Με τους ρυθμούς της σύγχρονης και πολυάσχολης ζωής μας, είναι απολύτως φυσιολογικό να αντιμετωπίζει κανείς συναισθήματα άγχους και ανησυχίας. Αν επιθυμείς μια παραγωγική και ισορροπημένη επαγγελματική ζωή, είναι σημαντικό να διατηρήσεις το άγχος και την πίεση στον μικρότερο δυνατό βαθμό.

πώς να περιορίσεις το στρες;

Τα περιβάλλοντα με γρήγορους ρυθμούς και η τήρηση προθεσμιών είναι χαρακτηριστικά στοιχεία σε ένα φάσμα επαγγελματικών κλάδων. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τους εργοδότες να αναγνωρίζουν τις δυνητικά αγχωτικές καταστάσεις και να εφαρμόζουν, όσο γίνεται, τρόπους για να τις περιορίζουν.

Δεν πρόκειται απλώς για μια ηθική επιλογή που θα κρατήσει τους εργαζόμενους πιο ικανοποιημένους. Οι συνέπειες του άγχους έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας σήμερα. Τα αποτελέσματα γίνονται επίσης αισθητά από την άποψη της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας, καθώς το στρες αναστέλλει μερικές από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης, της μάθησης και της μνήμης.
 
Παρακάτω, σου παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους για να ανακουφιστείς από το στρες. 

γρήγοροι τρόποι αντιμετώπισης του στρες

Η πιο σημαντική πτυχή της μείωσης του στρες είναι η μείωση ή η διαχείριση της επαφής σου με ό,τι την προκαλεί. Η αιτία του στρες είναι συχνά κάτι από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Αντ 'αυτού, μπορούμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την αντίδρασή μας σε αυτό. Με απλές αποτελεσματικές τεχνικές και μεθόδους μπορεί κανείς να μεταβάλλει την αντίδρασή του. Μερικές από αυτές είναι:

το χιούμορ

Θυμάσαι αυτό το συναρπαστικό συναίσθημα που νιώθεις αφού έχεις παρακολουθήσει μια εξαιρετική κωμωδία; Αυτό σου συμβαίνει γιατί το χιούμορ και το γέλιο απελευθερώνουν θετικές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο. Η προσομοίωση αυτού του χιούμορ στο χώρο εργασίας μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος. Το χιούμορ μάς προκαλεί, επίσης, να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε κάποιες καταστάσεις και κυριολεκτικά «κοιτάζοντας την αστεία πλευρά», μπορούμε να μεταμορφώσουμε την αγχωτική επίδραση του στρεσογόνου παράγοντα πάνω μας.

η αλλαγή περιβάλλοντος

Αν δεν μπορείς να απομακρύνεις μόνιμα τον εαυτό σου από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρεσογόνου παράγοντα στο χώρο εργασίας, τότε σίγουρα μπορείς προσωρινά. Αν τα αγχωτικά συναισθήματα αρχίζουν να σε κυριεύουν, ζήτα συγνώμη και κάνε μια βόλτα. Βγες από το κτίριο και ανέπνευσε λίγο φρέσκο αέρα. Πήγαινε για τρέξιμο σε κάποιο κοντινό σου πάρκο για να νιώσεις μια ανανέωση.

η κατανάλωση νερού

Σε αγχωτικά περιβάλλοντα, ο καφές, το τσάι και τα ενεργειακά ποτά καταναλώνονται συχνά. Αντικατέστησέ τα με ένα λίτρο νερό καθημερινά για να εξασφαλίσεις ότι θα παραμείνεις ενυδατωμένος και ότι ο εγκέφαλός σου θα λειτουργεί πλήρως. Το να πίνεις τακτικά νερό σου δίνει επίσης την ευκαιρία να κάνεις μια μικρή βόλτα όταν υπάρχουν καταστάσεις έντασης. 

η εύρεση μιας διεξόδου

Αυτό διαφέρει ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός, αλλά μερικές καλές ιδέες περιλαμβάνουν τη γιόγκα ή μαθήματα όπως το kickboxing. Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση του άγχους, καθώς καίει την αδρεναλίνη και βοηθά στην παραγωγή ευεργετικών χημικών ουσιών και θετικών σκέψεων. Είναι, επίσης, μερικές φορές χρήσιμο να συζητάς τις αγχωτικές εμπειρίες σου με φίλους ή συναδέλφους. Μέσα από τη συζήτηση μπορεί να ανακαλύψεις μια νέα προοπτική και έναν ήρεμο τρόπο για να προσεγγίσεις τη δουλειά σου. 

η αλλαγή συνθηκών

Μεγάλο μέρος του άγχους μας σήμερα προέρχεται από την ανησυχία μας για πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Αντί να αγχώνεσαι, κάνε μια λίστα με όσα σε ανησυχούν. Χώρισε τα θέματα αυτά σε δύο στήλες: εκείνα που μπορείς να ελέγξεις και εκείνα που δε βρίσκονται υπό τον έλεγχό σου. Διαχωρίζοντάς τα με λογική, απομακρύνεις τον εαυτό σου από την ανησυχία.

Αν αναζητάς νέα εργασία, απευθύνσου τώρα στη #1 εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα. Στείλε μας την αίτησή σου.