Ο κλάδος που εμφανίζει την μεγαλύτερη προσφορά απασχόλησης στην Ελλάδα είναι αυτός των πληροφοριακών συστημάτων. Επομένως, η ενημέρωση για την αποτελεσματική προετοιμασία του βιογραφικού σημειώματος των ατόμων που στοχεύουν τις θέσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για τους υποψηφίους όσο και για τις εταιρείες που βρίσκονται σε αναζήτηση προσωπικού.

Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι στοχευμένες ώστε η σύνταξη βιογραφικού να είναι κατάλληλη για τη θέση IT που σας ενδιαφέρει, καταδεικνύοντας τα σημεία που πρέπει να εστιάσετε, πάντα με την τεχνογνωσία των εξειδικευμένων ICT συμβούλων της Randstad Hellas.

Τι είναι λοιπόν αυτό που προσέχουν οι recruiters όταν εξετάζουν ένα βιογραφικό σημείωμα στην τομέα της πληροφορικής;

  • Πρωτοτυπία

Προσπαθήστε να είστε διαφορετικοί. Ένα υποψήφιο στέλεχος IT πρέπει να νιώθει οικεία με το ψηφιακό περιβάλλον και αυτό θα πρέπει να αποπνέει και το βιογραφικό του. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, μια σύγχρονη γραμματοσειρά και μορφοποιήστε το με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευχάριστο κατά την ανάγνωση. Προσοχή όμως: η μορφή του CV θα πρέπει να παραμείνει επαγγελματική και να μην περιέχει υπερβολές.

  • Στόχος

Τροποποιήστε το βιογραφικό σας σημείωμα ανάλογα με τη θέση. Δεν χρειάζεται να κάνετε μεγάλες αλλαγές, αρκεί να δώσετε την αίσθηση στον recruiter ότι θέλετε τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και ασχοληθήκατε ειδικά με αυτή. Συνεπώς, δημιουργήστε ένα πρότυπο και προσαρμόστε το ανάλογα με τα στοιχεία που ζητούνται. Είναι πιθανό η αναζήτηση στο βιογραφικό σας να γίνει με λέξεις-κλειδιά, οπότε χρησιμοποιήστε εκείνες που ταιριάζουν στις απαιτήσεις και την κουλτούρα του οργανισμού που στοχεύετε.

  • Projects

Η εργασιακή εμπειρία είναι προαπαιτούμενο σε όλα τα CVs.  Ωστόσο, χάριν συντομίας, πολλοί υποψήφιοι για θέσεις IT παραλείπουν την αναφορά σε projects με τα οποία έχουν ασχοληθεί. Αυτό μπορεί να τους κοστίσει μια ενδεχόμενη πρόσληψη, καθώς υπάρχει η πιθανότητα άλλοι υποψήφιοι να έχουν πιο αδύναμα βιογραφικά αλλά να έχουν εργαστεί σε projects με μεγάλη συνάφεια με τα ζητούμενα στοιχεία. Συνεπώς, ανάλογα με την περίπτωση, καταγράψτε τα projects που έχετε ολοκληρώσει και τη συμμετοχή σας σε αυτά. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε και projects με τα οποία έχετε καταπιαστεί ως freelancers ή ως φοιτητές.

  • Αποφύγετε τις υπερβολές

Προσπαθήστε να είστε περιεκτικοί και να παρουσιάσετε τα χαρακτηριστικά σας με εμπεριστατωμένο τρόπο, χωρίς όμως να μακρηγορείτε. To μυστικό βρίσκεται κάπου στη μέση. Άτομα που γνωρίζουν πώς να προωθήσουν τον εαυτό τους με τρόπο σύντομο και ουσιώδη, χωρίς να κουράζουν τον εργοδότη ή να παραλείπουν στοιχεία τους, δημιουργούν μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση και δείχνουν ότι μπορούν να προσαρμοστούν στα δεδομένα μιας εταιρείας. Μην ξεχνάτε ότι στη σημερινή αγορά οι θέσεις πληροφορικής είναι συνυφασμένες με τις υπόλοιπες λειτουργίες της επιχείρησης, οπότε ένα στέλεχος πληροφοριακών συστημάτων θα πρέπει να κατέχει αρετές που να ταιριάζουν και με εκείνες.

  • Τεχνικές δεξιότητες

Φροντίστε να δημιουργήσετε μια ξεκάθαρη λίστα με τεχνικές δεξιότητες που κατέχετε, αλλά και το βαθμό στον οποίο έχετε εξειδικευτεί σε αυτές. Σε αυτό το κομμάτι του βιογραφικού, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή σε δύο σημεία. Από τη μία πλευρά, πρέπει να γίνει αναφορά σε δεξιότητες από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του εν δυνάμει εργαζομένου, όπως την εκπαίδευση, πέρα από την προϋπηρεσία του. Από την άλλη, είναι βασικό να μην αναφερθούν δεξιότητες που ουσιαστικά δεν κατέχει ο υποψήφιος, τις οποίες δε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στην επόμενη εργασία του.

  • Social Media

Σε ένα βιογραφικό σημείωμα εργαζομένου στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων είναι κρίσιμο να υπάρχουν links που οδηγούν σε προφίλ που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας recruiter επιθυμεί να ελέγξει τα προφίλ αυτά πριν σχηματίσει μια τελική άποψη για τον υποψήφιο. Συνεπώς τοποθετήστε links για LinkedIn, Stack Overflow, Github κ.α. στην αρχή ή στο τέλος του CV σας.

  • Γενική εικόνα

Το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να είναι συνολικά ευπαρουσίαστο. Μην ξεχνάτε όμως ότι κάτι που πιθανόν να φαίνεται ωραίο σε ένα προσωπικό υπολογιστή μπορεί να είναι αντιαισθητικό για τον εργοδότη. Επομένως, κάντε σωστή διαχείριση του χώρου της σελίδας, εκτυπώστε το CV σας και πάρτε μια δεύτερη άποψη για την εικόνα του πριν το αποστείλετε, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είναι ανάγκη το βιογραφικό σημείωμα ενός υποψηφίου IT να παρουσιάζει το σύνολο των δυνατοτήτων του, την προσέγγισή του στα θέματα εργασίας αλλά και τις ικανότητές και την αντίληψή του για το σύνολο των λειτουργιών της επιχείρησης.

If ( cv == “good” ){

                System.out.print(" The job is yours! ");

}