Η εξέλιξη στην καριέρα σας εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται με τη μέχρι τώρα εργασιακή σας προϋπηρεσία, το ακαδημαϊκό και γνωστικό σας υπόβαθρο αλλά και κάποια social skills που έχετε αναπτύξει.

 

Τα social skills, ή soft skills, είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων απαραίτητα για την εργασία σας, ανεξάρτητα τον κλάδο που εργάζεστε. Είτε η εργασία σας σχετίζεται με τη γραμματεία, τις πωλήσεις ή την πληροφορική, οι συγκεκριμένες δεξιότητες είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό να τις κατέχετε σήμερα. Μην ξεχνάτε πως οι recruiters αναζητούν δυναμικά άτομα με τις κατάλληλες ικανότητες προκειμένου να τα εντάξουν στο εργατικό δυναμικό τους.

 

Οι συγκεκριμένες δεξιότητες μπορούν να αποκτηθούν με αρκετούς τρόπους. Λάβετε υπόψη πως με την επαφή σας με το εταιρικό περιβάλλον αναπτύσσετε νέες δεξιότητες και τελειοποιείτε αυτές που ήδη κατέχετε. Εάν, ωστόσο, δεν εργάζεστε για κάποιο χρονικό διάστημα και βρίσκεστε σε αναζήτηση εργασίας, μπορείτε να εξασκείτε τα social skills σας μέσα από δωρεάν online μαθήματα, επαγγελματικά σεμινάρια ή ακόμα και μέσω εθελοντικών δραστηριοτήτων. Ο εθελοντισμός είναι πολύ σημαντική συνεισφορά από πολλές απόψεις, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία διέξοδο για εσάς και για την καριέρα σας.

 

Ποια είναι τα social skills που μπορείτε να αναπτύξετε μέσα από διάφορες εθελοντικές δραστηριότητες;

 

  • Ηγετικές δεξιότητες

 

Οι ηγετικές δεξιότητες είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για την καριέρα σας. Εάν το έχετε εξασκήσει σε κάποια εθελοντική δραστηριότητα, εξοικειώνεστε περισσότερο κι έτσι θα μπορείτε να αναλάβετε μεγαλύτερες αρμοδιότητες και ευθύνες στην μελλοντική σας εργασία. Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να είστε υπεύθυνος για μία ομάδα. Μην ξεχνάτε ότι οι recruiters αναζητούν άτομα που κατέχουν ηγετικές δεξιότητες και είναι κάτι που μπορούν να το ανακαλύψουν από το βιογραφικό σας ή από μία συνέντευξη εργασίας.

 

  • Επικοινωνιακές δεξιότητες

 

Για μία επιτυχημένη καριέρα, η τελειοποίηση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων είναι απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αντιμετωπίζετε επιτυχώς όποιο πρόβλημα προκύπτει αλλά και να προωθείτε ένα πνεύμα συνεργασίας στην ομάδα σας. Φροντίστε να το εξασκήσετε κατά την εθελοντική σας δραστηριότητα ώστε να μπορέσετε να εξελίξετε το επαγγελματικό σας προφίλ.

 

  • Ομαδικότητα

 

Ο εθελοντισμός προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για να αναπτύξετε την ομαδικότητα σας. Αξιοποιήστε την ευκαιρία που σας δίνεται, προτείνετε λύσεις, συνεργαστείτε με τα υπόλοιπα άτομα και δείτε την καριέρα σας να απογειώνεται, καθώς μελλοντικά θα γίνετε ένας εργαζόμενος που προωθεί και γνωρίζει πως η προτεραιότητα είναι η συλλογικότητα.

 

  • Επίλυση προβλημάτων

Το ότι συνεισφέρετε εθελοντικά σε έναν οργανισμό, δεν σημαίνει πως δεν θα αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις που χρειάζονται άμεση επίλυση. Η εξάσκηση και βελτίωση του συγκεκριμένου skill θα σας βοηθήσει και στη μετέπειτα καριέρα σας.

 

Οι τρόποι για να τελειοποιήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ είναι πολλοί. Το μόνο που μένει να βρείτε είναι ποιος τρόπος είναι ιδανικός για εσάς!