Είσαι επαγγελματίας στο χώρο της πληροφορικής; Για να αναβαθμίσεις την καριέρα σου, χρειάζεται να κάνεις συνεχή προσπάθεια. Για να πετύχεις τους στόχους σου και να ξεκλειδώσεις πλήρως τις δυνατότητές σου, είναι καλό να παραμένεις ενημερωμένος σχετικά με τις τάσεις της αγοράς και να διατηρείς ενεργό ρόλο όσον αφορά το επαγγελματικό σου δίκτυο.


Έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα στρατηγικών κινήσεων, τις οποίες μπορείς να ακολουθήσεις για να αξιοποιήσεις μοναδικές ευκαιρίες καριέρας στον κλάδο σου.


τι μπορείς να κάνεις σήμερα.

1. κάνε ένα πλάνο σχετικά με την καριέρα σου


Ένα πλάνο της καριέρας σου θα σε βοηθήσει να καθορίσεις σαφείς στόχους και να μείνεις συγκεντρωμένος σε αυτούς. Είτε βρίσκεσαι στην αρχή της, είτε διαθέτεις 20 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, το φτιάξεις ένα τέτοιο πλάνο θα σου φανεί γενικότερα χρήσιμο.


2. βρες ένα μέντορα


Αν έχεις ένα μέντορα, θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις από έναν έμπειρο επαγγελματία, ο οποίος μπορεί να σε βοηθήσει να πας την καριέρα σου στο επόμενο επίπεδο. Είναι μια εμπειρία που θα σε εμπλουτίσει με περισσότερους από έναν τρόπους. 

 

3. μίλησε για τις φιλοδοξίες σου 


Το να συζητάς τους στόχους σου είναι κάτι που θα σου αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξής τους. Μοιράσου τους με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και που μπορούν να σας δώσουν οδηγίες ή συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις τη θέση εργασίας που ονειρεύεσαι.

 

τι μπορείς να κάνεις κάθε μήνα.

1. παρακολούθησε τις εσωτερικές θέσεις εργασίας


Οι εταιρείες σε πολλές περιπτώσεις προτιμούν να βρίσκουν υποψηφίους εσωτερικά πριν ‘βουτήξουν’ στη διαδικασία πρόσληψης. Μην κάνεις το λάθος να περιμένεις έως ότου σου προσφερθεί μια θέση - μπορεί να απογοητευτείς. Να είσαι ενεργός και να παραμένεις ενήμερος σχετικά με τις ευκαιρίες που προκύπτουν στην εταιρεία σου.

 

2. μίλησε για τις ανησυχίες σου


Η ετήσια αξιολόγηση αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να μιλήσεις με τον προϊστάμενό σου, ωστόσο εάν έχεις σοβαρές ανησυχίες, μην περιμένεις τόσους μήνες για να τις επικοινωνήσεις. Θα μπορούσες να προσεγγίσεις μια συζήτηση από την προοπτική της “επίλυσης ενός προβλήματος”.

 

3. παρέμεινε ενεργός στο LinkedIn


Εάν δεν το έχεις κάνει ήδη, εξοικειώσου με το LinkedIn. Κράτησε τις ενημερώσεις από τους συναδέλφους, τους φίλους σου και τις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν. Και φυσικά, βεβαιώσου ότι το προφίλ σου είναι ενημερωμένο.

 

τι μπορείς να κάνεις κάθε τρίμηνο

1. προγραμμάτισε τη συμμετοχή σου σε μια εκδήλωση 


Η δικτύωση δεν είναι πάντα στην κορυφή των προτεραιοτήτων των προγραμματιστών και άλλων επαγγελματιών της πληροφορικής, ωστόσο υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να συναντηθούν έξω από το γραφείο. Οι επιλογές είναι ατελείωτες στα μεγάλα αστικά κέντρα - συνέδρια, hackathons και εκδηλώσεις κάθε είδους.  


2. γράψε ένα άρθρο


Είτε πρόκειται για ένα προσωπικό ιστολόγιο, το LinkedIn ή την ιστοσελίδα του εργοδότη σου, προσπάθησε να δημοσιεύεις τακτικά περιεχόμενο για να αναδείξεις την εμπειρία σου και να αφήσεις το ταλέντα σου να λάμψει.


3. περιηγήσου σε ιστοσελίδες εργασίας


Χρειάζεται να τσεκάρεις τακτικά τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο για να έχεις μια συνεχή εικόνα της αγοράς. Αν χάσεις την επαφή με τον κλάδο σου για πολύ καιρό, μπορεί να μη γνωρίζεις για τις πιο σημαντικές του τάσεις. Στον κλάδο της τεχνολογίας, τα πράγματα κινούνται γρήγορα! Για να μη χάνεις τις ενημερώσεις, μπορείς να κάνεις εγγραφή σε ειδοποιήσεις εργασίας.


4. κατέγραψε τα επιτεύγματά σου


Η καλύτερη στιγμή για να καταγράψεις τις τελευταίες σου επιτυχίες είναι αμέσως μετά από την επίτευξή τους, όσο είναι ακόμα “ζεστές”. Το να καταγράφεις τακτικά τα πιο πρόσφατα project σου, θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις κάθε λεπτομέρεια για όταν έρθει η ώρα να χαμογελάσεις στο μελλοντικό σου εργοδότη.


τι μπορείς να κάνεις κάθε χρόνο.

1. ενημέρωσε το βιογραφικό σου


Κάθε 6 με 12 μήνες, ρίξε μια ματιά στο βιογραφικό σου σημείωμα και προσθέσε τυχόν λεπτομέρειες που πιστεύεις ότι μπορεί να είναι σχετικές. Αυτές οι μικρές ενημερώσεις θα σου εξοικονομήσουν πολύ χρόνο, όταν έρθει η στιγμή να κάνεις αίτηση για κάποια θέση εργασίας.


2. μάθε νέες δεξιότητες


Οι προσθήκες στο σετ δεξιοτήτων σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεχωρίσεις από τους ανταγωνιστές σου. Ο κόσμος της πληροφορικής εξελίσσεται συνεχώς και δε θα έχεις κανένα πρόβλημα στην εύρεση σεμιναρίων για να παραμένεις “μέσα στα πράγματα”.

 

Θέλεις να εξελίξεις την IT καριέρα σου μαζί μας; Η Technology ομάδα μας περιμένει την αίτησή σου! Δες τις θέσεις που προσφέρει εδώ.