Οι άνθρωποι που εργάζονται σε λογιστικές θέσεις εργασίας αντιμετωπίζουν συχνά δύσκολες καταστάσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να ανέβουν ένα σκαλοπάτι παραπάνω και βασίζονται στην τεχνική τους ικανότητα, παραβλέποντας σημαντικές δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχία τους σε ένα εκτελεστικό επίπεδο. Δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα που μερικές φορές αμφισβητούνται είναι οι ικανότητες της πειθούς και της επιρροής του κοινού. Είναι δεξιότητες που μπορούν σχετικά εύκολα να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν.


Η σημασία των soft skills στις λογιστικές θέσεις εργασίας.

Όλη η ιδέα της επίτευξης αποτελεσμάτων στο χώρο εργασίας δεν έχει να κάνει μόνο με τη διατήρηση καρτελών των συναλλαγών που πραγματοποιούνται και τη χρήση μετρήσεων απόδοσης για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού. Οι λογιστές χρειάζεται να γνωρίζουν όλο και περισσότερο τα soft skills τους. Μπορεί να προκύψει η ανάγκη να συνεργαστούν με τους αυτούς που διαχειρίζονται τον προϋπολογισμό προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο των οικονομικών επιδόσεων ή να πρέπει ενδεχομένως να ασχοληθούν με άλλα άτομα του προσωπικού, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε αλλαγή των οικονομικών τους συμπεριφορών, οι οποίες τελικώς επηρεάζουν την απόδοση της επιχείρησης. Αυτά τα ζητήματα στο χώρο εργασίας είναι συνήθως υπό τον έλεγχο ενός λογιστή και σύμφωνα με τα επαγγελματικά του καθήκοντα. Μπορεί κανείς ξεκάθαρα να καταλάβει γιατί είναι δύσκολο ένας λογιστής να ληφθεί υπόψη για μια προαγωγή σε ανώτερη βαθμίδα, αν αυτές οι δύο δεξιότητες που αναφέραμε λείπουν.


Πώς να αναπτύξεις την ικανότητα πειθούς και επιρροής.

Αρχικά οι λογιστές θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι σχετικά με το τι θέλουν. Σε κάθε κατάσταση η οποία απαιτεί πειθώ, είναι καλό να δηλώνονται ξεκάθαρα οι τελικοί στόχοι από την αρχή και έτσι ο χρόνος που θα αφιερώνεται για να γίνει αυτό, στο τέλος θα ανταμείβεται.


Τα άτομα που κατέχουν την τέχνη της πειθούς δε θα δουν απλώς τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία. Θα είναι σε θέση να ταυτιστούν με άλλα άτομα και θα προσπαθήσουν να καταλάβουν γιατί άλλα μέλη του προσωπικού σκέφτονται με το δικό τους τρόπο. Η “είσοδος” στο δικό τους κόσμο μπορεί να συμβάλλει στην απόκτηση γνώσεων σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν και τι αντιρρήσεις θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα των δικών σου ενεργειών. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα με το παιχνίδι ρόλων και την εξαγωγή συμπερασμάτων, κάτι που απαιτεί χρόνο και προγραμματισμό. 


Η πειθώ συχνά θεωρείται συχνά εσφαλμένα ως μία τέχνη προσταγής. Απαιτεί από τους επαγγελματίες να κατανοήσουν πρώτα την κατάσταση και την οπτική γωνία του άλλου προσώπου. Είναι πολλές οι φορές, κατά τις οποίες ένας λογιστής θα επικεντρωθεί πολύ στο να κάνει κατανοητό το μήνυμά του και θα περιορίσει την ικανότητά του να ακούει. Το να ακούς τον άλλον είναι κάτι που θα πρέπει να τοποθετείται σε θέση σπουδαιότητας κατά τη διάρκεια αυτής της αλληλεπίδρασης.


Οι διάλογοι και οι διαπραγματεύσεις θα προσεγγίζονται πάντοτε καλύτερα αν επιδιώκονται μέσα από μια αμοιβαία κερδοφόρα προοπτική. Όταν το να ακούς τον άλλον και να επιδιώκεις τη συμφωνία είναι τα βασικά σημεία μιας συζήτησης, τότε οι συνομιλητές θα προχωρήσουν πολύ πιο πέρα ​​από το να παραθέσουν απλά αντιφατικές απόψεις που τελικά δεν καταλήγουν κάπου. Είναι πάντα σημαντικό να έχεις μία σαφή εικόνα για το τι ελπίζεις να επιτύχεις με αυτού του είδους την ανταλλαγή, αλλά χρειάζεται επίσης να είσαι ανοιχτός σε άλλες ιδέες. Όταν όλοι εργάζονται για μια συμφωνηθείσα λύση, όλοι φεύγουν μετά από το διάλογο, νιώθοντας ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.


Είσαι επαγγελματίας στο χώρο της Λογιστικής και αναζητάς το επόμενο βήμα στην καριέρα σου; Δες τώρα τις διαθέσιμες θέσεις μας πάνω στον κλάδο και στείλε μας την αίτησή σου.