Μέχρι και λίγο καιρό πριν, το τμήμα πληροφορικής/ΙΤ μιας εταιρείας περιοριζόταν στο να παρέχει την υποδομή και τις υπηρεσίες οι οποίες ως επί το πλείστον διευκόλυναν τους υπόλοιπους εργαζομένους της εταιρείας στο να εκτελούν τα εργασιακά καθήκοντά τους και την ίδια στιγμή να μεγιστοποιούν την παραγωγικότητα τους. Με απλά λόγια, τα τμήματα πληροφορικής στη συντριπτική πλειοψηφία τους, κατείχαν μικρό ή και ανύπαρκτο ρόλο στο σχεδιασμό της επιχειρησιακής στρατηγικής της εκάστοτε εταιρείας.

Αυτό άλλαξε.

Οι σημερινοί εργαζόμενοι στον τομέα των τεχνολογιών και της πληροφορικής αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της συνολικής επιχειρησιακής στρατηγικής και φαίνεται ότι θα βρίσκονται στο επίκεντρο της καινοτομίας σε κάθε επιχείρηση. Παρακάτω, σας παραθέτουμε 3 τρόπους με τους οποίους ο ρόλος των εργαζομένων του κλάδου IT, έχει αλλάξει δραστικά τη τελευταία δεκαετία και θα συνεχίσει να αλλάζει.

 1. Οι επαγγελματίες του κλάδου IT κατέχουν πλέον ηγετικό ρόλο στην καινοτομία των εταιρειών

  Πολλοί οργανισμοί χρειάζονται την καινοτόμο σκέψη για να προωθήσουν την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών και να δημιουργήσουν καλύτερες εμπειρίες πελατών, ενισχύοντας έτσι στην αύξηση των εσόδων τους.

  Σήμερα, η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της καινοτομίας και της εμπειρίας του δέκτη, ανεξάρτητα από τον τομέα ή τη βιομηχανία στην οποία εστιάζουμε. Όπως θα περίμενε κανείς, πολλές εταιρείες προσπαθούν να αναπτύξουν καινοτόμα εργαλεία και tech διαδικασίες σχετικά με την κινητικότητα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), την ανάλυση, την ασφάλεια, τις υπηρεσίες cloud και τα κοινωνικά μέσα. Οι εργαζόμενοι στον τομέα των τεχνολογιών και της πληροφορικής αποτελούν τα στελέχη κλειδιά, σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες. Είναι πλέον γεγονός, ότι οι υπηρεσίες IT βρίσκονται σε εντονότερη συσχέτιση με τους στόχους των επιχειρήσεων όσο ποτέ.

 2. Οι επαγγελματίες του IT συμβάλλουν καθοριστικά στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς

  Ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε μέσω της τεχνολογίας έχει αλλάξει δραστικά τη τελευταία δεκαετία. Πέρασαν ήδη 10 χρόνια, από όταν ο Steve Jobs ανακοίνωσε το λανσάρισμα του πρώτου iPhone. Έκτοτε, η γενικότερη χρήση των iPhones εκτοξεύτηκε. Σχεδόν το 70% του πληθυσμού στον Καναδά έχει στην κατοχή του ένα smartphone ενώ το 55% από αυτούς έχει πραγματοποιήσει τις αγορές του μέσω αυτού. Οι ανάγκες των users και οι προσδοκίες τους αλλάζουν μαζί με την καταναλωτική τους συμπεριφορά. Είναι αναμφισβήτητο ότι η τεχνολογία τουλάχιστον για τις δυτικές εκβιομηχανοποιημένες κοινωνίες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του μέσου πολίτη. Από τις αγορές, μέχρι την εύρεση μιας οδού και την επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένεια, η τεχνολογία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του IT έχουν την εξειδίκευση και τη τεχνογνωσία να μελετήσουν αυτές τις συμπεριφορικές αλλαγές από μια επιχειρηματική προσέγγιση.

  Επιπλέον, η καινοτομία δεν σημαίνει απαραίτητα ριζική αλλαγή. Αντίθετα, μπορεί να εμπεριέχει μικρές σταδιακές αλλαγές σε ήδη υπάρχοντα προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες να εξυπηρετούν αποτελεσματικότερα τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις. Η καινοτομία προϋποθέτει μια μίξη τεχνολογικής σκέψης με έξυπνα δεδομένα της καταναλωτικής συμπεριφοράς και των τάσεων της αγοράς.

 3. Οι υποψήφιοι του IT κατέχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα κατά την αναζήτηση νέας εργασίας

  Αρκετές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν και να προσελκύσουν ταλαντούχους IT υποψηφίους προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τεχνολογικά θέματα που ανακύπτουν. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι οργανισμοί δυσκολεύονται τόσο να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας που η στρατηγική της επιχείρησης σχεδόν παρεμποδίζεται.

  Εν τέλει, αν μια επιχείρηση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτή την έλλειψη ταλέντου/δεξιοτήτων και δεν καταφέρει να συμβαδίσει με το ρυθμό της εξελισσόμενης τεχνολογίας, τα έσοδα της αναμφισβήτητα θα επηρεαστούν. Η εύρεση και διατήρηση ατόμων με τα απαιτούμενα προσόντα για την επίτευξη επιχειρηματικών στόχων είναι μια πρόκληση από μόνη της. Μάλιστα, οι φιλόδοξες επιχειρήσεις σκέφτονται ήδη πώς μπορούν ενισχύσουν το employer branding τους ώστε να φανούν πιο ελκυστικοί εργοδότες για τους IT υποψηφίους.

  Αναζητείτε την επόμενη θέση εργασίας σας στον κλάδο της πληροφορικής; Δείτε όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο του IT, εδώ.

  Είστε εργοδότης και αναζητείτε ταλαντούχο προσωπικό για το Τμήμα IT της εταιρείας σας; Μπορούμε να σας βοηθήσουμε! Επικοινωνήστε μαζί μας.

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά από τη Randstad του Καναδά