Είσαι ειδικός στον τομέα της τεχνολογίας και αναζητάς εργασία; Οι εργοδότες θα ελέγξουν σε κάθε περίπτωση το βιογραφικό σου για σχετική εργασιακή εμπειρία και τεχνολογικά επιτεύγματα, αλλά σε δεύτερη φάση και εφόσον επιλεχθείς για το πρώτο στάδιο της συνέντευξης, θα αναζητήσουν παραδείγματα των ‘soft skills’ που διαθέτεις. 


Τα ‘soft skills’ ορίζουν το πόσο καλά ένα άτομο εργάζεται μαζί με άλλα άτομα και περιλαμβάνουν την οργανωτικότητα, την επικοινωνία και την ομαδική εργασία. Όσοι εργάζονται στον τομέα της Πληροφορικής, αποκαλούνται καμιά φορά ‘nerds’ ή ‘geeks’, αλλά στην πραγματικότητα και όπως και σε κάθε άλλο επάγγελμα, πολλοί από αυτούς έχουν έντονες προσωπικότητες και έχουν αποκτήσει ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες. 


Τώρα που εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Spotify, χρησιμοποιούν ευέλικτες ομάδες - με άλλες εταιρείες να ακολουθούν - οι tech εργαζόμενοι αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο εργασία σε διαφορετικές ομάδες, καθιστώντας έτσι πιο σημαντική την ομαδική εργασία και την επικοινωνία.


Εντοπίσαμε μερικές από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες, τις οποίες οι tech experts πρέπει να αποδείξουν ότι κατέχουν:


Οργανωτικότητα.

Η οργανωτικότητα δείχνει το πόσο καλά προετοιμασμένος είσαι για την εκτέλεση μιας εργασίας. Αποδεικνύει, επίσης, το πόσο εύκολα μπορείς να μοιραστείς τους πόρους που έχεις, να τηρήσεις τα deadlines σου, αλλά και να συσχετίσεις τα αποτελέσματά σου με άλλα τεχνολογικά projects. Τέλος, φανερώνει ότι μπορείς να αξιολογήσεις με ακρίβεια μια κατάσταση και ότι είσαι σε θέση να προσδιορίσεις τον τρόπο κατάταξης και ταξινόμησης των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν.


Επικοινωνία.

Η διαπροσωπική επικοινωνία αποτελεί κλειδί στην εκτέλεση πολλών projects. Δείξε ότι είσαι ικανός να εξηγήσεις και επικοινωνήσεις περίπλοκα τεχνολογικά projects σε άτομα που έχουν ελάχιστη ή και καθόλου τεχνολογική γνώση. Δείξε ότι μπορείς να απαλλαγείς από διάφορα συναισθήματα, να βοηθήσεις άλλα άτομα να συνεργαστούν και να χτίσεις γέφυρες.


Ομαδική εργασία. 

Η εργασία ως μέλος μιας ομάδας προϋποθέτει ότι το άτομο αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο, βοηθάει τους άλλους που αγωνίζονται, επιλύει συγκρούσεις που οδηγούν σε αναποτελεσματικότητα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Οι εργοδότες δεν αναζητούν πάντα έναν ηγέτη, αλλά συχνά αναζητούν κάποιον που έχει δεσμευτεί ως προς την επιτυχία της ομάδας του.

Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Απέδειξε ότι έχεις δημιουργικές και εύκολα χρησιμοποιήσιμες ιδέες για την επίτευξη των στόχων της εταιρείας. Δείξε ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη δική σου πρωτοβουλία για να σχεδιάσεις διάφορα πλάνα και εάν το άτομο που έχεις απέναντί σου στη συνέντευξη επικρίνει το σχέδιό σου, μπορείς να πεις ότι είσαι πρόθυμος να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό.  


Προσαρμοστικότητα.

Η προσαρμοστικότητα αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Μερικές φορές μια IT ομάδα μπορεί να αποτύχει στην τήρηση μιας προθεσμίας ή μπορεί τα χρήματα για ένα project να εξαντληθούν. Να είσαι προετοιμασμένος για κάποια ερώτηση σχετικά με το τι θα έκανες εάν τα πράγματα δεν λειτουργούσαν όπως ήταν αναμενόμενο. Ένας καλός υποψήφιος θα παραδεχτεί την απογοήτευση, θα ορίσει τα επόμενα βήματά του και θα δείξει αισιοδοξία.


Πειθαρχία.

Όλες οι IT θέσεις εργασίας έχουν τα εμπόδια τους και όσον αφορά τους νέους επαγγελματίες συχνά περιλαμβάνουν την άγνοια, τις νέες εργασιακές σχέσεις και, μερικές φορές, ένα νέο περιβάλλον. Με αυτό κατά νου, προσπάθησε να εξηγήσεις πώς θα διατηρούσες το κίνητρό σου και πώς έχεις παρακινήσει άλλα άτομα στο παρελθόν. Οι εργοδότες αρέσκονται στο να ακούν πώς οι υποψήφιοι δεν έχουν πρόβλημα να ξεκινήσουν κάτι καινούριο και αυτό ισχύει τόσο για το μόνιμο προσωπικό τους όσο και για τους εξωτερικούς συνεργάτες τους. 


Θες να δεις τις θέσεις εργασίας που έχουμε διαθέσιμες για tech experts; Κάνε κλικ εδώ και στείλε μας την αίτησή σου για τη θέση που σε ενδιαφέρει.