ποια είναι η εργασία ενός νοσηλευτή;

Ως νοσηλευτής/τρια, εργάζεσαι σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και συνεργάζεσαι με γιατρούς ή φαρμακοποιούς. Παρέχεις πρωτοβάθμια φροντίδα και αναλαμβάνεις κάθε πτυχή της θεραπείας του ασθενούς, από την αντιμετώπιση μικρών τραυματισμών έως τη συνδρομή σε μικρές επεμβάσεις.

Η εργασία σου περιλαμβάνει την αξιολόγηση, τον έλεγχο και την χορήγηση φαρμάκων σε άτομα όλων των ηλικιών. Επίσης, παρέχεις βασική νοσηλευτική φροντίδα, όπως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή, τον εμβολιασμό, τη φροντίδα τραυμάτων και τη συλλογή δειγμάτων από τους ασθενείς. Μερικές φορές η εργασία σου περιλαμβάνει τη διαχείριση μακροχρόνιων παθήσεων όπως είναι ο διαβήτης, το άσθμα ή οι καρδιακές παθήσεις.

Η εργασία ως νοσηλευτής/τρια περιλαμβάνει πολλά καθήκοντα και προσφέρει ένα περιβάλλον εργασίας απαιτητικό, αλλά και ικανοποιητικό ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να είσαι προσαρμοστικός/ή και ευέλικτος/η, για να αντιμετωπίζεις διάφορες περιπτώσεις. Ως νοσηλευτής/τρια, είναι επίσης απαραίτητο να διαθέτεις κοινωνικές δεξιότητες δεδομένου ότι εργάζεσαι στενά με ασθενείς και τις οικογένειές τους. Ο ρόλος σου, σού επιτρέπει να αναπτύσσεις μακροπρόθεσμες σχέσεις με τους ανθρώπους για τη διαχείριση των παθήσεών τους και την υποστήριξή τους για τη βελτίωση της ευημερίας τους.

Γνωρίζεις να παρέχεις φροντίδα σε όλους τους ασθενείς και μπορείς να εργαστείς σε οποιοδήποτε ιατρικό κέντρο. Συνεπώς, μπορείς να εργαστείς σε νοσοκομεία, κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας, γηροκομεία και κέντρα περίθαλψης ή σε κυβερνητικούς φορείς, πανεπιστημιακά κέντρα, σχολεία και στον στρατό. 

Ταιριάζουν οι δεξιότητες του/της νοσηλευτή/τριας με το ενδιαφέρον σου να βοηθάς τους άλλους; Συνέχισε την ανάγνωση για να μάθεις ποιες δεξιότητες και προσόντα χρειάζεται ο ρόλος του/της νοσηλευτή/τριας.

θέσεις νοσηλευτής/τρια
1

ο μέσος μισθός του νοσηλευτή

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, ο μέσος μισθός των νοσηλευτών/τριών στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στα 37.000€ ετησίως με ωριαίο μισθό αμοιβής τα 18€. Επίσης, στο πακέτο αποδοχών ενδέχεται να περιλαμβάνονται ετήσια μπόνους με μέση τιμή περίπου στα 600€. Σε μια entry level θέση εργασίας, ξεκινάς με χαμηλότερο μισθό περίπου, 26.000€ ετησίως, αλλά όσο αυξάνεται η εμπειρία σου και εξειδικεύεις τις δεξιότητές σου, οι ετήσιες αποδοχές μπορεί να υπερβούν τα 45.000€.

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μισθό του νοσηλευτή; 

Ως νοσηλευτής/τρια, η αμοιβή σου εξαρτάται κυρίως από την εμπειρία και την εξειδίκευσή σου. Στην αρχή της καριέρας σου, ξεκινάς ως γενικός/η νοσοκόμος/α (ΓΝ) και εκτελείς γενικά καθήκοντα νοσηλείας, όπως το να φροντίζεις τα τραύματα και να καταγράφεις τα ζωτικά σημεία των ασθενών. Καθώς αποκτάς εμπειρία, αναλαμβάνεις και πιο πολύπλοκους ρόλους. Για παράδειγμα, να εργάζεσαι με ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή να εξειδικεύεσαι στην παιδιατρική νοσηλεία. Επίσης η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου στη νοσηλευτική βελτιώνει τις προοπτικές σου για μεγαλύτερη αμοιβή.  

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την αμοιβή σου είναι το πού εργάζεσαι. Η εργασία ως νοσηλευτής/τρια σε σχολεία ή κέντρα φροντίδας, για παράδειγμα, αμείβεται διαφορετικά από τα νοσοκομεία ή τις ιδιωτικές κλινικές υγείας.

