• Δικτυωθείτε. Για να ενημερωθείτε για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας θα πρέπει να χρησιμοποιήστε τις επαφές σας. Εντοπίστε τις εταιρείες που ανήκουν στον εργασιακό κλάδο που σας ενδιαφέρει, δημιουργήστε μια λίστα με ονόματα (φίλων, γνωστών, συναδέλφων, μελών του alumni στο οποίο ανήκετε) που εργάζονται στις εταιρείες αυτές και ζητήστε από τον κύκλο γνωριμιών σας να σας ενημερώσει για τυχόν ανοίγματα νέων θέσεων. Πολλές θέσεις εργασίας δεν δημοσιεύονται με αποτέλεσμα να τις γνωρίζουν μόνο οι άνθρωποι του χώρου. Η έλλειψη δικτύωσης με επαγγελματίες του χώρου που σας ενδιαφέρει μπορεί να οδηγήσει στο να χάσετε μια σημαντική επαγγελματική ευκαιρία. Για το λόγο αυτό μη διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί τους ή να τους ζητάτε να σας παραπέμπουν σε κάποιον που θα μπορούσε να σας βοηθήσει. Πολύ συχνά οι εταιρείες προσφέρουν κάποιο bonus στους εργαζομένους τους σε περίπτωση που εκείνοι προτείνουν έναν υποψήφιο για τη στελέχωση κάποιας ανοιχτής θέσης και ο υποψήφιος αυτός προσληφθεί τελικά από την εταιρεία (employee referral program). Μιας και το employee referral program αποτελεί ένα κίνητρο για εκείνους, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε ότι είστε σε αναζήτηση εργασίας και να περιμένετε από εκείνους να επικοινωνήσουν μαζί σας.
  • Απευθυνθείτε σε εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού. Οι εταιρείες αυτές έχουν άμεση επαφή με τις εταιρείες που αναζητούν προσωπικό, πολλές από τις οποίες προσλαμβάνουν εργαζόμενους αποκλειστικά και μόνο μέσω εταιρειών εύρεσης προσωπικού. Κατά συνέπεια δημιουργώντας λογαριασμό σε μια εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού αποκτάτε άμεσα πρόσβαση σε όλες τις θέσεις που αυτή χειρίζεται και υπάρχουν δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα τους αλλά και σε θέσεις που ίσως δεν έχουν καν δημοσιευτεί αλλά γνωρίζουν μόνο οι εργασιακοί σύμβουλοι ανθρώπινου δυναμικού.  Κατά την εγγραφή σας επιλέξτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τις νέες θέσεις εργασίας του κλάδου που σας ενδιαφέρει. Αυτό θα σας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο.  Επίσης μπορείτε να εντοπίστε έναν εργασιακό σύμβουλο που ειδικεύεται στον κλάδο που σας ενδιαφέρει και να του επικοινωνήστε τις προθέσεις για εύρεση νέας εργασίας.
  • Αν γνωρίζετε ήδη τις εταιρείες στις οποίες θα επιθυμούσατε να εργαστείτε, καλό είναι να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα των εταιρειών αυτών συχνά επιλέγοντας το πεδίο 'καριέρα'. Πολλές εταιρείες αναρτούν σε αυτό το πεδίο τις ανοιχτές θέσεις εργασίας τους. Αν ωστόσο δεν είναι αναρτημένη κάποια θέση εργασίας μπορείτε να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας των υπεύθυνων του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για εργασία στην εταιρεία τους. Δημιουργήστε μια λίστα με τις εταιρείες που σας ενδιαφέρουν και επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες τους συχνά.
  • Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας. Οι εταιρείες συχνά δημοσιεύουν τις νέες θέσεις εργασίας τους σε ιστοσελίδες για αναζήτηση εργασίας, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε την αναζήτησή σας στοχευμένη μιας και θα πληροί συγκεκριμένα κριτήρια.
  • Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφού εντοπίσετε τις εταιρείες στις οποίες θα επιθυμούσατε να εργαστείτε, δημιουργήσετε- αν δεν έχει ήδη- λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, LinkedIn, κα), ελέγξτε αν οι εταιρείες αυτές διατηρούν προφίλ και ακολουθήστε τες. Συχνά οι εταιρείες διαφημίζουν τις θέσεις εργασίας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε ακολουθώντας τις εταιρείες αυτές εξασφαλίζετε την εμφάνιση στο newsfeed σας κάποιας ανάρτησης, σχετικής με το άνοιγμα κάποιας θέσης. Μπορείτε επίσης να συνδεθείτε ή να ακολουθήσετε τον υπεύθυνο στελέχωσης (HR manager) της εταιρείας στο LinkedIn και το Twitter ώστε να του ‘συστηθείτε’ και να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως ένα πιθανό εργαζόμενο.
  • Συμμετέχετε σε career fairs. Στις ημέρες καριέρας συγκεκριμένων εργασιακών κλάδων θα βρείτε επαγγελματίες του κλάδου που σας ενδιαφέρει. Παρευρεθείτε σε εκδηλώσεις τέτοιου είδους κρατώντας αντίγραφα από το βιογραφικό σας σημείωμα. Μιλήστε στους εκπροσώπους της εταιρείας, ‘πουλήστε’ τον εαυτό σας και ενημερώστε τους για το είδος της θέσης που αναζητάτε. Μερικές εταιρείες πιθανόν να διεξάγουν συνεντεύξεις για ανοιχτές θέσεις εργασίας εκείνη τη μέρα!
  • Χρησιμοποιήστε έντυπες αγγελίες εργασίας. Μην πείτε όχι στις πιο παραδοσιακές μεθόδους αναζήτησης εργασίας. Μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες θέσεις απασχόλησης σε εφημερίδες και επαγγελματικά περιοδικά. Μη διστάσετε να διευρύνετε τις πηγές που χρησιμοποιείτε για την  αναζήτηση εργασίας σας καθώς ποτέ δεν ξέρετε που μπορεί να βρείτε την ιδανική για εσάς θέση εργασίας!