ποια είναι η εργασία ενός οικονομικού αναλυτή;

Ως οικονομικός/ή  αναλυτής/τρια, καθοδηγείς άτομα ή επιχειρήσεις σε επενδυτικές ευκαιρίες με κερδοφόρα αποτελέσματα. Χρησιμοποιείς τις γνώσεις σου, τις τάσεις της αγοράς και τα χρηματοοικονομικά δεδομένα για να βρεις την καλύτερη στρατηγική για συνεχή ανάπτυξη. Ο ρόλος σου περιλαμβάνει την ανάλυση οικονομικών τάσεων, χρηματοοικονομικών πληροφοριών και επιχειρηματικών ειδήσεων.

Ως οικονομικός/ή  αναλυτής/τρια, μπορείς να εργαστείς σε επενδυτικές εταιρείες ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως τράπεζες. Επίσης, ορισμένες επιχειρήσεις χρειάζονται εσωτερικούς οικονομικούς αναλυτές για να παρακολουθούν τις επενδυτικές τους στρατηγικές και να ελαχιστοποιούν τις απώλειες. Ανάλογα με τη θέση σου, είσαι υπεύθυνος/η για διάφορες έρευνες που καθοδηγούν τις αποφάσεις επενδύσεων. Η εργασία σου μπορεί να περιλαμβάνει την αξιολόγηση χρηματοοικονομικών δεδομένων και εξελίξεων στην αγορά ή τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του οργανισμού. Επίσης, συμμετέχεις στη χρηματοοικονομική μοντελοποίηση (Financial Modelling) για να προβλέπεις την απόδοση διαφόρων επενδύσεων. Καθώς οι εργασίες αυτές απαιτούν έντονη επεξεργασία δεδομένων, χρειάζεσαι ισχυρές αναλυτικές και μαθηματικές δεξιότητες για να αξιολογείς τα δεδομένα και να αναπτύσσεις επενδυτικές στρατηγικές.

Για να δημιουργήσεις χρηματοοικονομικά μοντέλα για ανάλυση δεδομένων και πρόβλεψη, είναι σημαντική η εξοικείωση με τη δημιουργία χαρτοφυλακίων και τη χρήση διαφόρων στατιστικών λογισμικών για ανάλυση. Το στατιστικό λογισμικό σε βοηθά να παρακολουθείς προηγούμενες και τρέχουσες οικονομικές πληροφορίες και να χρησιμοποιείς μοντέλα πρόβλεψης για να καθορίσεις εάν μια επένδυση είναι εφικτή.

Θα σου ταίριαζε μια εργασία ως οικονομικός/ή αναλυτής/τρια; Έχεις ισχυρές μαθηματικές δεξιότητες και γνωρίζεις τα εργαλεία Business Intelligence; Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις ποιες ικανότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να επιτύχεις στην αγορά εργασίας ως οικονομικός/ή αναλυτής/τρια.

θέσεις οικονομικών αναλυτών
1

ο μέσος μισθός ενός οικονομικού αναλυτή

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, ο μέσος μισθός ενός/μιας οικονομικού/κής αναλυτή/τριας είναι 45.000€ ετησίως. Ως οικονομικός/κή αναλυτής/τρια, οι αποδοχές σου εξαρτώνται από το επίπεδο της εκπαίδευσής σου και το βαθμό της εμπειρίας σου. Για παράδειγμα, ο μέσος μισθός ενός νεοεισερχόμενου/ης στον κλάδο οικονομικού/κής αναλυτή/τριας στην Ελλάδα, είναι 31.000€ ετησίως. Οι οικονομικές απολαβές ενός/μίας οικονομικού/κής αναλυτή/τριας με πέντε χρόνια εμπειρίας όμως, μπορεί να ξεπεράσει τα 55.000€ ετησίως.

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το μισθό ενός οικονομικού αναλυτή;

Οι αποδοχές των οικονομικών αναλυτών εξαρτώνται από το επίπεδο της εκπαίδευσής τους και τις επαγγελματικές πιστοποιήσεις που έχουν. Όταν έχεις πρόσθετες επαγγελματικές πιστοποιήσεις μπορείς να έχεις υψηλότερες αποδοχές. Για παράδειγμα, ένας/μία εξειδικευμένος/νη οικονομικός/κή αναλυτής/τρια (CFA) έχει υψηλότερες αποδοχές από έναν/μία οικονομικό/κή αναλυτή/τρια χωρίς πιστοποίηση CFA. Η εμπειρία και τα προσόντα σου σού επιτρέπουν να διαπραγματευτείς έναν υψηλότερο μισθό.

Το μέγεθος της εταιρείας για την οποία εργάζεσαι επίσης καθορίζει το ύψος των αποδοχών σου. Όταν εργάζεσαι για μια μικρή εταιρεία οι αποδοχές σου είναι χαμηλότερες λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων. Όταν εργάζεσαι για μια μεγάλη εταιρεία οι αποδοχές σου αυξάνονται λόγω της πολυπλοκότητας των καθηκόντων σου και των απεριορίστων διαθέσιμων πόρων.

