Έρχεται κάποια στιγμή στην ζωή μας που πρέπει να ετοιμάσουμε το πρώτο μας βιογραφικό. Όσοι εργάζονται ήδη για κάποια χρόνια σίγουρα δεν θα θέλουν να θυμούνται αυτή την στιγμή και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν για να καταγράψουν τα προσόντα και τις δεξιότητες τους στο πρώτο βιογραφικό για την καριέρα τους. Οι δυσκολίες κυρίως προκύπτουν από το γεγονός ότι σε αυτή την φάση της ζωή μας υπάρχει πολύ μικρή η καθόλου εργασιακή εμπειρία την οποία μπορούμε να καταγράψουμε στο βιογραφικό μας.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι κατά τα πρώτα χρόνια εργασίας, οι νέοι εργαζόμενοι επιλέγουν θέσεις εργασίας στα οποία είτε δεν χρειάζεται να έχουν διαθέσιμο βιογραφικό είτε επιλέγουν να χρησιμοποιούν ένα βιογραφικό με ελλιπές περιεχόμενο.

Όλοι οι υποψήφιοι για εργασία, ακόμα και όσοι έχουν πρόσφατα ολοκληρώσει τις σπουδές τους ή εκείνοι που τώρα ξεκινάνε την καριέρα τους θα πρέπει να είναι σε θέση να καταγράψουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει ακόμα και αν δεν έχουνε εργαστεί ούτε μια μέρα.

Κάποια στοιχεία μπορεί να είναι μπροστά μας και να μην τα βλέπουμε. Αν για παράδειγμα κατά την διάρκεια των σπουδών έπρεπε να παρουσιάζουμε τα ευρήματα από τις εργασίες μας (προφορικά και με ηλεκτρονικά μέσα) στους καθηγητές και τους συναδέλφους μας τότες σίγουρα έχουμε αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες που πρέπει να τις καταγράψουμε. Αντίστοιχα αν φτάσαμε σε επίπεδο να είτε να μελετήσουμε είτε να εκπαιδευτούμε σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο η αποκτήσαμε γνώσεις που θα είναι χρήσιμες σε κάποια εργασία θα πρέπει και αυτές να καταγραφούν. Για παράδειγμα σε αρκετές σχολές που ασχολούνται με την πληροφορική γίνεται εκπαίδευση σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού.

Η δημιουργία του πρώτου βιογραφικού πιθανόν να μην είναι ή πιο εύκολη διαδικασία. Μπορεί όμως τα στοιχεία που χρειάζεται να καταγράψουμε να βρίσκονται δίπλα μας από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Σημαντικές πληροφορίες για το βιογραφικό μας μπορούμε να λάβουμε από μια αγγελία εργασίας όπως για παράδειγμα το επίπεδο της γνώσης μια ξένης γλώσσας, το δίπλωμα οδήγησης ή τις γνώσεις μας στον υπολογιστή.

Αν προετοιμάσατε το βιογραφικό σας, δείτε όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στο /cx_search.php?pageid=1&par_men=1&sub1_men=14 και καταχωρήστε το βιογραφικό σας άμεσα.