Αν είστε ο ιδιοκτήτης μια εταιρείας ή αν βρίσκετε στο υψηλότερο σκαλοπάτι της ιεραρχίας σε ένα οργανισμό τότε η καθημερινότητα σας σίγουρα θα περιλαμβάνει διαχείριση εργαζομένων και Ανθρώπινου δυναμικού. Σε ένα τέτοιο ρόλο ή ευθύνη αυτού που ηγείται είναι πολύ σημαντική και ανάμεσα σε άλλα θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζει την διαφορά ανάμεσα σε ευχαριστημένους και ικανοποιημένους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι σε ένα οργανισμό μπορεί να αποτελέσουν “χρυσωρυχείο” από καλές ιδέες αλλά και δημιουργική ενέργεια, για αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι ενέργειες που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους να αναπτύξουν τις ηγετικές τους δεξιότητες.

Παρακάτω καταγράφουμε μερικές από αυτές τις ενέργειες.

Ενθαρρύνετε την ομάδα σας για να εκφράσει νέες ιδέες . Σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι σε μια εταιρεία αισθάνονται ότι δεν υπάρχει νόημα να εκφράσουν την άποψη τους γιατί ο manager – προϊστάμενος δεν θα δώσει καμία προσοχή

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι θα συμμετέχουν. Έχει αποδειχθεί ότι οι εργοδότες που ακούν τους εργαζόμενους και τους ενθαρρύνουν να συμμετέχουν σε διαφορετικές διαδικασίες μπορούν να κερδίσουν σημαντικά οφέλη στο εργασιακό περιβάλλον.

Γνωρίστε την ομάδα σας σε προσωπικό επίπεδο. Θα είναι δύσκολο να παρακινήσετε έναν εργαζόμενο με τον οποίο δεν έχετε πριν γνωριστεί . Μέσα από την προσωπική γνωριμία μπορείτε να αναπτύξετε τις ηγετικές δυνατότητες ενός στελέχους αλλά και να βελτιώσετε τις αδυναμίες.

Επιβραβεύστε τις καλές ιδέες. Βοηθήστε αυτούς που έχουν κρυμμένες ηγετικές ικανότητες με το να γνωρίζουν ότι θα λάβουν επιβράβευση.

Κρατήστε ενήμερους τους εργαζόμενους σας σε όλα τα επίπεδα. Δείξτε την εκτίμηση σας στις αρμοδιότητες που ολοκληρώνονται σωστά και δώστε την συμβουλή σας σε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ή δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επιμερίστε την λήψη αποφάσεων. Ενθαρρύνετε τους εργαζόμενους σας δίνοντας τους δυνατότητα να λαμβάνουν από μόνοι τους αποφάσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες και καθήκοντα τους. Όσο περισσότερη πίστη και εμπιστοσύνη υπάρχει στις ικανότητες τους , τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να θέλουν να σας ολοκληρώσουν με επιτυχία αυτό που θα τους αναθέσετε για να σας εντυπωσιάσουν.

Η Randstad μπορεί να σας βοηθήσει στην εύρεση προσωπικού και να βρει τα καλύτερα στελέχη της αγοράς. Μάθετε πως στο εδώ