα κάνει ερωτήσεις σχετικές με το ρόλο σας ως προς το δικό του τμήμα. Ωστόσο, θα ήταν έξυπνο εκ μέρους σας, αφού απαντήσετε στην ειδική ερώτηση του Χ τμήματος, να προσπαθήσετε να προσθέσετε μερικές γενικές προτάσεις για να ανταποκριθούν και στις πιθανές απαιτήσεις που θα έχουν και τα άλλα τμήματα. Εδώ, η γλώσσα του σώματος πρέπει να αφορά το σύνολο του πάνελ. Απευθύνετε τις απαντήσεις σας τόσο στο άτομο που σας έκανε την ερώτηση όσο και στα άτομα που κάθονται δίπλα του.
  1. Η συνέντευξη σε μια ημέρα καριέρας
Αν οι ημέρες καριέρας συμπεριλαμβάνονται στις προσπάθειές σας για εύρεση εργασίας, προετοιμαστείτε για γρήγορες  συνεντεύξεις, που δε διαρκούν πάνω από 10-15 λεπτά. Οι ευκαιρίες να πουλήσετε τις ικανότητές σας στον recruiter που παρευρίσκεται στο χώρο εκ μέρους της εταιρείας είναι λιγοστές. Από τη στιγμή που θα προσεγγίσετε το σταντ της εταιρείας που σας ενδιαφέρει, η συνέντευξη έχει ήδη ξεκινήσει. Πρέπει να τραβήξετε την προσοχή του συνομιλητή σας και να τον πείσετε να διαθέσει λίγο από το χρόνο του για να σας ακούσει, ενώ γύρω σας υπάρχουν δεκάδες άλλοι υποψήφιοι. Πρέπει να είστε σε θέση να σκεφτείτε πώς παρουσιάσετε τον εαυτό σας σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα και να αναφέρετε πολύ επιγραμματικά γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εν λόγω εταιρεία καθώς και τι επιπρόσθεση αξία φέρνετε στο τραπέζι. Οι μορφές που μπορεί να πάρει μια συνέντευξη είναι πολλές. Ανεξαρτήτως των ερωτήσεων, των ατόμων που έχετε απέναντί σας ή του χώρου, η σωστή προετοιμασία είναι κλειδί. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη συνέντευξη εργασίας εδώ.
Επιστρέψτε στην προηγούμενη σελίδα