Οι συνοδευτικές επιστολές μπορούν να  δυσκολέψουν ακόμα και τους πιο έμπειρους επαγγελματίες. Όμως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Φαντάσου την συνοδευτική επιστολή σαν την πρώτη χειραψία - είναι ο τρόπος που συστήνεσαι στους μελλοντικούς εργοδότες. Όπως η χειραψία έτσι και συνοδευτική επιστολή πρέπει να είναι ισχυρή, περιεκτική και να μένει στη μνήμη.

Πρόκειται για ένα σημείο της αίτησης εργασίας που καλό θα ήταν να μην παρακάμψεις. Μία συνοδευτική επιστολή σου επιτρέπει να δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες για σένα. Έχεις την δυνατότητα να εξηγήσεις χρονικά διαστήματα που πιθανόν να μη δούλευες ή μία αλλαγή στην καριέρα σου ή και να δώσεις μια ιδέα για τον λόγο που ταιριάζεις στην αιτούμενη θέση εργασίας. Μία σωστή συνοδευτική επιστολή μπορεί να σου ανοίξει την πόρτα για το επόμενο βήμα - της συνέντευξης- και αργότερα να πάρεις την δουλειά!

Βεβαιώσου ότι η πρώτη εντύπωση που δίνεις είναι καλή αποφεύγοντας τα συνήθη λάθη που θα δούμε παρακάτω.

 

1051.jpg
1051.jpg

τα πιο συνηθισμένα λάθη στην συνοδευτική επιστολή.

 

1. υπερβολική χρήση του “εγώ”.

Η συνοδευτική επιστολή δεν είναι η αυτοβιογραφία σου. Το κύριο ζήτημα είναι πως θα ανταποκριθείς στις ανάγκες του εργοδότη και όχι να αναφέρεις ό,τι έχεις κάνει στη ζωή σου. Απόφυγε  να φανείς εγωκεντρική/ος μειώνοντας την χρήση του “Εγώ”, ειδικά στην αρχή των προτάσεων σου.

2. αδύναμη εισαγωγή.

Γράφοντας μια συνοδευτική επιστολή, οι περισσότερες/οι  υποψήφιες/οι δυσκολεύονται με το πως να ξεκινήσουν . Αυτή η δυσκολία έχει πολλές φορές σαν αποτέλεσμα να χάνεται το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Για παράδειγμα:

  • Don't: Παρακαλώ πολύ να με έχετε στα υπόψιν σας για μελλοντικό άνοιγμα θέσης ως sales representative.
  • Do: Η αναζήτηση σας για κάποιον με εμπειρία στο κομμάτι του sales representative  θα ταίριαζε με την τρίχρονη εμπειρία μου ως sales representative σε μία εξαιρετικά κερδοφόρα εταιρεία.



3. παράλειψη σημαντικών σημείων.

Η συνοδευτική επιστολή μπορεί να θεωρηθεί ένας τρόπος να ‘πουλήσεις’ τον εαυτό σου. Όπως και στο βιογραφικό σου, μπορείς να δώσεις τα επιχειρήματα και τους λόγους που αξίζεις  να περάσεις στην φάση της συνέντευξης. Ένα καλό tip για την συνοδευτική επιστολή είναι να δίνεις έμφαση στους στόχους που έχεις καταφέρει ή να δημιουργήσεις υπότιτλους που αντιστοιχούν στις ικανότητες που χρειάζονται για την συγκεκριμένη θέση εργασίας. Για παράδειγμα:

Ζητούμενη ικανότητα: επικοινωνιακές δεξιότητες.

  • Διαθέτω: Πέντε χρόνια εμπειρίας στο επικοινωνιακό κομμάτι και εμπειρία σαν public speaker.

Zητούμενη ικανότητα : γνώσεις πληροφορικής.

  • Διαθέτω: Άριστο επίπεδο γνώσης σε όλα τα  MS Office applications με επιπρόσθετη γνώση στο κομμάτι του web development & design.



4. απόφυγε να γράφεις μεγάλες συνοδευτικές επιστολές.

Αν η συνοδευτική επιστολή σου γεμίζει μία σελίδα, μάλλον οι αναγνώστες δεν θα την διαβάσουν. Μία καλή συνοδευτική επιστολή χρειάζεται να σέβεται τον χρόνο του αναγνώστη.

5. απόφυγε να επαναλαμβάνεις όλες τις πληροφορίες του βιογραφικού σου λέξη προς λέξη.

Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος στις συνοδευτικές επιστολές. Δεν χρειάζεται να επαναλάβεις το βιογραφικό σου. 

Χρησιμοποίησε την συνοδευτική επιστολή για να διηγηθείς μία μικρή ιστορία, χωρίς να χρησιμοποιείς τις ίδιες λέξεις- εκφράσεις που χρησιμοποίησες στο βιογραφικό σου.

6. φρόντισε να είναι σαφές το περιεχόμενο της συνοδευτικής επιστολής.

Αν γράφεις μία συνοδευτική επιστολή για συγκεκριμένη θέση εργασίας βεβαιώσου ότι αναφέρεις τον τίτλο της θέσης. Αυτός που θα την διαβάσει μπορεί να ασχολείται με πολλά ανοίγματα θέσεων οπότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη η θέση που σε ενδιαφέρει.

7. μην ξεχνάς να προσαρμόζεσαι.

Αν κάνεις αίτηση σε πολλές παρόμοιες θέσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ίδια συνοδευτική επιστολή , αρκεί να την προσαρμόζεις αντίστοιχα. Μην ξεχνάς να ανανεώνεις την εταιρεία, την θέση εργασίας και τους τρόπους επικοινωνίας.

8. δείξε δυναμισμό.

Όσο είναι εφικτό, πάρε το μέλλον στα χέρια σου. Αντί να περιμένεις τους αναγνώστες σου να έρθουν σε επικοινωνία μαζί σου δοκίμασε να γράψεις κάτι σαν αυτό: Θα επικοινωνήσω μαζί σας σε λίγες ημέρες για να απαντήσω σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να με βρείτε στο (στοιχεία επικοινωνίας).

9. φρόντισε να είσαι ευγενική/ός.

Στο τέλος της συνοδευτικής επιστολής ευχαρίστησε τον αναγνώστη για τον χρόνο που αφιέρωσε.

10. μην ξεχνάς να υπογράφεις την συνοδευτική επιστολή.

Φρόντισε  να υπογράφεις την συνοδευτική επιστολή. Καλό είναι να είσαι τυπική/ός αλλά αν στέλνεις με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την συνοδευτική επιστολή και το βιογραφικό σου, η υπογραφή δεν είναι απαραίτητη.

Στο career blog του site μας θα βρεις πολλά άρθρα για αυτό το θέμα της συνοδευτικής επιστολής, όπως και tips για αναζήτηση εργασίας, για προετοιμασία πριν από μία συνέντευξη ή γενικότερα συμβουλές για θέματα καριέρας.

 

 

περισσότερα άρθρα για βιογραφικό & συνοδευτική επιστολή.