Η διαρκής ανανέωση των δεξιοτήτων αποτελεί πρόκληση - αλλά είναι σημαντική.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα από τη Randstad Technologies για τους επαγγελματίες του IT, με μαζική συμμετοχή, από επίπεδο CIO μέχρι επίπεδο προγραμματιστών και system administrators, η διατήρηση και ανανέωση των τεχνολογικών δεξιοτήτων είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους ερωτηθέντες, κάτι που είναι αναμενόμενο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εργασιακές και προσωπικές απαιτήσεις αφήνουν λίγο χρόνο για τη βελτίωση υπάρχοντων ή για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, ο ρυθμός της τεχνολογικής προόδου δεν ήταν ποτέ τόσο έντονος. Χρειάστηκαν περίπου 40 χρόνια για το τηλέφωνο να φτάσει το 40% σε ποσοστό διείσδυσης ενώ χρειάστηκαν μόλις 10 χρόνια για τα smartphones να φτάσουν το ίδιο ποσοστό. Με την ανάπτυξη των κοινωνικών, φορητών και αναλυτικών τεχνολογιών αλλά και των υποδομών cloud σε συνδυασμό με τα χαμηλά εμπόδια εισόδου στην αγορά, ο ρυθμός προόδου δε δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Ο δυναμικός ρυθμός της τεχνολογικής προόδου καλλιεργεί νέες ευκαιρίες για τους ανθρώπους που θέλουν να ανανεώνουν συνεχώς τις δεξιότητές τους. Από την εμπειρία μας, ξέρουμε ότι οι εργοδότες αναζητούν επαγγελματίες του IT κλάδου που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να διατηρούν τη γνωστική τους βάση ενημερωμένη και αποκτούν νέες δεξιότητες. Πρέπει να δείξετε ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη να είστε φορέας καινοτομίας στην εταιρεία που εργάζεστε. Επομένως, δίπλα σε όλα όσα έχετε στην καθημερινότητά σας, πώς προσεγγίζετε τη διαδικασία της εκμάθησης;

Αρχικά, πάρτε χρόνο να σκεφτείτε ποιες δεξιότητες και τι γνώση θα χρειαστεί να αποκτήσετε. Ποιες είναι οι πιο σημαντικές τάσεις που βρίσκετε ενδιαφέρουσες, πάνω στις οποίες θα θέλατε να γνωρίζετε περισσότερα; Τι περαιτέρω γνώσεις χρειάζεστε για να εξελίξετε την καριέρα σας; Κάντε μία λίστα και κατατάξτε με σειρά προτεραιότητας τις περιοχές ενδιαφέροντος. Μία πρόσφατη έρευνα της Randstad επιβεβαίωσε αυτό που ίσως ήδη γνωρίζετε - οι επαγγελματίες του ΙΤ είναι αυτοδίδακτοι όσον αφορά την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, με το Ίντερνετ ως κύρια πηγή εκμάθησης. Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο να μην περιορίσετε τον εαυτό σας σε μία μόνο τακτική απόκτησης δεξιοτήτων.

Οι πιο προφανείς συμβουλές περιλαμβάνουν:

  • Online μαθήματα - κάποια είναι καλύτερα από κάποια άλλα, άρα κάντε την έρευνά σας πριν επενδύσετε το χρόνο και τα χρήματά σας. Μην απορρίψετε την περίπτωση να παρακολουθήσετε οι ίδιοι κάποια σεμινάρια. Για ορισμένους, είναι προτιμότερος τρόπος εκμάθησης ενώ, ταυτόχρονα, σας βοηθάει να επεκτείνετε το δίκτυό σας.
  • Αποκτήστε πιστοποιήσεις, αν υπάρχουν.
  • Παρακολουθήστε εμπορικές εκθέσεις και συνέδρια που σχετίζονται περισσότερο με τους τομείς ενδιαφέροντός σας.
  • Εντοπίστε και διαβάστε σχετικά άρθρα και βιβλία. Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσετε ειδοποιήσεις όταν δημοσιεύονται άρθρα ή εκθέσεις που σας ενδιαφέρουν στις ιστοσελίδες που παρέχουν τακτικά υψηλής ποιότητας πληροφορίες και εις βάθος γνώσεις στις τεχνολογίες που σας ενδιαφέρουν.

Κάποια άλλα βήματα που μπορείτε να κάνετε είναι μεν λιγότερο προφανή αλλά μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα.

  • Αν συνεργάζεστε με ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες στους τομείς ενδιαφέροντός σας, εκμεταλλευτείτε τις γνώσεις τους. Ρωτήστε τους πώς ανανεώνουν τις δεξιότητές τους και δείτε τι πηγές σας προτείνουν.
  • Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να διεξάγετε workshops με τους συναδέλφους σας. Ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσει κανείς μία νέα δεξιότητα είναι να τη διδάξει σε άλλους και το να μοιραστείτε τις γνώσεις σας με τους συνομήλικούς σας αυξάνει τις πιθανότητες να αποκτήσετε πρακτική εμπειρία.

Μη χάσετε την ευρύτερη εικόνα - να εξελίξετε την καριέρα σας. Η δια βίου μάθηση είναι περισσότερο προσωπικός στόχος και διαδικασία δημιουργίας χαρακτήρα. Στο σύγχρονο τεχνολογικά μεταβαλλόμενο τοπίο, μπορεί να αποδειχθεί η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε μία ικανοποιητική και σε μία στάσιμη καριέρα.