Η αναζήτηση για την εύρεση εργασίας, σήμερα, απαιτεί οργάνωση και πολύ καλή προετοιμασία. Πολλές φορές οι αιτήσεις για εργασία δεν είναι αρκετά επαγγελματικές, το βιογραφικό σημείωμα περιλαμβάνει λάθη, τα cover letters δεν είναι αρκετά τεκμηριωμένα και, συνεπώς, ο recruiter μπορεί να απορρίψει κάποιον υποψήφιο.

 

Μπορεί να φαίνεται απλό, ωστόσο για να διεκδικήσετε την εργασία που θέλετε, πρέπει κι εσείς από την πλευρά σας να καταβάλλετε την αντίστοιχη προσπάθεια. Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας, ώστε να καταλάβετε εάν είναι η σωστή στιγμή για να προχωρήσετε σε μία αίτηση για τη θέση εργασίας που θέλετε.

 

  • Έχετε αναζητήσει πληροφορίες της εταιρείας;

 

Μέσω του Internet μπορείτε να ερευνήσετε και να μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για εργασία στην εταιρεία που σας ενδιαφέρει. Ενημερωθείτε για τον κλάδο δραστηριοποίησης της εταιρείας, για το εργασιακό της περιβάλλον και για άλλα στοιχεία που ενδέχεται να σας φανούν χρήσιμα και στη συνέντευξη εργασίας. Γενικότερα, όσο περισσότερες πληροφορίες γνωρίζετε τόσο το καλύτερο για εσάς. Θα μπορέσετε να έχετε καλύτερη αντίληψη για το περιβάλλον της εταιρείας, αλλά θα βοηθήσετε και τον εαυτό σας στο να καταλήξει εάν όντως είναι η συγκεκριμένη εργασία αυτή που θέλει να απασχοληθεί.

 

  • Έχετε ελέγξει τις συστάσεις σας;

 

Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να πάρετε συστάσεις εργασίας από προηγούμενους εργοδότες σας. Σε περίπτωση που δεν έχετε εργασιακή προϋπηρεσία και ξεκινάτε τώρα την καριέρα σας, η συστατική επιστολή από έναν καθηγητή σας ή από κάποια εταιρεία που κάνατε την πρακτική σας είναι κατάλληλη επίσης.

 

  • Έχετε χτίσει ένα καλό προσωπικό brand;

 

Ανεξάρτητα από την εργασία σας ή τα χρόνια της εμπειρίας σας, το personal branding είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη στην καριέρα σας. Αξιοποιήστε τα social media και χτίστε ένα καλό personal branding. Πολλές φορές οι recruiters αναζητούν υποψηφίους σε επαγγελματικά site.  Συντάξτε ένα SEO friendly βιογραφικό ώστε να περιέχει λέξεις που χρησιμοποιούν οι εργοδότες στην ηλεκτρονική αναζήτηση του κατάλληλου υποψηφίου.

 

  • Έχετε συντάξει σωστά το βιογραφικό σας;

 

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι το βιογραφικό σας πρέπει να είναι πάντα προσαρμοσμένο στη θέση εργασίας που στοχεύετε, καθώς κάθε κλάδος επικεντρώνεται σε διαφορετικά προσόντα. Ένα “γενικό βιογραφικό” (generic cv) δεν προβάλλει αποτελεσματικά τα προσόντα σας και τις ιδιαίτερες δεξιότητές σας. Επικεντρωθείτε, αρχικά, στην εργασία που σας ενδιαφέρει και θέλετε να εξελιχθείτε και προσαρμόστε το βιογραφικό σημείωμα σας αντίστοιχα.

 

  • Έχετε γράψει ένα πλήρως τεκμηριωμένο cover letter;

 

Σε πολλές αγγελίες για εργασία, εκτός από την υποβολή του βιογραφικού σας είναι απαραίτητο να στείλετε και ένα cover letter όπου εξηγείτε αναλυτικότερα γιατί θεωρείτε ότι είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για τη συγκεκριμένη εργασία. Φροντίστε να είστε περιεκτικοί και ουσιώδεις και το cover letter σας να μην υπερβαίνει τη μία σελίδα.

 

Είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε αιτήσεις για θέσεις εργασίας; Πατήστε εδώ και ξεκινήστε την εύρεση για την κατάλληλη εργασία για εσάς!