Πρόσφατα διάβασα σε μία οικονομική εφημερίδα ένα άρθρο σχετικά με τις επιλογές που πρέπει να ακολουθήσει στην καριέρα του ένας εργαζόμενος σε περίοδο κρίσης. Εντύπωση σε αυτό το άρθρο μου έκανε μια από τις τελευταίες η προτάσεις η οποία ανέφερε ‘‘ αν ένα στέλεχος καταφέρει να ξεχωρίσει σε αυτή την περίοδο, θα ξεχωρίζει για πάντα στην καριέρα του’’

Μια τέτοια δήλωση είναι ιδιαίτερα ισχυρή αν αναλογιστούμε ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί σε μια καριέρα σε 20 με 30 χρόνια . Το σίγουρο όμως είναι ότι το συγκεκριμένο διάστημα όλες οι ενέργειες και οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με την καριέρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Όποιος θέλει να παραμείνει στην εργασία η επιθυμεί να αναπτύξει την καριέρα του θα πρέπει σίγουρα να κάνει το παραπάνω βήμα ή να σκεφτεί πέρα από τα συνηθισμένα. Παρακάτω καταγράφουμε μερικές ιδέες για το πώς μπορεί κανείς να ξεχωρίσει σε δύσκολους καιρούς

1. Προτείνετε λύσεις. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα πρέπει να είσαστε έτοιμοι να προτείνετε λύσεις στον προϊστάμενο σας η στους πελάτες σας. Για παράδειγμα αν ένας προμηθευτής αύξησε σημαντικά τις τιμές του βρείτε εναλλακτικές λύσεις για να προτείνετε.

2. Απασχοληθείτε με ότι είναι σημαντικό. Επικοινωνήστε με τον manager σας και βάλτε προτεραιότητες στις καθημερινές σας εργασίες. Μην χάνετε χρόνο σε δραστηριότητες που δεν έχουν όφελος. Η ενέργεια και η προσπάθεια σας πρέπει να κατευθυνθεί στις εργασίες που θα συμφωνήσετε.

3. Η δουλειά και η προσπάθεια σας θα πρέπει να είναι ορατή. Το να ολοκληρώσετε τις εργασίες που σας αναθέτουν είναι σίγουρα σημαντικό όπως επίσης είναι το να γνωρίζουν οι γύρω σας για το επίπεδο της δουλειά σας αλλά και το τι έχετε καταφέρει. Σκύβοντας το κεφάλι και απλά περιμένοντας η προσπάθεια μας να αποδώσει καρπούς μπορεί σαν πρακτική να μην έχει πάντα αποτέλεσμα.

4. Γίνετε η πηγή της γνώσης. Αν υπάρχουν γνώσεις για τις οποίες οι συνάδελφοι σας στην εργασία σας εμπιστεύονται και έρχονται να σας συμβουλευτούν για αυτές, τότε μην διστάσετε να τις μοιραστείτε μαζί τους . Έτσι θα κερδίσετε την εκτίμηση αλλά και θα γίνεται απαραίτητοι στον επαγγελματικό σας χώρο.

5. Μελετήστε τις κινήσεις εκείνων που ξεχωρίζουν. Παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας δοκιμάζετε καθημερινά, υπάρχουν εργαζόμενοι που πήραν προαγωγή ή λαμβάνουν τις καλύτερες εργασίες ; υπάρχει κάποιος για τον οποίο μιλάνε όλοι ; Προσπαθήστε να δείτε τι κάνουν οι top εργαζόμενοι και προσπαθήστε να μάθετε από τις πρακτικές τις οποίες ακολουθούν για να ξεχωρίσετε.

Συμβουλές για την δουλειά και την καριέρα στο www.randstad.gr/blog