Σαν επαγγελματίας του κλάδου των οικονομικών και της λογιστικής, σίγουρα θα είσαι καλός με τους αριθμούς και με το να κατανοείς περίπλοκα οικονομικά μοντέλα. 

Ωστόσο, για να εξελίξεις την καριέρα σου, χρειάζεσαι όχι μόνο τις τεχνικές γνώσεις, αλλά και να αναπτύξεις κάποια skills που θα σε βοηθήσουν να κάνεις περαιτέρω βήματα. 

Όσο προοδεύεις στην καριέρα σου, υπάρχει πιθανότητα να σου δοθεί η ευκαιρία να αναλάβεις ένα ρόλο σε επίπεδο management, να σου ζητηθεί να ηγηθείς μια ομάδα ή να είσαι υπεύθυνος ενός project. Αν δεν έχεις αναλάβει κάτι τέτοιο προηγουμένως, μπορεί να νιώσεις ότι «βγαίνεις έξω από τα νερά σου».

Παρόλα αυτά, θα περιμένουν από σένα να αναλάβεις το ρόλο δυναμικά και να αποδείξεις ότι κατέχεις τις απαιτούμενες ηγετικές ικανότητες, τις οποίες μπορείς να θέσεις σε εφαρμογή άμεσα. 

Ο κλάδος των οικονομικών και της λογιστικής είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και γι αυτό είναι σημαντικό να μπορείς να δείξεις στον προϊστάμενό σου ότι είσαι έτοιμος/η για την επόμενη πρόκληση. 

πώς μπορείς όμως να αναπτύξεις τις ηγετικές σου ικανότητες;

θέσε στόχους στην καριέρα σου

Σε αυτόν τον κλάδο χρειάζεται πραγματικά να είσαι δυναμικός για να βαδίσεις μπροστά και να αναζητάς τακτικά ευκαιρίες για να διοικήσεις μια ομάδα και για να δοκιμάσεις τις ικανότητες σου πάνω στο project management. 

Αυτό που δε θα πρέπει να κάνεις, είναι να περιμένεις την ευκαιρία να έρθει από μόνη της σε σένα, γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιος άλλος πρόθυμος να «βγει μπροστά» και να δείξει περισσότερη πρωτοβουλία. Τα άτομα σε λογιστικές θέσεις, των οποίων η εργασία είναι υψηλών προδιαγραφών, μπορούν γρήγορα να προωθηθούν σε θέσεις ευθύνης. 

Αν θέλεις να πετύχεις αυτήν την προαγωγή ή αν έχεις βλέψεις για μία πιο senior θέση αλλού, χρειάζεται να αποδείξεις ότι είσαι ικανός/η να διοικήσεις άλλα άτομα επιτυχώς. Θα πρέπει να αναζητάς ευκαιρίες για να το κάνεις αυτό, στον κατάλληλο χρόνο και τόπο. 

Μελέτησε την περιγραφή της τωρινής σου θέσης εργασίας και το σύνολο δεξιοτήτων που έχεις και θέσε τους στόχους που θες να πετύχεις στην καριέρα σου. Προσπάθησε να βρεις κάτι που δεν εμπίπτει στο ρόλο σου και σε παροτρύνει να εξελιχθείς. 

Μπορεί αυτό να είναι ο,τιδήποτε, από το να δουλέψεις πάνω σε ένα νέο οικονομικό προϊόν, μέχρι και το να προτείνεις και να εφαρμόσεις αλλαγές στις διαδικασίες τιμολόγησης της εταιρείας σου, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές. 

Μπορεί να μην το βλέπεις έτσι, αλλά οι επιπλέον αρμοδιότητες θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και να αναπτύξεις πολύτιμα soft skills, όπως η επικοινωνία, η αυτοπεποίθηση και η ευσυνειδησία. Όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν μετέπειτα στο να μετακινηθείς σε μία θέση ηγεσίας στο εργασιακό σου περιβάλλον. 

