Αναζητάς μια νέα θέση εργασίας; Το πρώτο βασικό βήμα είναι να συντάξεις ένα βιογραφικό που θα σε βοηθήσει να αναδείξεις τα προσόντα σου, ώστε να εξασφαλίσεις μια πρώτη συνέντευξη. 

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης μιας νέας θέσης εργασίας, το βιογραφικό σου αποτελεί το νούμερο ένα εργαλείο για να διαφημίσεις τον εαυτό σου. Όταν είναι σωστά ανανεωμένο, μπορεί να σου ανοίξει την πόρτα για τη θέση που επιθυμείς.

Η διαδικασία ανανέωσης του βιογραφικού σου μπορεί να σε αγχώσει, καθώς προσπαθείς να συμπυκνώσεις όλη την εμπειρία σου σε μια κόλλα χαρτί, το οποίο ανάλογα με το πόσο σωστά συνταγμένο είναι, μπορεί να καθορίσει το μέλλον της καριέρας σου. Βέβαια δεν είναι και τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στις συμβουλές που θα βρεις παρακάτω, ώστε να ετοιμάσεις ένα τέλειο βιογραφικό.

Ξεκίνησε με τη σωστή δομή.

Δεν υπάρχει κατάλληλη μορφή βιογραφικού για όλες τις θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να είναι ξεχωριστή όπως είναι και η κάθε θέση άλλωστε. Η μορφή που θα χρησιμοποιήσεις και το περιεχόμενο που θα χρειαστεί να προσαρμόσεις εξαρτώνται από το κλάδο εργασίας που έχεις επιλέξει και στον οποίο στοχεύεις να κερδίσεις μια θέση εργασίας. Επομένως, θα χρειαστεί να δομήσεις το βιογραφικό σου έτσι ώστε να ταιριάζει με τις απαιτήσεις της θέσης για την οποία θέλεις να κάνεις αίτηση.

Επίσης, η εργασιακή σου εμπειρία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δομή του βιογραφικού. Η απάντηση στο ερώτημα του "Πόσες σελίδες θα πρέπει να είναι το βιογραφικό μου;" εξαρτάται από τα χρόνια της εργασιακή σου εμπειρίας. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι υποψήφιοι με λιγότερο από τρία χρόνια εμπειρίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία σελίδα, αλλά όσοι έχουν περισσότερα χρόνια θα μπορούσαν να έχουν ένα βιογραφικό μέχρι δύο σελίδες. 

Καλό είναι να έχεις στο νου σου ότι ένας σύμβουλος ή ένας υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού δεν έχει πολύ χρόνο στην διάθεσή του. Πολλές φορές αρκούν λίγα δευτερόλεπτα για να καταλάβει αν το προφίλ του υποψηφίου τον ενδιαφέρει. Γι αυτό το λόγο, το κλειδί είναι να είσαι σύντομος και επί του θέματος. Ο σύμβουλος μπορεί να χάσει την εστίαση και την προσοχή του αν κατονομάσεις κάθε αρμοδιότητα που είχες σε κάθε θέση εργασίας ή βάλεις όλες τις δραστηριότητες που έκανες από τότε που ήσουν έφηβος και οι οποίες δεν ταιριάζουν με το προφίλ της θέσης στην οποία στοχεύεις τώρα. 

Βρες το είδος που σου ταιριάζει. 

Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο είδη βιογραφικών για να αναφέρεις την εργασιακή σου εμπειρία: Το χρονολογικό βιογραφικό, στο οποίο η εργασιακή εμπειρία παρατίθεται με ημερομηνιακή σειρά ή το λειτουργικό βιογραφικό σημείωμα όπου η εργασιακή εμπειρία καταγράφεται ανά ειδικότητα. 

