Έχει αποδειχτεί σε αρκετές περιπτώσεις ότι εργαζόμενοι που επέλεξαν να μην έχουν καλές σχέσεις με τους συναδέλφους τους στον εργασιακό χώρο , έθεσαν σε κίνδυνο την θέση εργασίας τους και την καριέρα τους .

Ανεξάρτητα από το επίπεδο μόρφωσης, τα χρόνια προϋπηρεσίας ή τον ρόλο που κατέχει κάποιος σε ένα οργανισμό, αν δεν είναι σε θέση να συνεργαστεί και “παίξει σωστά” στην εργασία, δεν θα μπορέσει να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η καλές επαγγελματικές και ανθρώπινες σχέσεις στην εργασία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανοποίηση και την επιτυχία στην δουλειά και την καριέρα μας. Για να μπορέσουμε να τις διατηρήσουμε μπορούμε να ακλουθούμε μερικές βασικές αρχές όπως :

1. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα προσπαθήστε να παρουσιάσετε και κάποιες προτάσεις με πιθανές λύσεις. Το να ανακαλύψουμε ένα πρόβλημα είναι το εύκολο μέρος. Το να προτείνουμε την λύση όμως είναι αυτό που θα κάνει την διαφορά.

2. Μην ψάχνετε να βρείτε πάντα ποιος φταίει για το λάθος. Σίγουρα είναι χρήσιμο να ξέρουμε από προέκυψε ένα λάθος για να διορθωθεί και να μην επαναληφτεί . Το να ψάχνουμε όμως συνέχεια για ενόχους μπορεί να μας οδηγήσει στην αποξένωση από τους συναδέλφους μας.

3. Η επικοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο. Αν κάποιος είναι ειρωνικός ή γλώσσα του σώματος του υποδηλώνει αδιαφορία δύσκολα θα καταφέρει να ξεγελάσει κάποιον. Η ανθρώπινη αντίληψη στην επικοινωνία πολλές φορές μπορεί να σας αιφνιδιάσει.

4. Αποφύγετε τα κρυφά “χτυπήματα” . Προτιμήστε να συζητήσετε με ευθύτητα και αμεσότητα ένα ζήτημα που έχει προκύψει με τον συνάδελφο σας, από το να στείλετε ένα e-mail στον προϊστάμενο του απλά για να τον “ενημερώσετε”

5. Κρατήστε τις υποσχέσεις σας για προθεσμίες και δεσμεύσεις. Αν δεν είστε συνεπής, πιθανόν να επηρεάσετε και την δουλεία άλλον συναδέλφων σας.

6. Επιβραβεύστε και αναγνωρίστε την δουλειά, τις ιδέες και την συμμετοχή των συναδέλφων σας σε εργασίες που ολοκληρώσατε. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που ολοκληρώνονται από εμάς αλλά μην ξεχνάτε το πώς φτάσατε το επιθυμητό αποτέλεσμα

7. Βοηθήστε τους συναδέλφους σας να πετύχουν τους στόχους τους και τα αποτελέσματα τους. Βοηθήστε τους στο να εκφράσουν τις ικανότητες και το ταλέντο τους.