ποια είναι η εργασία ενός φαρμακοποιού;

Ως φαρμακοποιός, εκτελείς συνταγές και καθοδηγείς τους πελάτες για τη σωστή χρήση των φαρμάκων. Προμηθεύεσαι τα φάρμακα που προτείνουν οι επαγγελματίες υγείας. Εάν τα φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα, συμβουλεύεις τους ασθενείς για εναλλακτικές λύσεις και εξηγείς τυχόν πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων. 

Ένας/μια φαρμακοποιός συνήθως εργάζεται σε φαρμακείο διανέμοντας συνταγογραφούμενα φάρμακα. Βοηθάς τους πελάτες να επιλέξουν φαρμακευτικά προϊόντα χωρίς συνταγή για μικροπροβλήματα υγείας. Επίσης, απαντάς σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την υγεία, από ερωτήσεις σχετικά με διάφορα φάρμακα έως μεθόδους χρήσης. Ορισμένοι/ες φαρμακοποιοί εργάζονται σε νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα. Η σταδιοδρομία έχει εξελιχθεί από την ιστορική επικέντρωση στη διανομή των φαρμάκων στην έμφαση στην ασφαλή και λογική χρήση τους. Οι φαρμακοποιοί παρέχουν φαρμακευτικές υπηρεσίες που στρέφονται γύρω από την προληπτική υγειονομική περίθαλψη και την παρακολούθηση της χρήσης φαρμάκων. Γι' αυτό το λόγο, όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εκδίδονται με έγκυρη συνταγή από έναν αδειοδοτημένο γιατρό στην Ελλάδα. Τα περιορισμένα φάρμακα απαιτούν ειδική άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η παροχή φαρμακευτικής φροντίδας βασίζεται στην κατανόηση των χαρακτηριστικών των φαρμάκων, από τις φόρμουλες δοσοληψίας έως τη διασπορά τους στο σώμα. Θα πρέπει επίσης, να κατανοείς τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων με το ανθρώπινο σώμα για να καθορίσεις τα αποτελέσματά τους. 

Τα προσωπικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για έναν/μια φαρμακοποιό περιλαμβάνουν την ενσυναίσθηση, τη συμπόνια και τη γνήσια φροντίδα για τους ασθενείς. Είναι επίσης σημαντικό να είσαι ακριβής για να αποφεύγεις τη διαχείριση λανθασμένου φαρμάκου ή εσφαλμένων δοσοληψιών. 

Θα ταίριαζε η εργασία ως φαρμακοποιός με την ακρίβεια σου και την προσοχή στις λεπτομέρειες; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες δεξιότητες και προσόντα χρειάζεσαι για να ευδοκιμήσεις στον ρόλο του φαρμακοποιού. 

θέσεις φαρμακοποιού
1

ο μέσος μισθός ενός φαρμακοποιού

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας, η μέση αμοιβή ενός/μιας φαρμακοποιού στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 47.000€ ετησίως. Η μέση αμοιβή ωριαίως είναι 23€, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να λαμβάνεις μπόνους που κυμαίνεται στα 1.000€, ανάλογα με τον εργοδότη σου. Το ετήσιο εισόδημά σου αλλάζει ανάλογα με την εμπειρία και τις σπουδές σου. Σε μια junior θέση, ξεκινάς με ελάχιστη εμπειρία και χαμηλότερο ετήσιο μισθό περίπου στα 32.000€. Όταν διαθέτεις περισσότερα προσόντα και μεγαλύτερη εμπειρία, το εισόδημά σου μπορεί να αυξηθεί έως και πάνω από 59.000€ ετησίως.

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις αποδοχές ενός φαρμακοποιού; 

Οι αποδοχές σου ως φαρμακοποιού εξαρτώνται από την εμπειρία και τα προσόντα σου. Οι φαρμακοποιοί με άδεια κερδίζουν περισσότερα σε σχέση με τους/τις εκπαιδευόμενους/ες φαρμακοποιούς με ελάχιστη εμπειρία. Η κατοχή διδακτορικού τίτλου στη φαρμακευτική επιστήμη επίσης προσελκύει υψηλότερες αποδοχές.

Εκτός από την εκπαίδευση, ο εργοδότης σου επηρεάζει επίσης το εισόδημά σου. Έχεις μεγαλύτερες αποδοχές εργαζόμενος/η σε νοσοκομείο ή ιδιωτική φαρμακευτική επιχείρηση. Το μέγεθος του οργανισμού καθορίζει επίσης το εισόδημά σου. Όταν εργάζεσαι σε ένα μικρό φαρμακείο τοπικής εμβέλειας, πιθανόν να έχεις χαμηλότερες αποδοχές λόγω των περιορισμένων πόρων. Η εργασία σε μεγάλα νοσοκομεία περιλαμβάνει τη διαχείριση πολύπλοκων ευθυνών, πράγμα που ίσως συνεπάγεται υψηλότερες αποδοχές.