Στην ερώτηση του "Θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα χρονολογικό ή λειτουργικό βιογραφικό σημείωμα;" σου απαντάμε ότι αυτό εξαρτάται από τη διάρκεια της εργασιακής σου εμπειρίας. Ένα χρονολογικό βιογραφικό που είναι και το πιο σύνηθες, δεν συνιστάται σε άτομα που έχουν κενά στην σταδιοδρομία τους, καθώς οι θέσεις αναφέρονται με ημερομηνίες έναρξης και λήξης. Το λειτουργικό βιογραφικό από την άλλη χρησιμοποιείται όταν πρέπει να τονιστούν οι δεξιότητες που ζητούνται ειδικά σε κάθε θέση. Επίσης το λειτουργικό βιογραφικό είναι ιδανικό για όσους έχουν κάνει αλλαγή καριέρας, έχουν μεγάλο εργασιακό ιστορικό ή μικρή εργασιακή εμπειρία και προτιμάται για αιτήσεις σε θέσεις εργασίας που απαιτούν πολύ συγκεκριμένες δεξιότητες ή συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Τέλος, ακόμη και αν χρησιμοποιήσεις ένα λειτουργικό βιογραφικό σημείωμα, είναι σημαντικό να δείξεις στο μελλοντικό εργοδότη ένα χρονοδιάγραμμα και εννοείται να μην ξεχάσεις να αναφέρεις τα στοιχεία επικοινωνίας σου. Ενώ δεν χρειάζεται να συμπεριλάβεις την διεύθυνση κατοικίας σου - στην περίπτωση αυτή οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού ενδέχεται να αρχίσουν να κάνουν υποθέσεις ότι η μετακίνηση και η απόσταση μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο - είναι απολύτως απαραίτητο όμως να συμπεριλάβεις τον αριθμό τηλεφώνου, το email και το link του προφίλ σου στο linkedin. 

Χρησιμοποίησε λέξεις - κλειδιά. 

Ορισμένες φορές όταν ένας σύμβουλος ή υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού δημοσιεύει θέσεις εργασίας, δεν διαβάζει όλα τα βιογραφικά που έρχονται, αλλά χρησιμοποιεί ένα σύστημα που φιλτράρει τα βιογραφικά που έρχονται ηλεκτρονικά με βάση λέξεις-κλειδιά που έχει επιλέξει. Αυτές οι λέξεις-κλειδιά είναι όροι ή φράσεις που ο σύμβουλος έχει θεωρήσει σημαντικές για τη θέση εργασίας. Επομένως καλό θα ήταν να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς στο βιογραφικό σου λέξεις-κλειδιά αλλά παράλληλα χρειάζεται να  είσαι προσεκτικός και ειλικρινής για να μην το παρακάνεις.

Χρειάζεσαι βοήθεια σχετικά με τις λέξεις-κλειδιά; Μπορείς να πάρεις λέξεις και φράσεις απευθείας από την περιγραφή της θέσης εργασίας, εξετάζοντας την αγγελία και αξιολογώντας τις δεξιότητες και τα προσόντα που ψάχνει ο σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού.

Γίνε “ορατός” στους συμβούλους.

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί δεν σε έχει καλέσει ακόμα κανένας σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού; Λοιπόν, κάθε μέρα, οι σύμβουλοι της Randstad αναζητούν στη βάση δεδομένων υποψηφίους για αγγελίες που δημοσιεύουν. Ανανεώνοντας το βιογραφικό σου, μπορεί να είσαι ένας από εκείνους τους υποψηφίους που ανακαλύπτονται  από ένα σύμβουλο.

Επιπλέον, έχοντας ανανεώσει το βιογραφικο σου θα σε βοηθήσει να κάνεις τη διαδικασία αίτησης πιο εύκολη όταν αρχίσεις να κάνεις αιτήσεις σε θέσεις εργασίας που χειρίζεται η Randstad Hellas και οι οποίες σε ενδιαφέρουν και ταιριάζουν με το προφίλ σου. Έχοντας καταχωρήσει ήδη το βιογραφικό σου στο σύστημά μας, η αίτηση μπορεί να είναι εύκολη με το πάτημα της επιλογής "Είσοδος".

Επομένως ανανέωσε το βιογραφικό σου στη Randstad και δώσε μια ώθηση  στην αναζήτηση της επόμενης εργασίας σου. 

Αναζητάς μια νέα θέση εργασίας; Μπορούμε να σε βοηθήσουμε! Μπορείς να δείς όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας που χειρίζεται η Randstad Hellas​, εδώ. Για οποιαδήποτε θέση σε ενδιαφέρει, κάνε αίτηση μέσω της επιλογής 'κάντε την αίτησή σας τώρα'.