μία σύντομη ιστορία για τη δύναμη της δικτύωσης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι άνθρωποι συνδεόμαστε με πολλούς και διάφορους τρόπους, υπάρχει άλλωστε και η επιστήμη πίσω από αυτό να το υποστηρίζει. Πιστεύω επίσης ότι συνδεόμαστε και κατανοούμε πολύ περισσότερο μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων. Οπότε επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας, μια ενδιαφέρουσα ιστορία. 

Έτυχε πρόσφατα να βρεθώ, σε μια περιπατητική βόλτα, με την Μαρία, φίλη επί σειρά ετών. Η Μαρία εδώ και έναν χρόνο ήταν εκτός αγοράς εργασίας και τα περιθώρια είχαν αρχίσει όπως μου είπε να στενεύουν’. Με χαρά μου ανακοίνωσε πως εδώ και 2 μήνες βρίσκεται στην καινούρια της δουλειά σε έναν μεγάλο οργανισμό. Η αλήθεια είναι πως δεν κρατήθηκα και την ρώτησα: “ Μαρία, πες μου σε παρακαλώ πως βρήκες τη δουλειά; δεν θέλω σε καμία περίπτωση να φανώ αδιάκριτη, σε ρωτάω καθαρά από “επαγγελματική διαστροφή” 

“ Άννα, μου είπε, δεν θα το πιστέψεις.. Ο νεαρός κύριος που μας βοηθάει στο σπίτι για διάφορες οικιακές εργασίες ηλεκτρολογικών, υδραυλικών, μετακομίσεων κ.α. εργάζεται τις πρωινές ώρες στον εν λόγω οργανισμό. Όπως καταλαβαίνεις, ένα χρόνο εκτός αγοράς εργασίας, χρειάστηκε να γίνω αρκετά ευρηματική και να απευθυνθώ προς κάθε κατεύθυνση που θεωρούσα ότι μπορεί να αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Γνωρίζοντας ότι ο Δημήτρης εργάζεται στον συγκεκριμένο οργανισμό και ότι μπορεί να μάθαινε για κάποιο άνοιγμα που να αφορούσε στην ειδικότητα μου εκ των έσω, δηλαδή που εγώ δε θα μάθαινα ποτέ, θεώρησα σκόπιμο να του το επικοινωνήσω! Ο Δημήτρης λοιπόν προώθησε το βιογραφικό μου σημείωμα, με κάλεσαν για συνέντευξη, ακολούθησε μια δεύτερη και να΄μαστε!“ είπε η Μαρία με ένα πλατύ χαμόγελο. 

Η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή, δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μου, εάν και τα ονόματα είναι φανταστικά για ευνόητους λόγους. Είναι, θεωρώ, το απόλυτο παράδειγμα της αξίας και της αποτελεσματικότητας της δικτύωσης (networking) που τόσο συχνά αναφέρουμε και συζητάμε και στα προγράμματα outplacement. Γιατί ένα είναι σίγουρο, είμαστε συνδεδεμένοι! Άλλωστε “τα κοινωνικά δίκτυα είναι συναρπαστικά, είναι σύνθετα, πολύπλοκα αλλά και πανταχού παρόντα” ( Connected, N. Christakis & J. Fowler). 

Θα ήθελα να εκλάβετε αυτή την ιστορία ως μια παρότρυνση να αξιοποιήσετε το κοινωνικό σας, επαγγελματικό σας, φιλικό σας ή όποιο άλλο δίκτυο θεωρείτε ότι μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα στην διαδικασία εύρεσης εργασίας. Προσπαθήστε να σκέφτεστε δημιουργικά και γιατί όχι μερικές φορές “εκτός πλαισίου” ( think out of the box). Mε άμεση, offline αλλά και online επικοινωνία μπορείτε να μεταφέρετε αποτελεσματικά το μήνυμα σας, με την δύναμη του δικτύου και της μεταξύ μας σύνδεσης και αυτό δυνητικά να έχει πολλαπλασιαστική αξία!
Let’s stay connected 
 

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Άννα Διονυσιάδου - HR Consultancy Advisor, Randstad Risesmart

Η Άννα είναι επαγγελματίας στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού με περισσότερα από 10 χρόνια προϋπηρεσίας στην εκπαίδευση, ανάπτυξη και συμβουλευτική εργαζομένων και έχει εργαστεί τόσο ως ελεύθερος επαγγελματίας και σε HR τμήματα εταιρειών. Πάθος της είναι να βοηθάει άτομα να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να πιάσουν επιτυχώς τους στόχους τους καθώς είναι αφοσιωμένη να σχεδιάζει και υλοποιεί λύσεις που άπτονται σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού και συμβουλευτικής απο το 2015 Έχει βοηθήσει ένα μεγάλο αριθμό επαγγελματιών να μεταβούν ομαλά στις επαγγελματικές τους αλλαγές και στην απομάκρυνση τους απο την εταιρεία όπου εργαζόταν. Έχει ιδιαίτερη εμπειρία στη αρωγή των ατόμων να αυτοπροσδιορίζονται επαγγελματικά και να απομακρύνουν σημαντικά εμπόδια ενώ αναζητούν κατάλληλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας στη σημερινή αγορά εργασίας. Η Άννα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων από το Alba Business School και προπτυχιακού τίτλου στην Ψυχολογία του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας, Deree. Επίσης, Κάτοχος του Diploma για Executive Coaching & Organizational Development

Επιστρέψτε στην προηγούμενη σελίδα