ανάπτυξε νέες δεξιότητες

Ο κόσμος των οικονομικών και της λογιστικής περιλαμβάνει εντατικούς ρυθμούς, καθώς και καθημερινές μεταβολές και διακυμάνσεις όσον αφορά τις αγορές, τα νομίσματα και τις οικονομικές θέσεις των εταιρειών. Μπορεί να γίνει απρόβλεπτος και γι αυτό το λόγο πρέπει να είσαι σε θέση να αντιδράσεις στην αλλαγή γρήγορα και αποτελεσματικά.

Χρειάζεται να μπορείς να διαχειρίζεσαι την πίεση, να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα έγκαιρα και να βρίσκεις τις κατάλληλες λύσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα αρχίσεις να επιδεικνύεις τις ηγετικές σου ικανότητές, καθώς και την ικανότητά σου να διαχειρίζεσαι μία κρίση ήρεμα και με αυτοπεποίθηση, τη στιγμή που οι άλλοι γύρω σου πανικοβάλλονται.

Η άμεση αντίδρασή σου θα σε βοηθήσει επίσης να αναπτύξεις την κριτική σου σκέψη, μία ικανότητα που είναι ζωτικής σημασίας, εάν θέλεις να μετακινηθείς σε μία ηγετική θέση. Ένας καλός ηγέτης είναι σε θέση να προβλέπει κάποια προβλήματα προτού προκύψουν και να τα αντιμετωπίζει αναλόγως. Είναι επίσης σε θέση να αναγνωρίζει ευκαιρίες τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει προς όφελος της εταιρείας του.

δώσε έμφαση στη συνεργασία σου με τους άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μπορεί να κατέχεις καλές ηγετικές ικανότητες, αλλά αν οι επικοινωνιακές σου ικανότητες δεν είναι και τόσο δυνατές, είναι πιθανό να δυσκολευτείς στην εξέλιξή σου. Συγκεκριμένα, το να μπορείς να ακούς και να καταλαβαίνεις τους άλλους είναι σημαντικό για να γίνεις ένας καλός ηγέτης.

Είναι καλό όχι απλά να ακούς και να καταλαβαίνεις ένα πρόβλημα, αλλά και να ακούς τι λένε οι συνεργάτες σου ή η ομάδα σου προκειμένου να διαπιστώνεις τι τους εμπνέει και τους παρακινεί. Εφόσον το ανακαλύψεις αυτό, θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να εξηγήσεις τις δικές σου ιδέες, τα οράματα, τους στόχους και τις προθέσεις σου και να κάνεις την ομάδα σου να συμμετέχει στην πραγματοποίηση του πλάνου σου.

Κάνε επιπλέον προσπάθειες για να επικοινωνήσεις με τους συναδέλφους σου, έτσι ώστε τίποτα να μην παρεξηγηθεί, και οργάνωνε τακτικές συναντήσεις μαζί τους, καθώς και με τον προϊστάμενό σου προκειμένου να συζητάς την πορεία των projects πάνω στα οποία εργάζεσαι. Βεβαιώσου ότι οι γραμμές επικοινωνίας είναι πάντα ανοιχτές. 

Θα πρέπει επίσης να εξετάσεις την ενίσχυση εκείνων των περιοχών επικοινωνίας για τις οποίες αισθάνεσαι ότι έχεις λιγότερη αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, μπορεί να είσαι ιδιαίτερα καλός/η στο να συντάσσεις και να επικοινωνείς reports, αλλά να είσαι ιδιαίτερα ντροπαλός όταν πρόκειται να μιλήσεις δημόσια μπροστά σε ένα ακροατήριο. 

Επικεντρώσου στην αναγνώριση και χάραξη των περιοχών επικοινωνίας για τις οποίες αισθάνεσαι ότι «παλεύεις», προκειμένου να βελτιώσεις το σύνολο των ικανοτήτων σου και να γίνεις ένας πιο πολύτιμος εργαζόμενος.

Θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου πάνω στα Οικονομικά ή τη Λογιστική; Δες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας.