Στην σημερινή εποχή είναι εύκολο να βρούμε εργασία χωρίς να έχουμε υψηλό επίπεδο και γνώση στην χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή ; Αυτή την ερώτηση την ακούμε συχνά από υποψήφιους που δεν αισθάνονται και πολύ άνετα για τις δεξιότητες τους στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και θεωρούν ότι χωρίς αυτή την γνώση δεν θα έχουν ευκαιρίες στην καριερα τους.

Σίγουρα υπάρχουν εργασίες όπως ο προγραμματιστής ή ο πολιτικός μηχανικός, στις οποίες η χρήση του Η/Υ είναι απαραίτητη. Παρ' όλα αυτά σε αρκετές θέσεις εργασίας πλέον, η γνώση του υπολογιστή είναι απαραίτητη. Στις περισσότερες θέσεις εργασίας γραφείου ο εργαζόμενος θα πρέπει τουλάχιστον να είναι σε θέση να γράψει ένα απλό κείμενο σε world αλλά και να μπορεί να στείλει, να λάβει και να επεξεργαστεί τα e-mail που θα λάβει.

Σίγουρα υπάρχουν και επαγγελματίες όπου στην εργασία τους δεν θα χρειαστούν την χρήση του Η/Υ. Στις εργασίες αυτές συνήθως απαιτούνται φυσικές και σωματικές δεξιότητες όπως για παράδειγμα στους κομμωτές, εργάτης οικοδομικών εργασιών, υδραυλικός, μηχανικός αυτοκινήτων κλπ.

Γράφοντας για αυτό το άρθρο η αρχική μας σκέψη ήταν για την εργασία σε ένα εστιατόριο η σε ένα κατάστημα δεν θα χρειαζότανε να γνωρίζουμε υπολογιστή. Κάνοντας όμως μια βόλτα στα καταστήματα στην Αθήνα διαπιστώσαμε ότι όταν κάνεις την παραγγελία σου σε γνωστή αλυσίδα γρήγορου φαγητού ο υπάλληλος θα πρέπει να περάσει την παραγγελία σου σε Ηλεκτρονικό υπολογιστή πατώντας τις επιλογές στην οθόνη. Ενώ όταν πήγαμε να κάνουμε μια αλλαγή σε κατάστημα ρούχων ο υπεύθυνος του καταστήματος έκανε ολόκληρη την διαδικασία κάνοντας χρήση υπολογιστή και λογιστικού προγράμματος.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι θέσεις εργασίας στις οποίες δεν απαιτείτε σήμερα η χρήση του υπολογιστή είναι πολύ λίγες και κατ' επέκταση στο μέλλον και με τον τρόπο που αναπτύσσετε η τεχνολογία θα είναι ακόμα λιγότερες.

Για οποίον ενδιαφέρεται να βρει μια θέση εργασίας τώρα καλό θα ήταν εάν έχει περάσει καιρός από την τελευταία χρήση υπολογιστή να κάνει ένα φρεσκάρισμα. Για όποιον δεν έχει προηγουμένη σχέση με τον υπολογιστή καλό θα ήταν με την βοήθεια ενός φίλου να λάβει μια πρώτη γνώση σχετικά με τα e-mail και την χρήση του internet.