Μόλις έχεις αποφοιτήσει και έχεις ξεκινήσει να αναζητάς εργασία; Ψάχνεις όλες τις αγγελίες για θέσεις εργασίας αλλά οι περισσότερες ζητούν εργασιακή εμπειρία; Ήρθε η ώρα να οργανωθείς σωστά και να διεκδικήσεις μία νέα θέση εργασίας που θα αποτελέσει το έναυσμα της καριέρας σου.

Το πρώτο βασικό στοιχείο που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι ότι η αναζήτηση εργασίας αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία απαιτεί υπομονή, επιμονή και συνεχή προσωπική αναζήτηση. Μετά από την προσωπική αναζήτηση και συνειδητοποίηση σχετικά με το ποιο αντικείμενο εργασίας σ’ ενδιαφέρει πραγματικά, το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να αναπτύξεις το βιογραφικό σου με τέτοιο τρόπο ώστε να σε οδηγήσει στο επόμενο βήμα κάλυψης μιας θέσης εργασίας, τη συνέντευξη. Ένας καλός τρόπος εμπλουτισμού του βιογραφικού σου, όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερη προϋπάρχουσα εργασιακή εμπειρία, είναι να καταγράψετε κάποια σεμινάρια που τυχόν έχεις κάνει σχετικά με κάποιο εργασιακό αντικείμενο, ή αν έχεις συμμετάσχει σε πρακτική εργασία σχετική με το αντικείμενο που έχεις σπουδάσει ή το αντικείμενο της θέσης εργασίας που διεκδικείς. Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείς κάποιο άτομο εμπιστοσύνης που να έχει προσωπική εμπειρία στη σύνταξη βιογραφικών.

Το επόμενο στάδιο είναι η αναζήτηση θέσεων εργασίας στις διάφορες αγγελίες, τόσο σε παραδοσιακά μέσα αναζήτησης εργασίας όσο και στο Διαδίκτυο, και η αποστολή βιογραφικών. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και υπομονή γιατί μπορεί να μην είναι άμεση η ανταπόκριση από τις εταιρίες στις οποίες έχεις στείλει το βιογραφικό σου. Το επόμενο στάδιο,αυτό της συνέντευξης, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί είναι εκείνο που θα καθορίσει τις εντυπώσεις του υπεύθυνου του Ανθρώπινου Δυναμικού. Συνεπώς, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνιση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, γιατί εκεί θα κριθεί η καταλληλότητα σου για την εργασία και ο βαθμός που υπερτερείς σε σχέση με άλλους υποψήφιους.

Μην απογοητεύεσαι πάντως αν δε διαθέτεις την εργασιακή εμπειρία που ζητάνε οι εταιρίες στις αγγελίες γιατί αρκετές εταιρίες προτιμούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους που τώρα ξεκινάνε την καριέρα τους και να τους αναπτύξουν με εσωτερική εκπαίδευση και εσωτερικές προαγωγές. Για να καλύψεις μία θέση εργασίας σε κάποια από αυτές τις εταιρίες αυτό που έχεις να κάνεις είναι να κερδίσεις, όσο γίνεται, τις εντυπώσεις με το βιογραφικό σου και την παρουσία σου στη συνέντευξη, να πείσεις τον υπεύθυνο του Ανθρώπινου Δυναμικού για τις ικανότητες σου και τη διάθεσή σου για δουλειά, εκπαίδευση και περεταίρω ανάπτυξη και να μη χάνεις το πείσμα σου αν οι προσπάθειές σου για εύρεση εργασίας δεν καρποφορήσουν με την πρώτη.