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες οικονομικών αναλυτών

Ορισμένες από τις διαθέσιμες ειδικότητες των οικονομικών αναλυτών είναι: 

βρείτε θέσεις εργασίας οικονομικών αναλυτών
βρείτε θέσεις εργασίας οικονομικών αναλυτών
3

εργαζόμενος ως οικονομικός αναλυτής

Ως οικονομικός/κή αναλυτής/τρια, αξιολογείς οικονομικά δεδομένα και προτείνεις τις καλύτερες επενδύσεις για μια εταιρεία. Ανακάλυψε ποια είναι τα βασικά καθήκοντα, οι αρμοδιότητες, το ωράριο και οι επαγγελματικές ευκαιρίες των οικονομικών αναλυτών.

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός οικονομικού αναλυτή

Εδώ θα βρεις τα απαιτούμενα προσόντα για να εργαστείς ως οικονομικός/ή αναλυτής/τρια:

  • πτυχίο: χρειάζεσαι πτυχίο στα χρηματοοικονομικά, τη διοίκηση επιχειρήσεων, τη λογιστική ή κάποιο άλλο σχετικό πεδίο όπως οικονομία και στατιστική. Αν και ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα δεν είναι υποχρεωτικό, σου παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
  • εργασιακή εμπειρία και πιστοποίηση: χρειάζεσαι εργασιακή εμπειρία για να εργαστείς σε θέσεις μέσου και ανώτερου επιπέδου. Μπορείς να αποκτήσεις εμπειρία μέσω πρακτικής άσκησης ή εργαζόμενος/η σε entry level θέσεις εργασίας. Είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσεις πιστοποίηση για να προάγεις την επαγγελματική σου εξέλιξη, όπως για παράδειγμα να γίνεις πιστοποιημένος/η οικονομικός/κή αναλυτής/τρια και να ενταχθείς στο CFA Society Greece.

οι ικανότητες και δεξιότητες των οικονομικών αναλυτών

Χρειάζεσαι τις παρακάτω ικανότητες και δεξιότητες για να επιτύχεις ως οικονομικός/κή αναλυτής/τρια:

  • ικανότητες έρευνας: η εργασία περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων από ποικίλες πηγές για την οικονομική ανάλυση. Οι δεξιότητες αναζήτησης σου βοηθούν να εντοπίζεις ιστορικά δεδομένα από εταιρικά αρχεία και μακροοικονομικά δεδομένα από πηγές του χώρου. Με τη βοήθεια της ανάλυσης δεδομένων και επαρκών πληροφοριών, μπορείς να προβλέπεις αποτελέσματα.
  • προσοχή στη λεπτομέρεια: η προσοχή στις λεπτομέρειες σε βοηθά να παρατηρείς τις τάσεις της αγοράς και να κάνεις ακριβείς προβλέψεις. Επίσης, σου επιτρέπει να καταλήγεις σε χρήσιμα συμπεράσματα που βασίζονται στις αλλαγές της αγοράς.
  • Αναλυτικές δεξιότητες: ως οικονομικός/κή αναλυτής/τρια, αξιολογείς μεγάλο όγκο δεδομένων και καταλήγεις σε ακριβή συμπεράσματα. Χρειάζεσαι αναλυτικές δεξιότητες για να θέτεις τις σωστές ερωτήσεις, να καταλήγεις σε ακριβή συμπεράσματα και να διακρίνεις τις καλύτερες λύσεις για τους πελάτες σου.
  • δεξιότητες μαθηματικών: η καλή κατανόηση των μαθηματικών και των αριθμών σε βοηθά να αντιμετωπίζεις πολύπλοκους υπολογισμούς στη χρηματοοικονομική μοντελοποίηση. Μερικές φορές, χρησιμοποιείς πολύπλοκες εξισώσεις για να ολοκληρώσεις την ανάλυση δεδομένων. Οι δεξιότητες στα μαθηματικά σε βοηθούν επίσης να διαμορφώνεις οικονομικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων διαγραμμάτων και γραφημάτων.
  • δεξιότητες επικοινωνίας: χρειάζεσαι δεξιότητες επικοινωνίας για να εξηγήσεις ένα περίπλοκο χρηματοοικονομικό ζήτημα σε πελάτες και επενδυτές. Οι δεξιότητες στην επικοινωνία επίσης βοηθούν στη διατήρηση σχέσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την απόκτηση πρόσβασης σε πληροφορίες.
  • ικανότητα επίλυσης προβλημάτων: ως οικονομικός/κή αναλυτής/τρια είσαι ένα άτομο που επιλύει προβλήματα και βρίσκει λύσεις για τα προβλήματα ρευστότητας και χρηματοοικονομικών περιορισμών της εταιρείας. Η εξαιρετική ικανότητα επίλυσης προβλημάτων στην αντιμετώπιση οικονομικών θεμάτων βοηθά την εταιρεία να κερδίζει επενδυτές.
  • τεχνικές δεξιότητες: ως οικονομικός/κή αναλυτής/τρια, βασίζεσαι σε προηγμένο λογιστικό λογισμικό για την ανάλυση οικονομικών δεδομένων. Οι τεχνικές σου δεξιότητες σε βοηθούν να μαθαίνεις γρήγορα νέες εφαρμογές λογισμικού και να εκτελείς αποτελεσματικά τα καθήκοντά σου ως οικονομικός/κή αναλυτής/τρια.
5

FAQs

Εδώ θα βρεις τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν το ρόλο του/της οικονομικού/κής αναλυτή/τριας.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.