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες νοσηλευτών

Οι νοσηλευτές/τριες μπορούν να εξειδικευτούν σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων:

νοσοκόμα που φροντίζει τον ασθενή στο χειρουργείο
νοσοκόμα που φροντίζει τον ασθενή στο χειρουργείο
3

εργαζόμενος ως νοσηλευτής

Το να γίνει κανείς γενικός/ή νοσηλευτής/τρια είναι μια ικανοποιητική επαγγελματική σταδιοδρομία που σε ανταμείβει και περιλαμβάνει την προσφορά και τη βοήθεια σε άλλους ανθρώπους. Είναι μία πρακτική εργασία που απαιτεί ενεργό ρόλο, αυτοπεποίθηση και πάθος για την εξυπηρέτηση των άλλων. Ας εξερευνήσουμε τα συγκεκριμένα καθήκοντα και το περιβάλλον εργασίας ενός/μιας Νοσηλευτή/τριας.

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός νοσηλευτή

Για να εργαστείς ως νοσηλευτής/τρια στην Ελλάδα, χρειάζεσαι τις παρακάτω εκπαιδευτικές πιστοποιήσεις:

  • Εκπαίδευση: χρειάζεται να κατέχεις προπτυχιακό τίτλο στην νοσηλευτική από εγκεκριμένο ινστιτούτο ή πανεπιστήμιο. Το πτυχίο αυτό στη νοσηλευτική διαρκεί τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνει θεωρητική αλλά και πρακτική νοσηλευτική κατάρτιση. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ολοκληρώσεις τις υποχρεωτικές ώρες κλινικής πρακτικής, σύμφωνα με τις απαιτήσεις πιστοποίησης στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Άδεια και Πιστοποίηση: για να εργαστείς ως νοσηλευτής/τρια στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να πληρούνται οι επαγγελματικές απαιτήσεις και πρακτικές που ορίζονται από τους κανονισμούς. Η νοσηλευτική στην Ελλάδα ρυθμίζεται από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ). Μπορείς να εγγραφείς στον Εθνικό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ) και να πάρεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά την αποφοίτησή σου από το εκάστοτε εκπαιδευτικό ίδρυμα νοσηλευτικής. 

οι ικανότητες και δεξιότητες των νοσηλευτών

  • Φροντίδα: ως νοσηλευτής/τρια, είναι σημαντικό να παρέχεις την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς σου. Η δεξιότητα της φροντίδας σε βοηθάει να διαχειρίζεσαι τις θεραπείες έγκαιρα και να συμβουλεύεις τους ασθενείς για το πώς θα ανακάμψουν με τον καλύτερο τρόπο. 
  • Προσοχή στη λεπτομέρεια: ως νοσηλευτής/τρια, αντιμετωπίζεις πολλές εργασίες, από τη λήψη οδηγιών του/της γιατρού έως τη διεξαγωγή εξετάσεων. Επομένως είναι απαραίτητο να δίνεις έμφαση στη λεπτομέρεια για την ομαλή διεξαγωγή της θεραπείας και της χορήγησης φαρμάκου.
  • Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων: χρειάζεσαι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων για να επιτύχεις στο ρόλο σου, καθώς αντιμετωπίζεις διάφορους ασθενείς και μερικές φορές η διάγνωση από τις εξετάσεις χρειάζεται διευκρίνιση. Οι εξαιρετικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων σε βοηθούν να αποφεύγεις δυσμενείς εξελίξεις για τους ασθενείς.
  • Αντοχή: οι απαιτήσεις του να είσαι νοσηλευτής/τρια μπορεί να σε επιβαρύνουν. Ο ρόλος σου περιλαμβάνει να σηκώνεις τους ασθενείς,να ρυθμίζεις τη θέση τους και να χορηγείς θεραπευτική αγωγή. 
  • Δεξιότητες επικοινωνίας: ως νοσηλευτής/τρια, περνάς τη μέρα σου αλληλεπιδρώντας με ασθενείς και άλλους επαγγελματίες του ιατρικού χώρου. Εκτός από άριστες προφορικές δεξιότητες, χρειάζεται να παρουσιάζεις και θετική μη-λεκτική επικοινωνία. Οι δεξιότητες επικοινωνίας σου σε βοηθούν να επικοινωνείς με τους ασθενείς με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση.
5

FAQs

Εδώ θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του/της νοσηλευτή/τριας.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.