κατέβασε τον οδηγό μας
2

κατηγορίες φαρμακοποιών

Μερικές κατηγορίες φαρμακοποιών είναι οι εξής:

χαμογελαστός άνδρας φορώντας λευκό παλτό
χαμογελαστός άνδρας φορώντας λευκό παλτό
3

εργαζόμενος ως φαρμακοποιός

Αν αγαπάς την επιστήμη και την ιατρική, η φαρμακευτική είναι μια ιδανική σταδιοδρομία που σου επιτρέπει να βοηθάς τους ανθρώπους. Διάβασε παρακάτω για λεπτομέρειες σχετικά με τα καθήκοντα και τις ευθύνες που συνδέονται με το ρόλο του/της φαρμακοποιού. 

4

τα προσόντα και η εκπαίδευση ενός φαρμακοποιού

Για να εργαστείς ως φαρμακοποιός στην Ελλάδα, χρειάζονται τα εξής προσόντα:

  • Εκπαίδευση: για να εργαστείς ως φαρμακοποιός στην Ελλάδα, χρειάζεται πτυχίο φαρμακευτικής που έχει εγκριθεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και πληροφόρησης (Hellenic NARIC). Το προπτυχιακό πρόγραμμα διαρκεί πέντε χρόνια. Αποτελείται από τέσσερα χρόνια θεωρίας και εργαστηριακής πρακτικής, ενώ το πέμπτο έτος είναι πλήρους απασχόλησης εκπαίδευση σε φαρμακείο ή σε φαρμακευτικό τμήμα νοσοκομείου. Μπορείς επίσης, να παρακολουθήσεις ένα μεταπτυχιακό στην κλινική φαρμακευτική για την ενίσχυση των προσόντων σου. 
  • Άδεια και πιστοποιήσεις: μετά την αποφοίτηση, εάν επιθυμείς να εργαστείς σε νοσοκομείο ή φαρμακείο, είναι απαραίτητο να αποκτήσεις άδεια ολοκληρώνοντας τις εξετάσεις που διοργανώνει το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας. Χρειάζεται επίσης να λάβεις υπόψιν σου τη συμμετοχή στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων

οι ικανότητες και δεξιότητες των φαρμακοποιών

Απαραίτητες ικανότητες και δεξιότητες των φαρμακοποιών:

  • Ακρίβεια: ως φαρμακοποιός, είναι σημαντικό να χορηγείς τα σωστά φάρμακα στους ασθενείς μετά από εξέταση των συνταγών τους. Επίσης, ελέγχεις το ιατρικό ιστορικό για να αποφύγεις πιθανές επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις. Η προσοχή στη λεπτομέρεια και το υψηλό επίπεδο ακρίβειας σε βοηθούν να παρέχεις στους ασθενείς τα σωστά φάρμακα και τις κατάλληλες μεθόδους χρήσης τους. 
  • Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων: βοηθάς τους ασθενείς να λύνουν φαρμακευτικές προκλήσεις, όπως τον εντοπισμό φαρμάκων από φθαρμένες ετικέτες. Καθώς αναλύεις το πώς διάφορα φάρμακα αλληλεπιδρούν με το ανθρώπινο σώμα, βοηθάς τους γιατρούς να βρουν την καλύτερη φαρμακευτική λύση. Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων είναι χρήσιμη για την εύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων. 
  • Επικοινωνιακές δεξιότητες: χρειάζεσαι εξαιρετικές ικανότητες επικοινωνίας για να εξηγείς πολύπλοκες ιατρικές έννοιες στους ασθενείς. Η παροχή σαφών και συνοπτικών πληροφοριών είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς αντιλαμβάνονται πλήρως τη χρήση των φαρμάκων.
  • Κριτική σκέψη: ως φαρμακοποιός, αναμένεται να χρησιμοποιείς την κριτική σου σκέψη κατά τον καθορισμό των φαρμάκων που προσφέρεις σε ασθενείς με διάφορα προβλήματα υγείας. Χρειάζεσαι εκτενείς γνώσεις των συμπτωμάτων μικρών προβλημάτων υγείας για να παρέχεις αποτελεσματικές λύσεις για τη διαχείριση των παρενεργειών. 
  • Γνώση υπολογιστών: ως φαρμακοποιός, χρησιμοποιείς υπολογιστικά συστήματα για να ανακτάς συνταγές και να εκτυπώνεις οδηγίες για τους ασθενείς. Οι γνώσεις στον τομέα των υπολογιστών σε βοηθούν να υποβάλλεις αιτήσεις απόδοσης ασφαλιστικών απαιτήσεων και να χρησιμοποιείς λογισμικό διαχείρισης φαρμακείου.
5

FAQs

Εδώ, θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα του/της φαρμακοποιού. 

thank you for subscribing to your personalised job alerts.